i la seva novel·la “Totes les bèsties, petites i grosses”
Els animals són els únics que no van ser expulsats del paradís
Milan Kundera (1929)
Es poden jutjar el progrés moral i la grandesa de les nacions a través del tracte que infligeixen als seus animals
Mahatma Gandhi (1869-1948)
La virtut més gran de l’ésser humà és l’amor que sent pels altres éssers vius
Charles Darwin (1809-1882)
L’ésser humà és l’animal més traïdor de tots pel que fa a la fidelitat.
Michel Montaigne (1533-1592)
L’ésser humà és l’únic animal que existeix que menja quan no té gana, beu encara que no tingui set i parla tot i que no hagi de dir res
Mark Twain (1835-1910)
James Herriot és el pseudònim de James Alfred Wight (Sutherland, 1916-1995) un escriptor britànic que va estudiar veterinària a Glasgow i va exercir sempre de veterinari rural.
Molt posteriorment, l’any 1969, va iniciar la seva tardana carrera literària en la qual principalment narrava les experiències d’un veterinari jove a l’Anglaterra rural i profunda dels anys trenta del segle passat.
L’autor explicava en les seves divertides narracions, experiències semi autobiogràfiques referides al seu propi treball de veterinari amb un llenguatge pla i senzill, ple d’anècdotes còmiques, incidents i peripècies.
La novel·la que comentem “Totes les bèsties, petites i grosses” amb una traducció excel·lent de Mar Vidal, és un exemple fefaent del seu peculiar model de narrativa.
Cal remarcar que els relats i les aventures de Herriot varen ser molt celebrats a la Gran Bretanya i varen fer les delícies de milions de lectors anglosaxons amb un èxit immens.
Quan l’escriptor va morir l’any 1995, era un dels autors més populars i amb més vendes en llengua anglesa.
A diferència de l’escriptura de Tom Sharpe (1928-2013), un altre autor britànic comentat recentment a Emporion -establert els darrers anys de la seva vida a Llafranc-, que era un veritable mestre de la ironia, la sàtira i l’humor intel·ligent, tot utilitzant un to literari sempre divertit però amb aire càustic i àcid, Herriot narra, en canvi, unes aventures esmolades, plenes de comicitat però sense ser mai ni punyents ni descarnades.
Les narracions d’Herriot es varen portar al cinema i la BBC va convertir-les en una sèrie mítica. La seva continuada tasca literària i el seu amor pels animals varen ser la causa que sortissin múltiples vocacions per a la veterinària en el jovent d’arreu del món.
De lectura entranyable i emotiva, James Herriot, en la recomanable novel·la “Totes les bèsties, petites i grosses” relata unes aventures distretes i sempre tendres, divertides i inoblidables, que fan que un s’ho passi bé llegint: a vegades amb un somriure espontani i franc, però sempre amb un regust literari amable, descansat i agraït.
Referències bibliogràfiques
- HERRIOT, James. Totes les bèsties, petites i grosses. Traducció de Mar Vidal. El Cercle de Viena (ed).Barcelona 2019.
- ARBOIX, Adrià. “Tom Sharpe: l’humor intel·ligent”. Emporion, 20 de gener de 2014. https://emporion.org/tomsharp/
Addèndum:
Adjuntem una “píndola literària” de 2 minuts de durada de Josep Arboix -exprofessor de literatura de l’INS Antoni Pous de Manlleu (Osona)-, sol·licitada per la Biblioteca pública de la localitat osonenca per a lectors interessats, referida precisament al llibre que comentem “Totes les bèsties, petites i grosses” de l’escriptor britànic James Herriot.