Emporion
Dimecres, 23 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Història

Les filles del Nil

Ricard JuliàperRicard Julià
16 de juliol de 2008
a Història, núm. 19 - juliol - 2008
Temps de lectura: 3 minuts
Les filles del Nil

Els recorreguts per la història són sempre, al marge de la informació que transmeten, gratificants, ja que ens donen l’oportunitat de distreure incrementant coneixements per a comprendre el camí pel qual ha transitat l’evolució de la humanitat.

Avui, època en la qual sembla que la societat que ens envolta (si bé no tota) va apropant-se als drets del éssers humans sense diferenciacions de sexe, crec que hi ha un capítol moral de compliment inexorable que es pot resumir molt breument: la igualtat entre home i dona.

En aquest sentit val la pena donar una ullada a alguna de les societats pretèrites en les quals, per raons diverses, aquests drets estaven ben delimitats.
És veritat, però, que és un tema complicat ja que en el transcurs dels segles la pressió social, dins la qual podríem incloure actituds religioses, sovint repressives i conceptes units a l’expressió de la força física, varen anar delimitant el “territori” de la dona al manteniment de la llar i la maternitat.

Així, donar plaer sexual al mascle, parir fills, tenir cura de l’alimentació i l’habitacle familiar i, si cap, treballar en labors camperoles que no feien altra cosa que agreujar la seva situació, han estat les constants que encara en el present continuen marcant   l’estatus femení.

Cal, doncs, conèixer fins on la història i l’arqueologia han proporcionat informació, un país, una nació amb un teixit social estructurat en funció d’un entorn favorable: Egipte = Kemet (la terra negra).
Les dones de l’Egipte faraònic, res més adient, penso, que anomenar-les LES FILLES DEL NIL, tant en la seva vessant aristocràtica (reines, princeses, nobles), com les d’identitat desconeguda per ésser membres del poble del “dia a dia “, varen gaudir d’uns drets que avui moltes dones de l’actual societat estan lluny de fruir.

Si ens fixem en el primer estament, malgrat que no tots els egiptòlegs hi coincideixen, només cinc dones varen arribar a ocupar el tro d’Egipte com a rei o faraó, aquesta diferència de titulació ve donada perquè fins a la dinastia XVIII no es va fer d’us comú el nom de faraó, que significava: LA GRAN CASA, abans s’anomenava rei.

Merneit, Nitocris, Escemiofris (Sobekneferure), Hatshepsut i Tausert, corresponents a les dinasties I, VI, XII, XVIII i XIX, són exemple que, encara que no freqüentment, una dona podia accedir al punt zenital de la piràmide social. Intencionadament, no està inclosa en aquest grup Cleòpatra, ja que com a descendent d’Alexandre el Magne el seu origen era macedònic.

Curiosament, la dona de sang real o pertanyent a la noblesa devia tenir més limitades les possibilitats de triar marit, ja que del seu matrimoni depenia freqüentment la continuïtat de la família reial. Aquest fet era molt menys impositiu per a les del poble, perquè triar parella, divorciar-se, rebre llegats, establir demandes, fer testament i en el capítol de professions triar la d’ésser metge, eren oportunitats al seu abast considerades normals en l’Egipte d’ara fa 5.000 anys.

Aquests són alguns dels factors que varen diferenciar les dones egípcies de les d’altres civilitzacions posteriors com la grega, la romana i la medieval, en les quals l’ham i l’esquer de la idealització les va reduir a un espai de símbol que les va anar ofegant progressivament. Una vegada més, doncs, el llegat de l’antic Egipte, al marge de la seva monumentalitat arquitectònica, dóna proves d’haver estat un exemple d’avenços socials absolutament vigents en el temps que ens ha tocat viure.

Obres consultades: Historia del Egipto faraónico – Josep Padró
Crónica de los faraones – Peter A.Clayton

Tags: història
Article anterior

Mauthausen

Següent article

Fet i Fumut…!

Ricard Julià

Ricard Julià

Articles Relacionats

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)
Història

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)

23 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
Els masos de les Deveses (II)
Història

Els masos de les Deveses (II)

9 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies