i el seu dietari El món en suspens
Quan actues des de la convicció, gairebé res no és impossible.
Àlex Susanna (1957-2024)
Paradoxa d’un periodisme -paper o digital, audiovisual- que ens fa més analfabets.
Valentí Puig (1949)
La vida t’ha d’agafar llegit.
Joan Margarit (1938-2021)
Llegir és l’única manera que conec per aprendre coses, és a dir, per millorar.
Albert Serra (1975)
Quan la cultura només es regeix per índexs d’audiència i visitants, quan aquesta és la seva única o principal obsessió, la decadència és servida.
Àlex Susanna (1957-2024)
Àlex Susanna (1957-2024) és escriptor, poeta, editor i gestor cultural. Llicenciat en Filologia Catalana. Nascut a Barcelona ha obtingut els premis Miquel de Palol i Carles Riba de poesia i ha guanyat els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres reconeixements. Distingit amb el títol de “Chevalier des Arts et des Lettres” pel govern francès i amb el Premi Rosalía de Castro, pel conjunt de la seva obra. Ha estat traduït al castellà, al francès, al portuguès, a l’anglès, a l’italià, al croat, al grec, a l’hebreu, a l’àrab, al xinès i al rus. Va ser director d’art de la Fundació Vila Casas durant tres anys i mig molt intensos, director de la Fundació Caixa Catalunya a la Pedrera (2004-2011), i també de l’Institut Ramon Llull (2013-2016), i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (2016-2017).
Susanna, que s’ha mort d’un càncer aquest mes de juliol a seixanta-sis anys, ha esdevingut un reconegut escriptor de dietaris, on destaquen aquests títols: “Quadern venecià” (premi Josep Pla, 1988) i “Paisatge amb figures” (premi crítica Serra d’Or 2020). Segons els experts, Susanna ha construït un dels corpus dietarístics més sòlids i lúcids en català.
Deixeble de Marià Manent, a qui va dedicar la seva tesi doctoral, Susanna recorda sempre la figura del professor José María Valverde, un autèntic savi, modest, mot treballador i simpàtic. Susanna va ser el creador del Festival de Poesia de Barcelona.
Tradicionalment, les tres formes principals de literatura, establertes ja pels grecs, són la poesia, el teatre i la narrativa. El reputat crític literari D. Sam Abrams remarca que la literatura catalana, de forma massa tradicional i restrictiva, no acaba de valorar com a textos literaris noves formes de literatura que han aflorat a la modernitat com l’assaig, les memòries, l’epistolari, les biografies, el llibre de viatges o el dietari, situació anòmala que provoca la manca d’estima de certs autors i certes obres de gran valor, cosa que caldria corregir.
Susanna és autor d’aquest dietari que comentem, El món en suspens, escrit entre Gelida, Barcelona, Queralbs i Calaceit. Segons el periodista Santi Borrell, conté extraordinàries referències literàries i culturals i experiències molt intenses viscudes al llarg del 2020, en plena pandèmia de la COVID-19. L’escriptor senyala que predomina en el text, més que el Pirineu i el Matarranya, l’Alt Penedès, en concret la vall de Sant Miquel on viu des de fa més de trenta anys.
Josep Pla, amb el seu Quadern Gris, és el gran referent de la literatura de no- ficció, memorialística o “literatura del jo”. Aquesta obra figura entre les millors del segle XX. Susanna remarca que gràcies a ell, molts lectors s’adonen que els dietaris són un tipus de literatura que pot ser tant o més interessant que la ficció, perquè constitueixen un camp molt fecund per a l’activitat reflexiva. Els escriptors Josep Igual i Pere Rovira han publicat recentment dietaris d’alta qualitat, demostrant que el dietarisme no és una especialitat literària menor.
Gaziel, Marià Manent, Joan Fuster, Albert Ràfols-Casamada, Feliu Formosa, Pere Gimferrer, Valentí Puig o Enric Sòria, entre molts altres, encarnen també la força de la tradició dietarística a la literatura catalana moderna, remarca Sam Abrams.
El text de Susanna que comentem no deixa de ser una càrrega de profunditat contra la banalitat dels nostres temps. Llibre de gran maduresa estètica i fondària conceptual, hi trobem referències de poetes catalans amb qui mantingué una relació personal, com Feliu Formosa, Marta Pessarrodona, Josep Vallverdú, Miquel Desclot, Narcís Comadira, Valentí Puig i Jordi Llavina. S’hi detallen trobades i contactes amb artistes catalans actuals com Antoni Llena, Perejaume, Eulàlia Valldosera, Jordi Bernadó, Carlos Pazos i també el director de cinema Albert Serra, entre d’altres.
Susanna ens diu que tot i ser escriptor, “m’alimento indistintament de literatura, art, música, cinema, teatre i arquitectura”. Remarca també que “la nostra és una cultura amb una concentració de talent bastant excepcional, però sovint no sabem valorar l’obra dels nostres creadors i això ens acaba empobrint absurdament”, ratifica. Perquè Catalunya no deixa de ser una potència cultural.
“Perquè les institucions culturals obliden els propis creadors catalans, tal com va passar amb el centenari del poeta Jordi Pere Cerdà i la mort de l’escriptora Isabel Clara-Simó. És un problema greu, doncs les nostres institucions no estan a l’altura del seu patrimoni o dels seus creadors. És un empobriment que no ens podem permetre” afegeix sense embuts.
Llegir per a mi, diu Susanna, és una necessitat bàsica. Sense la lectura, la vida deixa de tenir sentit. Li agrada llegir alhora poesia, assaig, dietari i novel·la. I acaba dient: “llegir és la millor manera de créixer, i això vol dir fins al final dels nostres dies. No és del tot extraordinari, això?”
En temps cada cop més gregaris i uniformes, dispersos, centrifugats i lleugers des d’un punt de vista emotiu i moral, la lectura d’obres personals, punyents i reflexives com aquest dietari d’alt voltatge intel·lectual és aire fresc que té capacitat d’atrapar el lector, fer-lo reflexionar, emocionar i gaudir alhora. I això només sol estar a l’abast de plomes selectes i privilegiades.
Referències bibliogràfiques
- 1.SUSANNA, Àlex. El món en suspens”. Proa, 2022.
- 2.BORRELL, Santi. “Entrevista a Àlex Susanna. Escriptor”. El PuntAvui, 19 de desembre del 2022, pàg. 22 i 23.
- 3.SUSANNA, Àlex. Paisatge amb figures. Proa, 2019.
- 4.COSTA-GRAMUNT, Teresa. “Àlex Susanna. Paisatge amb figures”. Núvol. 1/12/19. https://www.nuvol.com/llibres/assaig/alex-susanna-paisatge-amb-figures-70750
- 5.IGUAL, Josep. L’eternitat enamorada. Notes d’un diari, 2016-2017. Edicions TRES i QUATRE SL, València, 2020.
- 6.ROVIRA, Pere. Música i pols. Un dietari. Proa Edicions. Barcelona, 2019.
- 7.GRAÑA ZAPATA, Isabel. D. Sam Abrams, el compromís amb la literatura. Lleonard Muntaner, Editor. Palma (Mallorca) 2022.
- 8.ARAGAY, Ignasi. “Àlex Susanna: Catalunya no deixa de ser una potència cultural”. Ara, 9 de març del 2024. Pàg.42-43.
- 9.TORROELLA, Josep. “Literatura del jo”. Emporion, 15 de gener del 2024. https://emporion.org/literatura-del-jo/10.SUSANNA, Àlex. La dansa dels dies. Proa, 2024.