Emporion
Divendres, 4 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2018 núm 143 -novembre- 2018

Canvis de temps, canvis emocionals

Cristina AlsinaperCristina Alsina
23 d'octubre de 2018
a núm 143 -novembre- 2018
Temps de lectura: 4 minuts
Canvis de temps, canvis emocionals

Ara que ja és novembre, temps de castanyes, llars de foc i el canvi d’hora, molta gent es nota més decaiguda, nostàlgica i, fins i tot, cansada físicament.

Us heu plantejat mai per què amb el canvi d’estació acostumem a patir canvis anímics?

Des de l’antiga Grècia, Hipòcrates ja feia referència al canvi estacional com a inici d’algunes malalties i la majoria de teories modernes sobre els trastorns efectius emocionals tenen en comú la incidència de la llum i les hores de sol en l’estat anímic de les persones, atribuint-ho moltes vegades a la influència de la melatonina (ens ajuda a regular el son) i la serotonina (l’hormona de l’humor), dues hormones que ens ajuden a regular l’estat d’ànim.

A l’inici de la tardor i/o a l’hivern és quan s’acostumen a donar casos d’aquest trastorn efectiu estacional, que vindria a ser una mena de depressió lleu que apareix sempre a la mateixa època de l’any. La simptomatologia més freqüent associada és: irritabilitat, tristesa, sentiments de desesperança i desesperació, disminució de la libido, dificultats en el son, esgotament físic, ansietat, etc.  

Què podem fer per combatre-ho:

Tot i que es pot tractar la simptomatologia de manera concreta, ja sigui amb fàrmacs, suplements vitamínics o tractaments alternatius, el tractament o la intervenció més efectiva, ja que es tracta d’un trastorn recurrent, és la prevenció i la psicoteràpia: aprendre a gestionar emocionalment aquests canvis per adaptar-nos progressivament als canvis físics que patim.

Per prevenir o apaivagar aquesta simptomatologia el més important és cuidar-nos emocionalment en les diferents àrees:

  • Prendre consciència i autoconeixement: sovint sentim que no ens trobem bé emocionalment, però ens costa detectar què ens passa i seguim “rodant” sense parar ni fixar-nos en allò que sentim. Prendre consciència de manera activa ens permetrà veure on ens podem cuidar una mica més i, per fer-ho, es recomana trobar un espai de calma, com el mar, una cafeteria que ens agradi, etc. L’important és sentir-se còmode i tranquil, per poder dedicar uns minuts a deixar-nos sentir i explorar quines àrees hem de reforçar per sentir-nos millor emocionalment.
  • Dormir les hores necessàries i tenir estones de descans: els experts aconsellen dormir entre 7 i 8 hores cada nit, però amb això no en tenim prou. És molt important gaudir de moments de pausa, sense presses i descansar quan sentim que el nostre cos i cap ho demanen. Quan deixem l’estiu enrere, època de més moviment i activitat, és completament normal que necessitem dormir més hores i reposar més, el cos es va aclimatant al canvi de temps i la disminució d’hores de sol ens fa abaixar el ritme.
  • Realitzar activitat física: a part d’ajudar-nos físicament i prevenir malalties, mantenir-nos actius realitzant algun esport o activitat física ens permet alliberar tensions que ens ajuden a equilibrar el nostre estat emocional. No cal fer un esport massa dur si no ens agrada, està demostrat que caminar una hora al dia ens beneficia tant a nivell físic com psicològic, disminuint l’estrès, l’insomni, etc.
  • Gaudir d’estones d’oci: dedicar temps a fer allò que ens agrada, sense responsabilitats ni obligacions, ens aporta un plaer afegit a la rutina, que sovint pot estar carregada d’exigències. La majoria de nosaltres ens llevem, anem a treballar, dinem, seguim treballant i, quan arribem a casa, ens encarreguem de les responsabilitats domèstiques i familiars, neteja, fer el sopar, banyar els nens, etc. Però quan li dediquem una estona al gaudi? Llegir, mirar la televisió, sortir a fer el toc amb els amics, un sopar especial de parella o alguna afició que tinguem, ens ajuden a trencar el ritme i passar-nos-ho bé realment.
  • Practicar l’atenció plena o mindfulness: focalitzar l’atenció en allò que fem, en l’aquí i l’ara, ens fa estar més presents i gaudir més de les activitats que realitzem. Un dels comuns denominadors en la societat actual és el pilot automàtic que portem que fa que, quan rentem plats pensem en la feina, a la feina pensem en preocupacions familiars, a casa ens preocupem per coses que encara no han passat, etc. D’aquesta manera mai estem presents i atents al 100% en allò que estem fent. Posar atenció en realment allò que fem i “fer fora” els distractors mentals ens afavoreix la concentració i ens disminueix l’ansietat.
  • Mantenir un diàleg intern positiu: com et parles a tu mateix? T’exigeixes massa? Sovint els nostres pensaments poden ser el nostre pitjor enemic. Acceptar les nostres limitacions, no caure en frustracions i ser més benèvols amb nosaltres mateixos augmenta també el nostre benestar emocional.

Per tant, i a mode de conclusió, l’autoconeixement i l’autoexploració són claus a l’hora de prevenir o apaivagar la simptomatologia associada als trastorns afectius estacionals o, simplement, als canvis d’humor associats als canvis de temps. Dedicar-nos temps a nosaltres mateixos és la millor inversió emocional que ens podem fer i, si ens costa, sempre podem demanar ajuda a professionals que ens ajudin en el camí del benestar emocional i l’autoconeixement.

 

Tags: opiniósalut
Article anterior

Exercicis de català 50

Següent article

Economia de la identitat

Cristina Alsina

Cristina Alsina

Articles Relacionats

El preu del canvi climàtic
núm 143 -novembre- 2018

El preu del canvi climàtic

25 d'octubre de 2018
núm 143 -novembre- 2018

Trobada d’autors

25 d'octubre de 2018
El preu del canvi climàtic
Local

Carta a Dolors Bassa

25 d'octubre de 2018
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies