Onze anys d’Emporion imprès, a la Biblioteca Pere Blasi

Per diverses raons històriques, culturals, circumstancials i personals, hi ha hagut sempre una relació cordial intensa entre la BIBLIOTECA PERE BLASI de Torroella i la revista digital EMPORION. El magnífic edifici de la Biblioteca es va inaugurar la primavera del 2007, molt poc després que el nostre periòdic, en format digital, alcés el vol, el desembre de 2006. El nom de la Biblioteca, Pere Blasi, ret homenatge a un dels fundadors d’EMPORION, i aquest fet, per a nosaltres, té un contingut especial, com si volgués simbolitzar la coincidència dels objectius culturals de l’entitat i de la revista. No és estrany, doncs, que EMPORION hagi estat sempre atenta a explicar en Editorials, Notícies o articles diversos els esdeveniments que han tingut lloc en aquella institució. La Biblioteca, per la seva banda, ha facilitat al seu web, des del primer dia, l’enllaç per internet amb www.emporion.org, i durant tots aquests anys ha imprès els exemplars d’EMPORION i els ha posat a disposició dels lectors.

Continuant aquesta història de col·laboració, l’Associació EMPORION i la BIBLIOTECA PERE BLASI han signat el mes de desembre passat un acord per enquadernar, en volums anuals, tots els exemplars de la revista que la Biblioteca puntualment ha anat imprimint cada mes, per tal que el que és una revista només digital, pogués ser llegida també en paper a la Biblioteca.

El número de la revista que esteu llegint ja és el 144 de la tercera època iniciada amb el núm. 0 el desembre del 2006, la qual cosa vol dir que poder llegir o consultar qualsevol número antic en paper, a partir d’ara, serà més senzill pel fet d’estar enquadernat en 11 volums, un per any. El silenci quasi sagrat que es respira en entrar a la nostra Biblioteca ens conduirà, si volem, a rellegir de tant en tant els articles d’EMPORION que al llarg d’aquests 12 anys han anat acompanyant el nostre camí de cada dia.

Aquesta iniciativa de la Biblioteca, d’imprimir mensualment la nostra revista digital, és sens dubte una mostra de com una Biblioteca Municipal pot aportar valors afegits a la seva tasca d’apropament de les activitats culturals que es realitzen al seu entorn. Una Biblioteca concentra entre les seves parets tot un cosmos de vida imaginada o real que els autors ens transmeten. La seva imaginació ens transporta sovint a viure realitats complexes jugant amb les paraules, jugant també amb la nostra imaginació. Aquest petit cosmos és capaç d’apropar als infants realitats adaptades a les seves capacitats i als adults a conèixer situacions que mai haurien imaginat per ells mateixos.

Els articles d’aquests dotze anys d’EMPORION, són també com un petit cosmos que ens permet atansar-nos amb una certa perspectiva en el temps, a reviure infinitud de situacions viscudes, properes o llunyanes. També a reflexionar sobre les situacions concretes del país en els moments tan crucials que hem viscut i encara vivim, sense oblidar tampoc una mirada global al món. Ens agradarà que aquest viatge, que ens permeten els volums enquadernats de la revista, ens ajudi a fer presents els moments i situacions viscudes al llarg d’aquests 12 anys.

Volem agrair a les persones responsables de la Biblioteca la iniciativa d’enquadernar mensualment la revista, que ens ha permès, avui, la recopilació dels primers 11 volums de la tercera època d’EMPORION, que esperem tenir ocasió de poder anar eixamplant anys a venir.