Ara fa vuitanta anys, el mes de febrer de 1939, acabava per als torroellencs la llarga i sagnant guerra civil que va assolar el nostre país durant tres anys. Després de la caiguda de Barcelona, l’exèrcit republicà, en retirada, s’anà replegant cap a la frontera francesa. L’acompanyava una quantitat incalculable de civils, en cotxe o a peu, famílies senceres, desvalgudes i atemorides, a qui esperava un temible exili. Tanmateix, a la nostra població, les forces republicanes van oposar una forta resistència, ja que la voladura dels ponts de Torroella i de Verges va aturar l’avanç d’un enemic fins aleshores imparable, i els torroellencs es van veure sotmesos uns dies al foc encreuat de les tropes enfrontades entre la riba del Ter i la falda del Montgrí.
Tot i que aquesta va ser l’experiència directa de la guerra, amb trets i canonades, la nostra vila feia molt de temps que patia la guerra. Immediatament després del fracàs del cop militar a Catalunya, es va formar un Comitè antifeixista que va substituir l’Ajuntament i promogué col·lectivitats de treballadors, que no reeixiren, mentre individus incontrolats cremaven esglésies i mataven capellans i seglars. La recapta de diners i joies per fer front a l’atur i a la guerra i l’intent de municipalitzar els habitatges, amb el rebuig de la població, provocà una revolta de les dones, que van fer fora de la vila els membres del Comitè. Des de maig de 1937 un Ajuntament republicà més moderat es va haver de fer càrrec de gestionar la penúria fins al 1939, amb carestia d’aliments, arribada de refugiats, i molts altres problemes, com ara els derivats de la construcció de l’aeròdrom militar de Canet.
Mentrestant, els joves de Torroella eren enviats al front, cada vegada més joves, en lleves successives. Cada lleva era d’uns trenta soldats, i se’n van arribar a cridar unes deu, en total uns tres-cents joves, dels quals uns vuitanta van morir al front. Molts dels que van sobreviure van ser fets presoners i van ingressar en terribles camps de concentració o van acabar travessant la frontera, i els que van decidir tornar, també van ser enviats a camps de concentració. No van ser pocs els condemnats després a treballs forçats o a recomençar un servei militar obligatori d’uns quants anys. Força dels que es van quedar a l’exili es van veure immersos en una nova guerra, arran de la invasió alemanya de França, i alguns torroellencs van acabar al camp d’extermini de Mauthausen.
Va arribar, encara, la repressió sobre aquells que a la vila havien exercit càrrecs o responsabilitats en organismes republicans, o hi havien manifestat simpatia. Calia acomplir allò que havia formulat l’any 1936 el principal inductor de l’alçament militar, el general Mola: “Liquidaremos a todos aquellos que no piensen como nosotros”. A Torroella es va crear una Comissió Depuradora que comportà denúncies, destitucions, judicis, inhabilitacions, presó i afusellaments.
Per commemorar aquest vuitantè aniversari de l’acabament de la guerra a Torroella, el Museu de la Mediterrània ha programat una Jornada de Memòria Històrica Local, consistent en una sèrie d’actes a celebrar aquest mes de febrer i al març, que permetran adquirir o compartir coneixements sobre els fets que van tenir lloc durant la guerra civil a la nostra vila i recuperar vivències dels seus habitants en relació a aquells esdeveniments. El divendres 15 de febrer hi haurà una conferència: “Memòria històrica i Guerra Civil” a càrrec de Pelai Pagès, professor d’Història Contemporània a la UB i el divendres 22 el professor d’Història de la UdG Jordi Gaitx parlarà de “La derrota i l’exili a l’Empordà”. El mateix divendres 22 a la nit, es projectarà al Cinema Montgrí “El silencio de otros” d’Almudena Carracedo i Robert Bahar. El divendres 1 de març, es farà una taula rodona de persones de la nostra vila amb el títol “Vivències de torroellencs durant la Guerra Civil Espanyola”. Finalment, el diumenge 3 de març al matí, es farà una sortida fins a l’aeròdrom de Canet, amb visita guiada d’Aleix Guàrdia, llicenciat en Història per la UdG.
Com en totes les ocasions que a la nostra vila apareixen iniciatives culturals, EMPORION es complau a fer conèixer als torroellencs aquesta Jornada, oportunament promoguda pel Museu de la Mediterrània, i s’hi adhereix vivament, tot desitjant que hi assisteixin i hi participin els que desitgin tenir un millor coneixement d’uns fets tan excepcionals de la nostra memòria històrica i tots aquells que hi puguin aportar les seves pròpies vivències personals.