Quina meravella quan arriba aquest temps i tot s’emplena de llum i color, de sobte tota la natura es posa d’acord i es desperta de la seva letargia hivernal i es vesteix de les seves millors gales i ens diu benvinguts a una temporada que convida al passeig, al bany i al sol per uns mesos.
L’exercici físic és bo, molt bo per a la salut, i tots ho sabem, però sovint ens pensem que ja ho hem complert tot pensant que “jo em moc molt perquè a casa faig les feines domèstiques i camino d’ací d’allà sense parar, perquè porto a peu els nens a col·legi, perquè vaig a comprar, perquè molts dies surto a veure aparadors”, i altres excuses per l’estil que sembla que resolguin els nostres deures amb el moviment.
Perquè l’exercici sigui efectiu per a la salut, s’han d’acumular com a mínim 30 minuts diaris d’activitat física moderada, caminar vigorosament sense parades 5 dies a la setmana o també realitzar exercicis físics no competitius com el ball, l’aeròbic, el pilates, els estiraments. És clar que dependrà de l’edat i de l’estat físic de la persona, però s’entén que quan anem al metge i ens diu que hem de tenir cura del colesterol, vigilar la glucosa, la tensió arterial i finalment ens prescriu la pastilla per a tota la vida, ens ho agafem amb rigor perquè les conseqüències poden ser nefastes, i a més no sigui que per si de cas.
Si estiguéssim convençuts dels avantatges per a la nostra salut d’aquest hàbit tan saludable, no el descuidaríem, probablement ens convenceria tant com el fàrmac, ja que és considerat un element terapèutic molt efectiu.
Activitat física SÍ, però si volem assolir els beneficis màxims per al nostre benestar físic i mental, és fonamental una alimentació sana per aconseguir-ho.
Quants esforços per estar bé, oi? No, al principi sembla molt fort, perquè tot allò que ens costa representa un esforç, el canvi només l’aconseguim quan ens convencem dels seus beneficis futurs.
Des que naixem fins al final de la vida, estem en canvis permanents, i depèn de nosaltres la forma d’acceptar-los, no ens deixen escollir, simplement vénen sols, com diria un cineasta famós “la vida és allò que et va passant mentre la programes”, si volem els superem tots amb escreix.
Alimentació sana, avui dia existeixen tot de consells de dietes súper ràpides, de pastilles lleva fam, de fórmules súper guai que ajuden a aconseguir pèrdues de pes en el temps mínim, és genial!, i és que l’arribada de l’estiu ens anuncia el banyador, el biquini o el pantaló curt i cal espavilar… si no, fem tard.
Alerta amb això, alerta, que els ronyons i el fetge no estan per brocs, que de sobte els sotmetem a una càrrega excessiva de proteïnes sense més ni més…, potser no els agrada i ens passen factura.
Dieta SÍ, però amb els controls necessaris, sempre amb seguretat i la responsabilitat que tenim envers el nostre cos i el seu bon funcionament.
Viure a l’Empordà és un do preuat que hem d’aprofitar. La dieta mediterrània a base de carns, peixos, verdures, fruites és el millor del millor, i a més el meravellós arròs, i si al damunt tenim imaginació podem fer uns plats exquisits per fruir de no dir de la nostra fantàstica matèria primera. Això sí, amb moderació, la fórmula de quedar-te al final del repàs amb una mica de gana, és a dir, sense trobar-te súper tip, funciona i ben cert que en tens prou si et saps educar l’estómac.
Tampoc cal exagerar, de tant en tant un esdeveniment, una festa, una celebració, no passa res, després ja farem alguna cosa per a depurar, molt líquid, sobretot aigua, tes, llimonades, això sí, evitem la brioixeria i pastisseria industrial, els embotits, les carns grasses tant com puguem.
I la xocolata, la nostra gran amiga, la xocolata té substàncies que són molt actives per al nostre estat psicològic, com la serotonina, que actua en el nostre cervell per regular l’humor, el bo és clar! També té teobromina, estimulant per al sistema nerviós i convenient en l’exercici per l’esforç muscular. Hi ha estudis publicats que expliquen que la xocolata té una substància els efectes de la qual s’acosten als del cànnabis, i proporciona un sentiment de benestar molt agradable. La xocolata no produeix càries, tot el contrari, té efecte anticàries, el causant és el sucre afegit. Com tots els excessos són dolents, el de la xocolata també ho és si es consumeix de forma incontrolada, el millor per a la salut és aquell que conté menys matèries grasses, sense sucre i ric en alt contingut de cacau, és a dir, l’anomenada xocolata negra, que presa amb moderació ens pot beneficiar per les propietats que hem comentat que conté.
El Departament de Salut de la Generalitat disposa d’un pla integral per a la promoció de la salut d’activitat física i alimentació saludable anomenat PAAS, que segurament ja coneixeu i que podeu consultar a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, cercador gencat, que explica en detall i fa consideracions molt útils i pràctiques i que va bé rellegir de tant en tant.
Us desitjo un estiu ben bo i ben saludable.