La Biblioteca

Reflexions. Amb motiu d’unes converses amb un grup d’amigues sobre l’educació dels nostres fills i néts, de com ens en resulta de difícil controlar-los, i de com, segurament, els hem sobreprotegit, algunes senyores van comentar comportaments que havien presenciat entre fills, mares i avis en diferents ocasions, i com això les havia preocupat. Tant se val!

Però no és només d’això del que vull parlar, sinó d’un dels llocs on es pot observar amb més claredat el comportament de les persones: la Biblioteca. Van suggerir-me que en podia fer un article i la idea em va agradar.

Sempre ha estat un lloc que m’ha entusiasmat, la Biblioteca, perquè m’agraden els llibres, els estimo, i m’encanta llegir… Per tant, m’agraden les biblioteques. No freqüento gaire la nostra, la de Torroella, perquè afortunadament tinc prou llibres, música i pel·lícules per omplir el temps que hi puc dedicar, però estic orgullosa que al municipi de Torroella de Montgrí tinguem una bonica i ben equipada Biblioteca.

La nova Biblioteca municipal de Torroella, que porta el nom de Pere Blasi (pedagog destacat que va exercir de mestre en aquesta vila a principi del segle XX) es va inaugurar el 21 d’abril de l’any 2007. És un local modern, amb molta llum, de 1.000 m2 i de dues plantes. Té espais infantils, d’audiovisuals, hemeroteca, ordinadors i zones d’estudi i lectura. També ofereix servei de préstec de llibres, revistes, CD i DVD, entre d’altres. Es pot trobar àmplia informació sobre aquesta Biblioteca a la web www.bibliotecapereblasi.blogspot.com , així com mitjançant els enllaços de les webs de l’Ajuntament i de la revista digital Emporion.

No sé si els torroellencs som prou conscients del que tenim. No vull ofendre ningú, però segur que no! Ens hem preguntat mai el que significa poder anar gratuïtament a la Biblioteca? TOTS, des dels més grans fins als més petits, hi podem llegir el diari, una novel·la, una revista, un llibre d’història, una biografia, un conte… Però també hi podem demanar informació, utilitzar el servei de préstec per endur-nos llibres, revistes o discos compactes a casa i utilitzar l’ordinador. La recerca d’un llibre concret tampoc no és cap problema, atès que tot el personal de la Biblioteca està ben preparat per atendre les nostres demandes, per més complexes que ens puguin semblar. La Biblioteca és un bon lloc per a l’estudi si no disposes d’un espai adequat a casa, és un lloc agradable i acollidor, és un tresor que tenim a l’abast, un tresor literari, cultural i social alhora.  

Però això exigeix també un respecte, és a dir, si aquest lloc és de tots hem de cuidar-lo més i tot que les nostres pròpies pertinences, hem d’ajudar a mantenir-lo ordenat, a mimar-lo, a estimar-lo, i hem també de respectar el silenci que se’ns demana, no fos cas que, sense voler, destorbéssim d’altres persones que hi tenen els mateixos drets que nosaltres, i que necessiten gaudir de la quietud i del silenci que la Biblioteca ens proporciona.

Ahir vaig visitar la Biblioteca, i l’Angelina i la Marta, que en són les responsables, em van acompanyar amablement per als diferents departaments. Em sorprengué, gratament, de veure-ho tot tan ordenat, polit i organitzat. Que un local tan gran, tan divers i que és visitat per tanta gent diàriament mantingui tant d’ordre, tanta pulcritud, em va enamorar. Felicitats als que en són responsables.

Us animo que tots considerem la Biblioteca com a cosa nostra, com quelcom molt valuós, i que n’estiguem orgullosos, i, per tant, que ens esforcem a mantenir-hi l’ordre i el bon acolliment que en aquests llocs es necessita per al gaudi de tots! Hem de ser conscients del que tenim al nostre municipi.