Als avaluadors de l’ONU els ha seduït, per valenta, l’actuació que s’ha fet al municipi de Torroella de Montgrí i l’Estartit durant tres dècades i que ha presentat davant unes 600 persones l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, en el Fòrum per a la Sostenibilitat celebrat a la seu de les Nacions Unides, a la ciutat d’Addis Abeba. Aquesta actuació, que mostra com s’ha portat a cap un creixement urbanístic controlat ─la creació del Parc Natural del Baix Ter, el Montgrí i les Illes Medes i la desurbanització de la Pletera─, ha estat reconeguda positivament pel comitè avaluador, tant per l’aposta de valoració del territori, la seva incidència en la millora de la qualitat de vida de la població i les actuacions amb bones pràctiques per adaptar les zones litorals als efectes del canvi climàtic.
La reduïda delegació torroellenca formada per l’alcalde Jordi Colomí, la regidora de destinació turística Dúnia Oliveres i Josep Capellà, membre de l’equip tècnic responsable de l’actuació que es valorava, el passat dia 27 de setembre va recollir a Etiòpia el premi per la sostenibilitat en la categoria de Sustainable Cities and Human Settlements concedit per les Nacions Unides a les destinacions turístiques que s’han especialitzat en la preservació del territori i l’han valorat com a element d’atracció per als que el visiten. Aquest any la distinció s’ha concedit a tres destinacions: Parc Nacional de West Bali, Parc Nacional Massai Mara de Kenya i Torroella de Montgrí-L’Estartit a Catalunya.
“Aquest reconeixement ens col·loca a un nivell molt alt”, ens diu l’alcalde Colomí, que va presentar davant el públic assistent l’actuació premiada. “El que hem fet al nostre municipi és actuar sempre d’una manera molt clara en defensa del patrimoni i el territori, cosa que la majoria dels ajuntaments no han tingut mai prou clar. De cara al futur caldrà que continuem en aquesta línia. Nosaltres tenim un element que és la punta de l’iceberg, la Pletera. Representa la desurbanització d’una zona ja urbanitzable. Això s’ha valorat com un element clau del model urbanístic d’aquest municipi”.
Aquests premis es concedeixen cada any a una de les quatre seus mundials de l’ONU. Aquest any s’han concedit a la seu africana, ubicada a Addis Abeba (Etiòpia). Hi van assistir uns 600 delegats de 52 països, des de ministres, governadors i especialistes de tot el món, sota estrictes mesures de seguretat.
A l’entrega de reconeixements dins d’una altra categoria, de l’Estat espanyol hi havia l’alcalde i altres acompanyants de la ciutat de Vitòria-Gasteiz, que ja fa uns anys van obtenir el premi com la millor ciutat verda d’Europa. I ara li han concedit un premi des d’una altra línia de participació, el Global Green City Award. Les dues poblacions espanyoles que participaven en aquest fòrum mundial on assitien més de 600 representants de 52 països, entre ministres, governadors i especialistes mediambientals, van simbolitzar amb una cordial abraçada el seu orgull i satisfacció de ser els representants d’unes comunitats germanes, Catalunya i el País Basc, líders en la sostenibilitat i defensa dels seus corresponents territoris.
Segons l’alcalde, “aquest premi té una profunditat i una importància mundial que lliga perfectament, beneficia els objectius perseguits per aquest municipi i dona prestigi perquè el convoca una entitat de referència mundial: el Global Fòrum of Humans Settlements, que té l’estatus d’organisme consultiu del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides. Dona seguretat en el model de desenvolupament territorial que apliquem i el fet que aquest model de planificació territorial i turística tingui aquest reconeixement ens permet afrontar el futur amb més seguretat i és un aval de l’estratègia a seguir. El premi concedit és en la categoria de Destinacions Turístiques, per tant és un instrument de promoció de la destinació a nivell mundial”.
En paraules de Miguel Ángel Navarro, que ha estat ambaixador al Japó i a Singapur, “Torroella-l’Estartit i l’Empordà tenen un potencial fabulós per captar nous mercats turístics i el futur està en els mercats asiàtics”. En aquest fòrum d’Addis Abeba, entre el mig miler d’alcaldes i altres responsables de polítiques ambientals del món, les delegacions xineses dominaven en número. Possiblement en moltes agendes d’aquests ja hi ha marcada la destinació Torroella-l’Estartit.
El suport mundial, tal com va dir Carlos Escudero, responsable d’Innovació i Sostenibilitat del CEA, no ens pot portar a la complaença. S’ha de seguir avançant.