Històries de l’aeròdrom 318 – La construcció
L’AERÒDROM 318
El camp d’aviació de Canet de la Tallada va ser habilitat l’abril de 1938 durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Es tractava d’una construcció de campanya, una base aèria provisional amb la mínima infraestructura possible per tal de garantir l’aterratge i enlairament dels avions republicans. S’anomenava aeròdrom 318 perquè pertanyia a la tercera regió aèria, al primer sector i era el vuitè aeròdrom d’aquesta agrupació territorial. Es trobava situat entre Verges i Torroella de Montgrí i per construir-lo es van requisar alguns terrenys agrícoles de la zona de farratges i cereals. En la seva construcció hi van participar persones de pobles veïns com Verges, La Tallada, Ullà, Bellcaire o Torroella de Montgrí.
LA CONSTRUCCIÓ
La construcció va començar el mes d’abril de 1938. A tall d’exemple, s’ha conservat una petita llista escrita a mà en què apareixen els noms dels torroellencs que es van presentar a la construcció del camp el dia 25 d’abril de 1938. Els treballadors apareixen subdividits en dos grups: els paletes i els jornalers. Aquests treballadors eren homes que no havien estat cridats per anar al front, tenien entre 33 i 37 anys.
Durant la primera etapa, els esforços es van concentrar en tapar recs i rases, així com anivellar el terreny, treballs que eren bàsics per facilitar l’enlairament i l’aterratge als avions. Els treballadors es desplaçaven tant en bicicleta com en carros des dels pobles veïns. Molt menys habitual era l’ús de tractors, tot i que també se’n va requisar, com a mínim, un durant la construcció.
Un document de la Subsecretaria de Aviación, via la Jefatura de Obras, ens diu que també s’hauria fet arribar una màquina d’escriure per facilitar els treballs. Pel que fa als propietaris dels terrenys, Jaume Bassa Pasqual recordava que el seu pare disposava d’uns terrenys de cultiu que van ser utilitzats per habilitar el camp d’aviació. “…li havien expropiat un dels camps bons que ell tenia per cultivar i que estava situat a Canet, li havien pres el camp de Canet i per a ell allò havia estat un robatori i per això estava en contra d’aquests avions”. Júlia Busquets, també de Torroella de Montgrí, explicava una història semblant “…quan van agafar el camp el terreny de casa, és clar, a casa se’n va parlar molt…”. La posició dels propietaris es va tractar en un ple de l’ajuntament de Torroella de Montgrí per petició de Pere Vicens el dia 29 d’abril de 1938. De la mateixa manera, Baldiri Puig Busquets, de la família dels masovers del Mas d’en Mach explicava que “…va venir un militar […] quan dinàvem i surt el pare i li diu demà a les nou del matí no vull veure ningú en aquesta casa…”.
Un altre fet parla dels moments en què els treballadors portaven a terme aquestes tasques quan, com recordava Salvador Giralt Figueres, d’Ullà “…un avió, que va passar molt baix, molt baix! Hi havia un noi de Bellcaire que traginava grava per fer la carretera nova que anava al mas […], l’avió li va envestir el carro i el va matar…”. Aquest incident va causar la mort de Gaietà Puig Serra, agricultor de professió, que segons el registre civil de la vila, va morir a l’hospital de Torroella de Montgrí el dia 23 de juny de 1938.
CONCLUSIÓ
Mentre avançava la construcció de l’aeròdrom, s’anava generant una nova realitat. Allò que havien estat terrenys agrícoles des de feia generacions, ara es convertien en un aeròdrom i, a poc a poc, es va anar habilitant tota la infraestructura necessària possible per tal de garantir l’aterratge i enlairament dels avions. L’aviació arribava i generava diversos sentiments, a vegades contraposats. Per una banda, la sorpresa de veure avions, que era un fet poc habitual fins aleshores o les relacions que es van anar establint amb el personal de l’aeròdrom. Per l’altra, el ressentiment per ocupar terrenys agrícoles i cases de pagès, trencant les dinàmiques pròpies de la vida al camp.
FONTS
GUÀRDIA BAHÍ, Aleix, (2017), “Aeròdrom 318 Verges”. A: Aeròdroms republicans de Girona 1936-1939: Atac i defensa des de la rereguarda, Viladamat, Gorbs, p. 231-244.
TESTIMONIS
Júlia Busquets, Salvador Giralt Figueres, Jaume Bassa Pasqual, Baldiri Puig Busquets.
AGRAIMENTS
Roberto Plà
Jordi Martinez Guillen
SEGUIM FENT RECERCA
Aquesta recerca ha estat possible gràcies a la col·laboració dels testimonis i el personal dels arxius i museus consultats. Si coneixes algun testimoni o vols fer arribar alguna dada sobre l’aeròdrom no dubtis a posar-te en contacte a través del web https://projecteaerodrom318.wordpress.com/