De sempre la ciutadania de Torroella s’ha interessat pel que passa al poble, com és natural, però també pel destí de Catalunya, d’Europa i del món. Així, Torroella, com Catalunya, sempre ha mirat cap a Europa, i més durant l’etapa de la dictadura franquista, fins al punt de sobrevalorar les possibilitats que ens oferia l’Europa democràtica, potser, pensant que la llibertat era allà, a Europa. Ara la realitat ens ha demostrat que som una comunitat autònoma dintre de l’Estat espanyol i que la Unió Europea és una unió d’estats, de manera que s’ha entrat en un certa decepció a causa de les esperances que havíem posat en Brussel·les, respecte dels anhels nacionals que ens negava Madrid. Tot i així, des de Catalunya, l’interès per Europa és perfectament vigent, com no pot ser d’altra manera. Tenim un nou Estatut que dedica un bon nombre d’articles a la relació de Catalunya amb la Unió Europea. Es tracta de desenvolupar-lo amb voluntat política, amb l’objectiu, a la meva manera de veure-ho, d’aconseguir la màxima sobirania que permeti la legalitat de la carta magna catalana.
D’aquest interès per tot el que passa a la Unió Europea, en destaca la tasca de les institucions i associacions de caire europeista i les activitats, debats, actes i accions que es fan periòdicament. Sense anar més lluny, fa ben poc més d’un mes, va tenir lloc a Torroella de Montgrí, a la nostra vila, una Jornada de Política Internacional, en la qual, ponents del nivell d’Antoni Segura, Carme Colomina, Mariano Marzo, Ferran Tarradellas, Lluís Foix, Francesc Granell, Vicent Partal i Lluís Falgàs, coordinats per Josep Martinoy i qui escriu aquestes ratlles, varen debatre sobre les relacions de la UE amb els estats de la Mediterrània, l’energia, l’encaix de Catalunya a Europa i sobre la geoestratègia mundial i de la Unió Europa. Interessant debat que va deixar al descobert els reptes reals que té la UE sobre la taula, com la immigració, assegurar el subministrament d’energia, aconseguir bones relacions amb els estats de la Mediterrània i amb Rússia o la necessitat d’avançar en la política exterior i de defensa de la UE, entre altres qüestions.
Veiem, doncs, que a Torroella, i per extensió a Catalunya, està ben present el món europeista i se segueix amb interès tot el que passa a Europa, que avui es troba en un moment difícil, amb molts fronts oberts, als quals s’haurà de trobar solució, si no volem entrar en un atzucac regressiu que ens pot conduir a un certa desacceleració de la integració europea, a favor dels nacionalismes estatals, fet que seria del tot negatiu. Per evitar això, la Unió Europea i els estats membres han de treballar amb autèntica voluntat política i trobar solucions, en clau europea, a les situacions punyents descrites en el paràgraf anterior i, sobretot, implicant la ciutadania en el procés europeu.