Alguna cosa es mou per millorar les nostres carreteres

Ja fa uns quants anys, durant l’època estival, aquesta revista va dedicar un editorial al problema dels embussos a les carreteres d’entrada a Torroella, sobretot per la banda sud. Ara fa deu anys, també es va posicionar amb una al·legació a l’avantprojecte de l’impacte ambiental d’una proposta de variant que es va posar a informació pública, en la qual manifestàvem el desacord a una opció totalment desmesurada que afectava, sense cap respecte, un territori  summament delicat, pel qual es circula per carreteres de sis metres de calçada sense vorals de seguretat.

Durant aquest llarg període, no s’havia evidenciat cap proposta de millora per encarar positivament  alguna solució en el conjunt de la problemàtica de les carreteres del Baix Ter. Després que la ciutadania s’hagués organitzat en la “Plataforma pro Víctimes de les Carreteres del Baix Ter”, i alcaldes  dels diferents ajuntaments haguessin presentat personalment les seves reivindicacions en diverses reunions amb responsables del Departament de Territori i Sosteniblilitat de la Generalitat, el conseller Rull va anunciar una inversió de 20 milions d’euros per millores a aquestes carreteres, en un període de quatre anys.

Sembla ser que les promeses comencen a ser efectives i ara podem dir que alguna cosa es mou al respecte. Una primera actuació pràcticament ja està satisfactòriament acabada; la rotonda a l’encreuament de la carretera de Verges a Torroella amb la carretera de l’Escala. Fa pocs dies s’anunciava l’adjudicació de les obres de millora d’una primera fase a la carretera de Cervià de Ter a Sant Jordi Desvalls i tenim notícies de treballs avançats en el projecte de millora de la carretera Gi 647 en el tram de Serra de Daró a Torroella.

Sens dubte, aquestes són bones notícies, encara que insuficients, ja que no es millora cap tram complet d’aquestes carreteres i l’exigència que aquestes vies tinguin una millor garantia de seguretat (set metres de calçada de circulació i un metre per banda de voral) en alguns trams, encara no s’aconseguirà. Haurem d’esperar, confiant que com a màxim dins dels quatre anys d’actuació previstos, aquestes deficiències es solucionaran.

Per altra banda, com a competència municipal, va endavant el projecte de construcció, previst en el Pla d’Ordenació Urbanística, d’una rotonda a l’entrada del nucli urbà (zona de l’antic escorxador) des d’on han de partir dos vials: un cap a esquerra en direcció a la zona de l’Espai Ter i l’altre cap a la dreta, en direcció a l’Estartit. En el seu finançament, a part de la participació municipal, s’han establert negociacions amb propietaris particulars afectats per  la construcció d’aquesta obra tan necessària per a la descongestió d’un del punts essencials per disminuir substancialment els embussos de vehicles per l’entrada sud de Torroella.

Encara que pacientment, podem començar a albirar solucions a aquest endèmic problema estiuenc dels accessos a la nostra vila.