Notícies

NOTÍCIES DE GENER

TORROELLA I L’ESTARTIT

Per la llibertat de Dolors Bassa. Entre les primeres activitats de la Festa Major de Verges, el divendres 4, la població veïna va organitzar un concert d’Ovidi4, per reivindicar la llibertat de la nostra consellera empresonada, que va omplir el pavelló a vessar. A més d’altres parlaments, es va llegir una carta d’agraïment de la Dolors. La recaptació era destinada a l’Associació Catalana pels Drets Civils, a favor dels polítics empresonats i exiliats i les seves famílies.

Neteja de platges. A principis de mes, l’Ajuntament va engegar un pla de neteja de les platges del municipi afectades pels temporals de novembre i la pujada sobtada del Ter, que va arrossegar cap a mar materials orgànics i inorgànics del fons i de les vores de la llera del riu.

Millora de l’arbrat. L’Ajuntament ha començat una actuació de canvi i millora de l’arbrat als Jardins John Lennon, plaça Ernest Lluch, avinguda Lluís Companys, plaça Quintana i Combis i part nord del carrer del Roser.

Primera banyada de l’any. Es va fer el dimarts 1 a la platgeta de l’Estartit.

Concert d’Any Nou a l’Espai Ter. El dimarts 1 al vespre s’hi va presentar l’Orquestra Terres de Marca amb “Valsos i Polques”.

Les aus del Parc Natural. Per al dijous 3 el Museu de la Mediterrània va organitzar una sortida per visitar punts d’hivernada d’aus al Baix Ter.

Festa de Reis. Al matí del dissabte 5 van arribar els carruatges dels carters reials i va començar la recollida de cartes dels nens i nenes. Al final del matí es van lliurar els premis del 12è concurs de Cartells i a la tarda s’inaugurà l’exposició. Al vespre, després del castell de focs de benvinguda, arribà la cavalcada dels Tres Reis d’Orient.

Concert de Reis a l’Espai Ter. El diumenge 6 l’Orquestra de Cambra de l’Empordà presentà “Tempo d’humore”.

Interès ecològic de les Medes. Per al dimecres 9 es va organitzar una altra activitat en el marc del Parc Natural, l’anada en vaixell a la Meda Gran per observar la seva flora i fauna.

Sortida de Gent del Ter. Per al diumenge 13 va organitzar una marxa de 10 km per seguir la ruta Víctor Català-L’Orifany.

Les faldes del Montgrí. Dins de la sèrie d’activitats del Parc Natural, es va organitzar per al diumenge 13 una anada des de la Torre dels Muscats fins a la Torre Moratxa.

Tot seguint Shakespeare. El dimarts 15, a la Biblioteca Pere Blasi, es va seguir la lectura de l’obra “Afanys d’amor perduts”, conduïda per Margarida Camós.

Els olivars. El dissabte 19, en el marc d’activitats del Parc Natural, es va fer una sortida per observar les diferències entre el cultiu tradicional i l’ecològic.

“Crematorrons”. La III Marxa es va organitzar per al diumenge 20 al matí.

Festa de Sant Antoni a l’Estartit. El diumenge 20 es va fer el seguici, des del port fins a l’Església.

El Parc Natural al mòbil. El dissabte 26 es va posar en pràctica l’App dels itineraris.

Fer de músic. Per al dissabte 26 el Museu de la Mediterrània va organitzar una nova sessió del projecte de memòria oral dels músics.

“Cor país meu” al Cine Petit. Es va organitzar per al dissabte 26 al vespre el concert “La cançó del Comte Arnau”.

Recital de piano a l’Espai Ter. Joventuts Musicals va organitzar el diumenge 27 un recital d’Ignasi Cambra, un pianista jove i admirable, “el pianista dels ulls tancats”.

“Robinson”. L’obra de Vicenç Pagès es va comentar amb l’autor, el dimarts 29, a la Biblioteca Pere Blasi, dins de la sèrie “Llegim?”.

CATALUNYA

Detenció dels alcaldes de Verges i de Celrà. El dimecres 16 la policia espanyola va detenir l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, el de Celrà, Dani Cornellà, un fotoperiodista i membres del CDR, en relació a l’ocupació de les vies de l’AVE a Girona l’aniversari de l’1 d’octubre.

Moratòria de construcció a la Costa Brava. La Comissió d’Urbanisme de Girona la va aprovar el dijous 17. Afecta, per un any, als terrenys situats als primers 500 metres de litoral.

Pressupostos de l’Estat. Els partits independentistes catalans van manifestar que no n’aprovarien la tramitació si el govern Sánchez no feia un gest polític clar que ho justifiqués.

ESPANYA

Acord de dreta i extrema dreta a Andalusia. El dimecres 16, el líder del PP, Juanma Moreno, va ser investit president de la Junta d’Andalusia, després de l’acord assolit pel PP amb C’s i Vox.

MÓN

L’extrema dreta governarà al Brasil. El dimarts 1 el líder ultraconservador Jair Bolsonaro va assumir la presidència després de 13 anys de governs d’esquerra.

Xina va fer aterrar una sonda a la Lluna. El dijous 3 anuncià que l’havia situada a la cara oculta.

El parlament britànic tombà l’acord del Brexit. El dimarts 15, la proposta de la primera ministra Theresa May va ser rebutjada (432 vots contra 202).

ESPORTS

Messi, 400 gols a la Lliga. Els aconseguí el diumenge 13, al partit del Barça contra l’Eibar (3-0), últim de la primera volta, que situà el Barça com a líder indiscutible d’hivern.

El Girona a quarts de final de la Copa. El dimecres 16 va eliminar l’Atlético de Madrid en empatar (3-3) al camp d’aquest, després d’haver-ho fet també a Girona (1-1). El Real Madrid el va guanyar per 4-2 al partit d’anada de quarts de final.

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.