L’alcalde de Torroella de Montgrí, el Sr. Jordi Colomí Massanas, fa balanç sobre la situació de pandèmia que estem vivint actualment i afirma amb cert optimisme que “aquesta pandèmia passarà, i el moment més crític d’aquesta crisi el viurem aquest estiu, però després començarà la recuperació”. A més, afirma que Torroella de Montgrí i l’Estartit és “un municipi preparat per rebre el turisme de proximitat que serà clau per la recuperació econòmica”.
Primer de tot, quina és la situació actual respecte al coronavirus al nostre municipi?
Actualment, a l’Àrea Bàsica de Salut de la qual Torroella de Montgrí és capital -que comprèn les poblacions de Torroella, l’Estartit, Ullà, Verges, Jafre, La Tallada, Gualta, Serra de Daró i Fontanilles- tenim uns 32-33 casos. De les Àrees Bàsiques de Salut de la Costa Brava, la nostra és la segona que té menys contagis, i en podem estar molt satisfets.
Aquest cap de setmana, la gent ha pogut començar a sortir a fer esport seguint unes franges horàries. Què en pensa d’aquesta mesura, troba que ha estat precipitada?
No, en aquest procés de pandèmia l’important és mantenir les distàncies. Si tothom és responsable, les manté, i per anar a comprar, per anar amb transport públic, etc. porta mascareta, penso que la situació es pot controlar. L’exemple està en països que tenen menys casos perquè sempre s’han pres aquestes mesures més dràstiques o les han aplicat abans. Quan ets al carrer, has de tenir una doble responsabilitat, per a tu i la teva família, i també per a la resta de ciutadans i ciutadanes.
I com s’ha viscut aquí? La població respecta les franges horàries i les mesures de seguretat per sortir al carrer?
Sí, aquí a Torroella de Montgrí, com a molts pobles, la gent ha sigut molt responsable, i això ens ha permès tenir menys contagis. Els primers quinze dies vam tenir problemes amb les segones residències. Però ho vam frenar i ens vam queixar perquè els controls no es poden fer només des dels municipis, s’han de fer també des de les autopistes i les altres carreteres. Pel que fa als ciutadans i ciutadanes del nostre municipi, he de dir que són un 10, perquè realment ho han fet bé. La gent inclús porta mascaretes pel carrer, que no és obligatori, i això és d’agrair.
Pel que fa a les franges horàries, l’Estartit no les ha de seguir perquè gaudeix d’una EMD. Però la Bolleria, Sobrestany i Montgó, tot i ser nuclis petits, sí. Com ho han gestionat? Hi ha hagut queixes per part d’aquests veïnats?
No, perquè no hem exigit que actuïn d’aquesta manera. A vegades hem de buscar la filosofia de la llei i no el que diu textualment. Si hi busquem la lògica, Sobrestany està a l’altre costat del Montgrí i tenen menys risc inclús que a l’Estartit. Per això, som conscients que allà el contacte amb les persones serà molt i molt difícil, i la nostra policia no hi ha anat a posar multes ni a vigilar que es compleixi. Entenem que són molt propers a Bellcaire d’Empordà i sumant els habitants de la Bolleria, Sobrestany i Bellcaire d’Empordà, no arriba a 1.200 persones. Per tant, està per sota dels 5.000. El que vigilem és que no hi hagi grups de gent, però no ens fixem si es compleixen les franges o no.
I ara que em parlava de les actuacions de la policia, quines mesures s’han adoptat per part de l’ajuntament per fer front a aquesta nova fase de la pandèmia?
Bàsicament, la nostra preocupació és que no es generin grups de persones i que es compleixin les distàncies. S’ha demostrat que el virus es transmet via contacte o via respiratòria, per tant, si mantens els dos metres i no toques a l’altra gent, elimines el 99,9% de possibilitats de contagi. Vigilem que es compleixi això.
I de mesures econòmiques d’ajuda ciutadana, se n’han pres?
La primera obligació, com a ajuntament, és que al nostre municipi ningú passi gana. Per això hem incrementat les partides de serveis socials, per ajudar a cobrir l’alimentació i els serveis bàsics de les famílies que han vist afectats els seus sous per la pandèmia. També intentem donar facilitats a les empreses, conscients que qui ha de fer el pas en aquest sentit són el govern autonòmic i estatal, que tenen la facultat reguladora dels impostos. Hem allargat els impostos municipals, però hi haurà empreses que no podran pagar i això afectarà directament la tresoreria municipal. Haurem de valorar com avança la situació i veure com afecta tots els sectors, no només el turisme.
Fa unes setmanes, va enviar una carta als governs autonòmic i estatal demanant certeses sobre la pandèmia. N’ha obtingut resposta?
No, segurament perquè al cap d’uns dies ja van començar a definir una sèrie de dates. El que a mi em preocupava era la incertesa, perquè el teixit empresarial necessita planificar els propers mesos. A més, la resta d’Europa aprofitava aquesta incertesa per fer propaganda molt crítica sobre els nostres sectors. Són conscients que Espanya i Catalunya som un dels centres més importants de turisme d’Europa i del món, i enviaven missatges nefastos amb relació a l’estat Espanyol. Afortunadament, dimarts, el president del govern espanyol ja va parlar d’aquesta desescalada en fases, i a partir d’aquí les empreses han pogut començar a planificar i decidir si obriran o no. Per tant, agrairia una mica més de concreció, però em dono per satisfet.
I com es preveu l’estiu? Gairebé tot l’Estartit viu del turisme.
Hem de ser conscients que serà el pitjor estiu de la història del turisme a l’Estartit. Però som un dels municipis més ben preparats de la Costa Brava i Catalunya per fer-hi front. Som propers a la frontera, per tant un dels primers destins que es troba la gent que ve d’Europa; en els últims 40 anys hem prioritzat el territori i això ens ha permès tenir un municipi molt ample amb pocs habitants i una de les platges més llargues de la Costa Brava; i tenim un dels paisatges més rics de tot Catalunya, amb muntanya, parc natural, les Illes Medes, platja i una costa totalment verge des de l’Estartit fins a l’Escala -cosa que no sol passar a la Costa Brava. A més, la nostra xarxa empresarial és familiar i s’estima el territori. I el 87% del turisme ve amb cotxe particular, això és molt important. Si tinguéssim més turisme d’avió o autobús, amb tour operadors massificats, patiríem molt més. Creiem que estem preparats per aquest nou turisme que ens ha de venir.
I pel que fa a l’oferta cultural, el Festival de Torroella de Montgrí per exemple, com l’afectarà aquesta situació?
Ho hem estat parlant amb Joventuts Musicals i som conscients que aquest estiu, si es fan els festivals, serà diferent, en una dècima part del que haurien d’haver estat, perquè no podem posar 800 persones al molinet ni 600 a l’Espai Ter. Però vull recordar que els festivals es fan a l’època més alta del turisme, per tant, el nombre de turistes que representa el Festival no ens afectarà. Sí que ens afectarà pel valor cultural afegit que tenen, però tenen una història consolidadíssima i podrem recuperar-ho l’any que ve. Sí que aquest any s’havia de celebrar el 40è aniversari del Festival de clàssica, però com que no serà el festival que voldríem haver fet, ho celebrarem l’any que ve amb tots els ets i uts.