Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2019 núm. 146-febrer-2019

2019: any d’eleccions, també europees

Xavier FerrerperXavier Ferrer
24 de gener de 2019
a núm. 146-febrer-2019
Temps de lectura: 2 minuts
2019: any d’eleccions, també europees

El 2019 serà any d’eleccions i, per tant, de previsibles canvis de cares i d’escenaris polítics, i per extensió de la gestió del que és públic i de les normes que finalment s’apliquen a la ciutadania. Tindrem eleccions municipals a tot l’estat i autonòmiques a totes les comunicats, menys Catalunya, País Basc, Galícia i Andalusia, i també tindrem eleccions europees. Això és el que està previst, però veurem si, a més, el mateix dia 26 de maig, o dintre de l’any 2019, els catalans també votarem, en cas que s’avancin les eleccions al Parlament de Catalunya, o tots els ciutadans de l’estat si s’anticipen les eleccions espanyoles. Tot plegat fa pensar que alguns canvis hi haurà, motivats per la pròpia dinàmica de l’activitat diària i també pels efectes de les eleccions municipals, autonòmiques i europees i les que hi puguin haver.

Pel que fa a les eleccions europees, sempre s’han tingut com a llunyanes, com si no anessin amb nosaltres, com si el que es decidís amb el vot no tingués cap incidència. La realitat, però, és que el resultat de les eleccions europees té incidència en la formació dels grups parlamentaris en el Parlament Europeu i això té efectes importants. En primer lloc perquè ja serà la segona vegada que el president de la Comissió Europea serà el candidat del grup majoritari que surti de les eleccions del 26 de maig. I en segon lloc perquè aquests grups parlamentaris conformen majories i escenaris de poder, que tenen incidència directa en les normes que emanen de les institucions comunitàries, perquè el Parlament Europeu, juntament amb el Consell de Ministres, confeccionen i elaboren les normes, que després acabaran tenint incidència en les legislacions dels estats membres; per tant,  acabaran influint en la vida dels ciutadans europeus. Per tot això, el que ens hi juguem a les eleccions europees té molta més importància del que creuen molts ciutadans. I és l’actual escenari europeu en el qual prenen importància ideologies i partits euroescèptics, que amb missatges curts, clars i populistes arriben a part de la ciutadania que se sent abandonada per la política tradicional. És evident que la crisi econòmica que s’està patint encara a la Unió Europea, amb un increment de les desigualtats impensable fa uns anys i amb molta gent amb situació de vulnerabilitat, dona aire a aquests partits. I també la gestió de la immigració i dels refugiats que s’està fent els darrers anys, amb l’acord amb Turquia i la discutible política amb la immigració a la Mediterrània, tampoc hi ajuda. Tot plegat genera una situació que, a cinc mesos de les eleccions europees, des dels estaments oficials s’aposti per impulsar i fer arribar a la ciutadania la importància d’anar a votar el 26 de maig i fer-ho per partits democràtics i europeistes, amb la finalitat de garantir que les forces representades en el futur Parlament Europeu estaran a favor d’una Europa unida, democràtica, que respecti els drets humans i respectuosa amb la diversitat interna. Aquest cop sí que la ciutadania ha de ser conscient del que ens hi juguem i la necessitat i importància d’anar a votar per partits democràtics i europeistes pren més valor que mai.

 

Tags: europaopinió
Article anterior

L’Economia narrativa o la narrativa en Economia 

Següent article

Velázquez i el Segle d’Or

Xavier Ferrer

Xavier Ferrer

ECONOMISTA I POLITÒLEG

Articles Relacionats

núm. 146-febrer-2019

Memòria Històrica Local: Torroella, febrer de 1939

25 de gener de 2019
Les mentides de la PAC (I)
Medi Ambient

Les mentides de la PAC (I)

25 de gener de 2019
Les mentides de la PAC (I)
núm. 146-febrer-2019

“Mig segle de poesia catalana”

25 de gener de 2019
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies