En el meu escrit del mes passat em preguntava què fer per actualitzar la solidaritat a Torroella a la vista dels canvis que ha comportat la globalització. És ben clar que els poderosos han aconseguit mullar la pólvora de bona part de la ciutadania en altre temps crítica i inconformista. Els malvats compren la gent amb un plat de llenties. Com ja pronosticava Ivan Illich fa dècades: “La sobreabundància de béns condueix a l’escassetat de temps.” Sense temps no hi ha manera de debatre, de cercar noves maneres de viure… Per sort, encara ens queda el sud, on es demostra que sorgeixen innovacions amb futur.
Seria convenient que Torroella, que en tantes coses és innovadora, es replantegés el tema de la solidaritat de dalt a baix. És sabut que els canvis i innovacions neixen des de la base i que la política poca cosa pot fer quan manca el suport de la població. Ara bé, també és cert, o ho crec així, que les diferents administracions han de ser ben sensibles quan es detecten llacunes importants. En alguns casos l’administració ha de fer el paper de suplència momentània i en altres ha de saber atiar les cendres perquè sorgeixi novament el foc renovador. Els grups que es presentaran a les properes eleccions municipals han d’oferir un programa en matèria solidària. Hem d’anar més enllà de discutir de quina manera es reparteixen les engrunes que ens cauen de la taula.
Estem vivint una època propícia a la conscienciació, l’impuls de nous valors i l’esclat d’idees regeneradores. És la fase prèvia d’una veritable revolució ètica que ha de conduir a una indignació social generalitzada. Quan això passi, tenim probabilitat de substituir la dictadura encoberta que patim, després del cop d’estat dels poderosos, per una democràcia participativa. Per tant, la meva proposta és que localment can Quintana, que tanta activitat genera, tingui la valentia d’oferir pensament alternatiu, més enllà del políticament correcte. Segon, convertir Casa Pastors en un centre de solidaritat, en un casal cívic, lloc de trobada dels diferents grups solidaris del municipi per intercanviar idees, afanys i aprenentatge en un clima plural i de respecte mutu. Gaudir de l’oportunitat d’exercir un veritable diàleg intercultural garanteix un futur de pau, concòrdia i benestar per a tothom.