Notícies

Irene RigallIRENE RIGALL

Periodista del Punt
Desapareguda des del 15 de Març
La seva bossa de mà fou trobada entre uns matolls a Girona.

Projecció de Els caus del Montgrí
Al Cinema Montgrí tingué lloc l’estrena del documental Els caus del Montgrí, de Jordi Bellapart.
En la presentació va ressaltar la inapreciable col·laboració de: Narcís Arbusé, Pere Tuset, Jesús Gou, Francesc Arbusé, Narcís Nadal, de Manel Gil en les escenes submarines i la de Josep Pasqual en les coves de la costa del Montgrí.
Meravellós documental d’uns espais d’interès remarcable per la seves característiques i història, que fou molt aplaudit pel públic que omplia la sala.
Al finalitzar la projecció, Jordi Bellapart va fer entrega, per mitjançà de l’alcalde Josep M. Rufí, del documental a Can Quintana-Museu de la Mediterrània.

 

Eleccions municipals 2011. Comença la cursa
El proper 22 de maig hi haurà eleccions municipals, on concorreran diverses formacions polítiques:

 

UPM. Lluís Coll és el nou alcaldable d’Unitat i Progrés Municipal  a Torroella de Montgrí.
Lluís Coll, que  va tenir el suport unànime del partit, a causa de la renúncia del que fou alcalde en la primera meitat de l’actual legislatura, Joan Margall, és l’actual president de l’Associació de Comerciants de Torroella i coneix la vida política del municipi, ja que va ser regidor entre els anys 1995 i 2003.

 

ERC. Josep Maria Rufí encapçala candidatura d’Esquerra, per segona vegada.
Josep Maria Rufí és l’actual alcalde de Torroella, durant la segona meitat de la legislatura, pel pacte amb què varen formalitzar amb UPM.

Professionalment, Josep M. Rufí i Pagès pertany a una nissaga de veterinaris; va deixar d’exercir aquesta activitat al dedicar-se a la política. Fa 25 anys que va ingressar a ERC.

 

CIU. La principal força de l’oposició ha escollit com a alcaldable de Convergència i Unió Viti Darné, que confia en la recuperació de l’alcaldia perduda l’any 2007. Professionalment, Viti Darné treballa des de fa 40 anys al grup Fausto, que li ha permès conèixer en profunditat les entitats públiques i empresarials de les nostres comarques.

 

EST. Aquesta és la sigla de la nova formació L’Estartit Som Tots, que substitueix L’Estartit Independent (LEI).
Sílvia Comas, de 26 anys, que ha estat elegida alcaldable per a aquesta nova formació, representa el canvi generacional de l’Estartit. El seu objectiu primordial és conquerir més autonomia política, econòmica i administrativa a través de l’entitat municipal descentralitzada.

 

PP. Andrés Navarrete torna a encapçalar la candidatura del PP a Torroella de Montgrí.
Professionalment, Andrés Navarrete és industrial i confia que obtindrà per primera vegada un regidor i que l’entrada de la seva formació a l’Ajuntament de Torroella serà decisiva. 

 

COET. Aquesta nova formació política, Coordinadora l’Estartit i Torroella, vol afavorir la total transparència i la democràcia aconseguida per la participació de tots a través del Twiter.

 

TEMPS DE DONA
Tota una setmana d’activitats organitzades per Xibeques del Cau, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. 

Exposició “La lluita per l’oportunitat de viure. Les dones durant la segona república, la guerra,  en el període de 1931 a 1978”

A la Capella de Sant Antoni, es va inaugurar aquesta exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones i per les aportacions fetes per components de Xibeques del Cau de llibres, treballs escolars i altres elements de l’època, on es reflecteix la tasca de la dona en un període de gran transformació social: la República, la guerra i la dictadura franquista.


Sopar de dones amb concert, a càrrec de la coral jove de l’Escola de Música
Sopar que tingué lloc a la seu d’El Recer, a Torroella de Montgrí.


“La immersió lingüística. Quines llengües han d’aprendre els nostres nens i nenes”

Aquesta xerrada, a càrrec de la mestra i logopeda Gemma de Luna, acompanyada amb la projecció d’una sèrie de diapositives, va donar a conèixer i posar de relleu les accions desenvolupades tant al Quebec com a Catalunya, iniciades ja en la República.


Projecció de la pel·lícula Las mujeres de verdad tienen curvas
Un acte més a Temps de Dona, amb la projecció al Cinema Montgrí de la pel·lícula Las mujeres de verdad tienen curvas.


Aprenentatge bàsic del les tècniques informàtiques

Llàstima que la pluja no va facilitar l’assistència de més persones a unes primeres nocions molt pràctiques, impartides per Gemma de Luna, a la sala d’ordinadors d’El Recer, sobre com es pot fer un correu electrònic o crear-se un bloc personal. 


Un concert especial:  “Concierto encanto”

El polifacètic Pau de Nut va interpretarun concert verdaderament especial, en el qual utilitzà el seu bon fer com a violoncel·lista, la seva veu ben modulada, el seu melòdic xiulet i especialmentl’humor amb què interactuava amb el públic assistent i amb el qual arrodonia la seva actuació. Fortament aplaudida.

 

Vídeo You Tube: CONCIERTO ENCANTO A TORROELLA 6 MOV.

 

Cloenda Temps de DonaCloenda de Temps de Dona.
La cloenda de la celebració de la diada de la dona treballadora anà a càrrec de Dolors Bassa, regidora i secretària general d’UGT a les comarques gironines.
En les seves paraules va destacar la seva preferència que aquesta festa mantingui la seva denominació de dona treballadora  tant si és treball remunerat o no, ja que ha estat a través d’aquest treball com han fet avançar la societat cap a una certa igualtat. Igualtat a la qual falta molt camí a recórrer, tant en  oportunitats laborals, condicions laborals, remuneració i pensions.

 

I si avui tornés a nevar?
Aquesta és la pregunta un any després de la nevada del 8 de març del 2010.
Les vies de comunicació han millorat en les nostres contrades?
Estan preparades carreteres i xarxa ferroviària?
Es podria repetir la caiguda de les telecomunicacions?
Va faltar contundència envers Endesa?
Els homes del temps van afinar molt. S’ha millorat la comunicació amb els alcaldes i s’han reparat i millorat part de la xarxa elèctrica, però les  seves mancances fonamentals encara no s’han solucionat.
La destrossa dels boscos és encara ben visible, tot i la tasca realitzada, manca encara molta feina per prevenir incendis.
Endesa reconeix que queda encara pendent de resolució un 15% de les 47.000 reclamacions, la majoria d’empreses i comerciants.

 

Es tanca el pressupost municipal de l’any 2010 amb un superàvit
L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha tancat el pressupost amb un superàvit de 220.000 € tot i la situació de crisi econòmica.  Una part d’aquest superàvit es destinarà a eixugar el dèficit, una altra part es destinarà a cobrir necessitats no previstes.
CiU i LEI afirmen que s’ha maquillat aquest tancament, pel fet d’incloure en el pressupost les contribucions especials de la segona fase de la remodelació dels carrers de l’Estartit, quan aquestes obres no estan ni acabades ni facturades per l’empresa constructora. Per altra part, indiquen que els pagaments s’estan fen amb un retard de dos mesos per falta de liquiditat. 

 

Exposició “A l’ombra del temps”
Una nova exposició, dins del Cicle Ponts, a càrrec d’Eugeni Prieto, comissari.
A Can Quintana-Museu de la Mediterrània tingué lloc la inauguració de l’exposició de Conxa Moreno, que en la seva obra escultòrica reflecteix les empremtes que el pas del temps marca i assenyala el rostre, un dia viu, d’aquells que representa.

 

Concert a càrrec de Qvinta Essençia. “El sentir de mi sentido. Música i poesia del Siglo de Oro espanyol”
A l’església de la Providència de Torroella de Montgrí, el conjunt vocal Qvinta Essençia, format per Magdalena Padilla, soprano; Gabriel Díaz, alt; Francisco Fernández, tenor; Pablo Acosta, baríton, i amb Pablo Zapico, a la vihuela, especialitzat en la polifonia del renaixement espanyol, va interpretar un conjunt de composicions sobre obres poètiques d’autors com Garcilaso de la Vega , Boscan, Luis de Vivero, Garci Sánchez de Badajoz, Comendador Escrivà, Baltasar de Alcazar, Gregorio Silvestre i Gil Vicente, amb música interpretada per la viola de mà, instrument espanyol més característic dels segles XV i XVI.
Concert realment interessant i molt aplaudit i, per agrair-los-ho, varen interpretar una darrera peça, fora de programa.

 

TORROELLA A ESCENA. Concert amb Middlesex
A La Sala, i organitzat per l’Àrea de Cultura, Joventut  i Festes, es va celebrar el concert a càrrec de Middlesex, amb David Izquierdo, guitarres i cant; Xevi Gràcia, baix; Pol Surroca: guitarres, i Jordi Morell, bateria, saxo i teclats.

 

Exposició d’artesanies tèxtils
A la Capella de Sant Antoni tingué lloc la inauguració de l’exposició de verdaders quadres plens de llum i color fets amb una tècnica ben especial: pintant, amb fils i agulles, unes teles que en cap cas desmereixen de les fetes amb olis o altres tipus de pintura.
Carme Garcia, que també és puntaire, demostra, quadre rere quadre, la seva facilitat per combinar els diferents fils de variats colors amb gust, en convertir una artesania en un art. Felicitats.

 

Donació de Sang: Amb un cop no n’hi ha prou
Aquest és el lema que el organitzadors, el Banc de Sang i Teixits i l’Associació de Donants de Sang de Torroella de Montgrí, expressen per recordar-nos a tots l’extraordinària vàlua que té la sang en tants moments de dificultat i necessitat.
Hem de destacar que, com en anteriors ocasions, la col·laboració fou molt amplia.

 

El Carnaval a Torroella de Montgrí
Les fortes pluges caigudes els dies 12 i 13 de març varen obligar a traslladar les festes de Carnestoltes al cap de setmana següent, en què va fer un temps primaveral, que va garantir l’èxit de la festa.
El comerç de la vila va convertir els més cèntrics carrers de la Vila i els seus comerços en escenari de Carnaval, i van atendre el públic amb les disfresses corresponents.
Les 8 comparses que participaren en el concurs convocat per l’Ajuntament varen concentrar-se a la plaça de la Muralla, varen actuar per al públic, que ampliava els laterals de la plaça, i jutjades pel jurat competent, per a l’obtenció dels premis en disputa.
Acabada l’actuació, es va iniciar la cercavila, precedida pels Grallers del Montgrí, que animaren la festa amb el so de gralles i tambors, en direcció a la plaça de la Vila. Allí va començar el ball de tarda amb música en viu, i es donà a conèixer els premis atorgats a les diferents comparses. La festa va seguir el diumenge al matí a l’Estartit.

 

Espai TerVisita guiada al nou equipament polivalent Espai Ter
Amb una assistència elevada i la presència dels arquitectes redactors del projecte, de dos responsables de l’empresa constructora i de l’alcalde i regidors de l’Ajuntament, tingueren lloc les dues visites guiades per donar la major capacitat d’assistència a aquesta visita, que tenia per objectiu informar sobre l’estat de les obres del nou equipament. Feta la presentació inicial, començaren les visites que en tot moment, tant els tècnics com membres del consistori, varen contestar i detallar les consultes fetes pels invitats a la visita guiada. Està ja en temps de completar les dues primeres fases que permetran la utilització dels diferents espais.
A la planta baixa, la gran sala per a auditoris i congressos i l’amfiteatre. Units formaran l’espai per a la Fira de Sant Andreu.
A la primera planta, la sala polivalent que, unida amb la gran sala, i amb les graderies retràctils, que formen part de la tercera fase de construcció, donarà la màxima capacitat d’aforament.
Escales, magatzems, camerinos, serveis, espais per a oficina, per als aparells de climatització, dues sales per a traducció simultània… un vertader espai gran i polivalent.   

 

Visita a Santa Maria d'Ulla6a Visita cultural guiada per Joan Badia
L’ historiador Joan Badia ens va fer conèixer tres indrets ben propers, les esglésies Santa Maria i Sant Andreu d’Ullà i les restes de la de Santa Maria del Palau, en la proximitat de la Torre Ferrana.
Santa Maria d’Ullà fou projectada pel canonge Bofill i bastida a la fi del segle XVIII. S`hi venera la imatge de la Mare de Déu de la Fosa, romànica, que prové de la primitiva església canonical ensorrada sota les sorres aportades pel Ter.
Més antiga és l’església de Sant Andreu, de dimensions més reduïdes, esmentada des de l’any 1182, construïda utilitzant elements de les velles edificacions de l’antiga canongia ja totalment soterrades.
La darrera visita fou a Santa Maria del Palau, avui en ruïnes. Situada en un punt elevat i molt a prop del camí ral d’Empúries, fou detentora d’importants rendes i apareix citada en documents molt posteriors als de la seva existència eclesial.

 

Concert. Quartet Albéniz & Katia Michel, piano
El quartet Albéniz, de cambra català, està format per Guillem Calvo, violí; Mireia Ferrer, violí, Núria Garcia, viola; Albert Ferrés, violoncel; amb la pianista Katia Michel, catalanosuïssa, varen interpretar al Cine Petit, un  meravellós concert: d’Antonin Dvorák, el Quintet per a piano i cordes, en la major, op. 5, i de Joannes Brahms, el Quintet per a piano i cordes, en fa menor, op. 34.
La interpretació dels joves intèrprets fou fortament aplaudida pel públic,  corresposta amb la interpretació d’una peça fora de programa.

 

Sortida fotogràfica al territori MascortSortida: Apropem-nos al Baix Ter, el territori Mascort
El Museu de la Mediterrània va organitzar una sortida fotogràfica per descobrir els indrets des d’on  Josep Maria Mascort va reflectir en les seves teles aquest paisatge del Montgrí, visitant la seva exposició en el propi museu i prosseguint-la pel riu Ter, les Dunes i l’Estartit.
Una enfilall de cotxes va anar en la cerca dels punts des dels quals Mascort havia plasmat aquests paisatges, i  el fotògraf Enric Bruguera va anar desvetllant els millors trucs per obtenir una bona fotografia del paisatge Mascort.

 

Quintet Frontela. Concert al Cine Petit
El quintet de vent Frontela, amb Pere Sansó, flauta,Vicent Salvador, oboè, Josep Casadellà, fagot, Marc Moragues, trompa, i Alejandro Villanueva, clarinet, va interpretar l’Obertura de La flauta màgica de Wolfgang Amadeus Mozart,  , l’ Obertura de Coriolà en do menor, de Ludwig Van Beethoven, i Sis bagatel·les per a quintet de vent, de Györgi  S. Ligeti,.
El concert reunia la música dels dos grans clàssics, Mozart i Beethoven, amb la de Ligeti, compositor del segle XX, nascut a Transilvània, que va influït àmpliament en les generacions posteriors.
Actuació molt aplaudida pel públic, correspost amb la interpretació d’una peça fora de programa.

 

El teatre i les escoles
El Cine Petit ha acollit la XVII Campanya de Teatre a les escoles, en la qual la companyia La Bleda va representar un espectacle per als nens de Torroella, en tres sessions.
Poques vegades l’assistència fou més alta i el públic més entregat. En realitat l’espectacle era doble, el que s’oferia a l’escenari i el del públic infantil que assistia a les tres representacions programades, a les 9.30 a les 11 i a les 15.30.

 

L’hora del conte amb Rita Fru Fru
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi, la contacontes Rita Fru Fru, amb la seva caracterització de pallassa, va fer les delícies del públic infantil i de les mares, pares i acompanyantsque omplien l’espai reservat per a aquesta activitat, que resultà insuficient per la quantitat de públic infantil i acompanyants.

 

VI Mostra de Teatre al Cine Petit
El grup Babel, de l’aula de Teatre de Palafrugell, va interpretar l’obra Rosalind o la mort d’un bistec, de Juan Moliner, que va dirigir la seva posada en escena al Cine Petit.
L’obra molt moderna, amb canvis de llums i d’escenes, molt treballada per actors i direcció,
La trama, una jove arquitecte amb problemes d’inestabilitat reals o no, presenta a l’espectador un dilema: creiem en allò que és real o és real perquè així ho creiem? És obra del marit i la doctora, del psiquiàtric?
I amb aquesta representació, fortament aplaudida, va finalitzar la VI Mostra de Teatre, organitzada per l’Associació de Teatre Medes-Montgrí, Penjats pel Teatre.

 

Màrius Serra - VarbalíaMàrius Serra a Can Quintana
Organitzada per la llibreria El Cucut, tingué lloc, sota la divisa “Vine a jugar amb en Màrius Serra”, la presentació de VERBALÍA, el joc, de Marius Serra i Oriol Comas, que reuneix més de 50 jocs amb paraules.
Desitgem des d’Emporion, un nou èxit amb aquesta obra d’enginy.   

 

L’ESTARTIT

 

Celebració del cent cinquanta aniversari de Joan Maragall
Nasqué l’any 1860 i morí el 1911. L’Estartit s’ha volgut sumar als homenatges que se l’hi reten en aquestes dates amb una sèrie d’actes que estan programats al llarg d’aquest any.
El primer ha estat l’exposició dels Amics de la fotografia que sota el títol Sol d’hivern ombra d’estiu, es pot visitar a la sala d’exposicions de Consell Municipal de l’Estartit. Una barreja de fotografia i  text molt interessant; recordem un vers que començava: SOL SOLET… Quan jo era petit/vivia arraulit/en un carrer negre;/el mur hi era humit/ pro el sol era alegre.

 

L'ArqueólegL’Arqueòleg, de Martí Gironell
A la Llibreria Elias, de L’Estartit, ha tingut lloc la presentació i firma d’exemplars pel propi autor, de l’obra l’ARQUEÒLEG. De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni.
Martí Gironell, tracta en clau de ficció un personatge real i únic, per la seva tasca i per l’època en que la va portar a terme: El monjo de Montserrat Bonaventura Ubach, artífex de la Bíblia de Montserrat i del Museu de l’Orient Bíblic, del mateix monestir.
Des d’Emporion, desitgem la màxima difusió d’una obra excel·lent d’un personatge excepcional.    

La setmana cultural: “La nit de monòlegs”
Organitzada per l’Associació de Teatre Medes Montgrí-Penjats pel Teatre, tingué lloc “La nit de monòlegs”, a la sala polivalent.
L’entrada fou gratuïta i l’èxit, millor gràcies al bon fer. Històries contades amb un alt grau de bogeria, surrealisme i essencialment humor.

 

“El malalt imaginari”, de Molière
A la sala polivalent, VI Mostra de Teatre.
Organitzada per l’Associació de Teatre Medes Montgrí-Penjats pel Teatre, la companyia Esperrucats de Gualta va posar en escena l’obra El malalt imaginari, de Jean Baptiste Poquelin-Molière, mestre de la Comédie Française, on barreja una crítica ferotge de metges amb minvats coneixements i les pretensions dels nou rics, amb un humor remarcable.
L’actuació, molt aplaudida pel públic que omplia la sala.

 

Donació de sang
Organitzada per l’Associació de Donants de Sang i el Banc de Sang i Teixits, es va realitzar, un cop més, amb àmplia participació, la donació de sang, que es portà a terme en els locals del Consell Municipal de l’Estartit.

 

Aturada del projecte de rehabilitació del passeig marítim de l’Estartit
La direcció general de costes del Ministeri de Medi Ambient té aturat el projecte de rehabilitació del passeig marítim de l’Estartit. En el mateix cas es troba el de Palamós.
El motiu al·legat pel Ministeri és la no acceptació de la supressió dels aparcaments situats a la platja, entre el passeig i el mar.  L’Ajuntament no creu possible l’eliminació total dels aparcaments, a causa de la gran superfície de la platja i el turisme. Va recordar que s’havia arribat a un acord previ de reduir-lo a unes 200 places: “Prioritzem el pàrquing a la reforma del passeig que anem fent.”

 

Rua de Carnaval a l’Estartit
Amb una setmana de retard obligada pel temps, ventós i amb pluja, poc adient per aquesta festa, es va fer, amb l’alegria innata, la Rua de Carnaval, pel passeig de mar de l’Estartit.
Lloc on la rua pot oferir el millor del seu espectacle festiu, precedida pels Grallers del Montgrí, que ompliren de música i alegria el pas de les comparses.
La festa va finalitzar amb la tradicional sardinada popular a la plaça del Port, que recorda els temps en què l’Estartit era un port pescador i la majoria dels estartidencs es dedicaves a aquests menesters.

 

Catalunya

 

Ni hi ha diners per a la N II
El Ministre de Foment José Blanco va afirmar que “Tinc la determinació d’impulsar aquestes obres, però no tinc la partida pressupostària”. Els ajustaments “han prioritzat les inversions en ferrocarrils” i “a Catalunya invertim més que en qualsevol altra comunitat”.

 

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch i EMPORION
L’any 1919 es varen aixecar a Montjuic les quatre columnes de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, representació de les quatre barres de la nostra bandera. Nou anys després foren enderrocades per la dictadura de Primo de Ribera.
Avui, reconstruïdes, són símbol de la perseverança de la cultura i d’identitat de Catalunya. El president Artur Mas i l’alcalde Jordi Hereu varen presidir la seva reposició.

Emporion
n’és també una mostra de com va ser d’agressiva aquella dictadura per a la cultura catalana. Si entreu a l’Hemeroteca de la 1a època, en els darrers números que es varen poder publicar abans de la prohibició hi trobareu un requadre on es diu textualment “Aquest número ha passat per la censura militar”. Però no n’hi hagué prou. El número 195 del 21 d’octubre de 1923 fou el darrer que es va poder publicar d’aquella primeta etapa.
Després d’una segona etapa, iniciada el gener de 1932 i que finalitzà l’any 1936, Emporion va renéixer el desembre del 2006, la tercera etapa d’un periòdic que naixia l’any 1915.  

 

Vikipèdia 10 anysDesè aniversari de VIQUIPÈDIA i EMPORION
La Viquipèdia en català ha arribat al seu desè aniversari. Deu anys de tasca en què s’ha aconseguit la xifra de 300.000 articles en català.
Són molts els actes que han tingut lloc, a Andorra, a la Catalunya Nord (Perpinyà), a les Illes Balears, al País Valencià. No podem oblidar que la versió en català va ser la tercera a posar-se en marxa i la segona versió idiomàtica en tenir un article. Ni podem deixar de mencionar que Emporion té també el seu article en la Viquipèdia: Emporion (revista): “Emporion ès una revista que va iniciar-se com a publicació quinzenal editada[…]Al propi temps hi pots trobar la seva hemeroteca, amb les publicades  des de l’any 1915”.

 

Ryanar i el seu futur a Girona
La companyia Ryanar ha desplaçat part dels seus vols al aeroport del Prat (Barcelona), pel fet que el govern de la Generalitat no està d’acord amb el preacord subscrit, a causa del seu import i al fet que la companyia no ha complert amb l’obligació contractual del nombre d’avions a Girona. Algunes destinacions les oferiran altres companyies. No obstant això, les negociacions segueixen el seu curs.

 

La forta llevantada amb pluges i mala mar passa sense danys destacats
La pluja caiguda ha permès omplir els pantans, igualment és molt gran la quantitat de troncs i brossa a la Gola del Ter a Torroella de Montgrí.

 

L’impost més discutit, el de successió i donacions
S’estan ultimant els detalls de la supressió de l’impost de successió. Per les darreres informacions, l’impost no s’anul·larà, ja que és un impost estatal, però si es modificarà en funció del grau de parentiu. En els de primer, segon i tercer grau, la quantia, ja rebaixada per l’anterior govern, es deixarà al cero per cent. En els de quart grau, oncles, nebots i cosins, i més allunyat es seguirà pagant.  

 

El TSJC tomba el Reglament d’ús del català de la Diputació de Girona
Convivència Cívica, organització ultranacionalista espanyola, va presentar la seva oposició i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya n’ha suspès quinze articles.
La Diputació ha expressat el seu desacord i interposarà un recurs de reposició.

 

Catalunya és la comunitat més endeutada d’Espanya
A 31 de desembre del 2010 l’endeutament de Catalunya va arribar a 31.886 milions, que representa el 28% del deute total de les autonomies. A ulls de l’Estat, el més preocupant és que en l’últim trimestre del 2010 va incrementar el seu deute en 1.585 milions d’euros.

 

Espanya

 

Anunci de vaga dels treballadors d’AENA
Queda desconvocada l’anunciada vaga de 22 dies, per Pasqua i l’estiu, dels treballadors d’AENA, vaga que posava en perill el turisme, que fa ara ja plans i reserves.

 

Corredors ferroviaris per transport de mercaderies
Tres són els corredors ferroviaris declarats prioritaris per l’Estat; l ’Atlàntic (Gibraltar – Madrid -País Basc – Bordeus – París- països escandinaus), la Travessia Central pirinenca (Gibraltar- Madrid – Saragossa –Tolosa – París -països escandinaus) i el Corredor mediterrani (Gibraltar – Almeria – Múrcia – València – Barcelona – Lió – Luxemburg – Hamburg – Estocolm)
Tres projectes que lluiten pels fons europeus. Dos segueixen amb la centralitat de Madrid i l’altre, el del Mediterrani, que representa quasi el 50% de la població de l’Estat i el 40% del producte interior brut.

 

Món

 

Cataclisme al Japó
Un seisme de 8,9 graus i el tsunami originat causa milers de morts i desapareguts, i evacuacions del habitants en  un radi 30 km de les central atòmiques de Fukushima. Problemes de refrigeració van originar explosions i un risc d’accident nuclear que afecta a tres centrals.
Les xifres són espantoses: 10.000 morts i 600.000 desplaçats, a les quals s’han d’afegir problemes de radioactivitat en productes del camp i a l’aigua corrent.
Les darreres informacions eleven fins a 5, sobre un màxim de 7,  el nivell d’alerta de perill de radioactivitat.

 

Líbia
El coronel Gadafi va utilitzar l’exèrcit contra els dissidents situats especialment a l’est del país. Bombes contra refineries i tancs i avions per bombardejar les ciutats rebels.
La decisió d’intervenir i les sancions decretades, va portar Europa i Estat Units i finalment amb la Lliga Àrab a la necessitat de salvaguardar el poble libi.
França, va ser la primera en actuar, seguida per USA, la Unió Europea i l’aprovació de la Lliga Àrab, sota el control militar de la OTAN.
El president espanyol ha obtingut del Congrés dels Diputats el vot favorable per a la col·laboració d’Espanya en aquesta tasca.

 

Marroc
Pla de reformes de Muhammad VI de Marroc

El rei del Marroc ha anunciat la seva intenció de modificar la Constitució amb la finalitat que permeti una major llibertat i un sistema de govern més democràtic. Els opositors diuen que Muhammad VI “ha de regnar però no governar”.

 

Portugal
El primer ministre de Portugal, José Sócrates Carvalho Pinto de Sousa, ha presentat la seva dimissió al rebutjar el Parlament portuguès el quart programa d’ajustament proposat pel govern.
L’ajuda de l’eurozona estarà sotmesa a les peticions de Merkel i Barroso que exigiran retallades. El cost estimat d’aquesta ajuda es xifra en 75.000 milions d’euros

 

Una veu de Torroella al món

Imatges de TV3 a la inauguració de la Sagrada Família