Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Economia

‘Brexit’: efectes contundents

Xavier FerrerperXavier Ferrer
20 d'abril de 2021
a Economia, Política
Temps de lectura: 3 minuts
‘Brexit’: efectes contundents

Fa quasi cinc anys des del resultat del referèndum del Brexit i han passat moltes coses a la UE i més encara en el si del Regne Unit. En el pla polític, han caigut dos primers ministres, Cameron i May, i el cap de l’oposició laborista Jeremy Corbyn; també hi ha hagut tres eleccions, s’ha reforçat el Partit Nacional Escocès i s’ha remogut la relació entre les dues Irlandes. En el pla econòmic i social, s’ha generat incertesa i confusió a la ciutadania britànica i també entre els tres milions d’europeus que viuen al Regne Unit. Però ara el Brexit ja és un fet i s’ha de gestionar.

Primer es va fer l’acord entre el Regne Unit i la UE per establir les condicions de retirada ordenada –signat l’octubre del 2019–, el qual establia bàsicament que, durant l’any 2020, tot i que formalment el Regne Unit ja no formaria part de la UE, les condicions de les relacions entre tots dos seguirien com estaven. Mentrestant, es comprometien a fer l’acord bilateral de comerç i cooperació, que regeix les relacions a partir del primer de gener del 2021. Com era previsible, no va ser fàcil arribar-hi, principalment per la poca voluntat i exigències del primer ministre britànic, Boris Johnson. I finalment, quasi en el temps afegit, el 24 de desembre del 2020 es va assolir l’acord, que permetia, almenys, desactivar totes les alarmes i incerteses que planejaven sobre l’economia, les duanes, la societat… i generava un sensació de passar d’un previsible Brexit dur a una sortida més o menys ordenada. Això no va evitar cues a les duanes i dubtes a les administracions, empreses i ciutadania, però també va generar un cert alleugeriment. I en aquestes condicions vam començar l’any 2021.

Ara podem dir que, amb dades del gener, les exportacions britàniques a la UE han baixat un 60% i les de la UE al Regne Unit, un 27,4%, motivat en part per les dificultats administratives que representa la nova realitat. A més, l’acord que es va establir per a Irlanda del Nord no acaba de ser ben vist per la ciutadania, perquè complica la interacció economicosocial entre les dues Irlandes. A Escòcia, que, com Irlanda del Nord, va votar a favor de seguir dins la UE, també s’ha generat la sensació d’avançar cap a un nou referèndum d’independència.

Així, el Brexit no només té connotacions econòmiques i socials, sinó que també pot ser motiu de generar inestabilitat política. I, per acabar-ho d’adobar, la pandèmia de la Covid-19, que ho afecta tot i també ha generat més tensió entre la UE i el Regne Unit. Tant en les decisions polítiques de gestió de les vacunes com en la distribució d’algunes d’aquestes, i desencadena conflictes seriosos entre Brussel·les i Londres. És evident que el millor seria que no s’hagués produït el Brexit, però també queda clar que s’han de complir els mandats democràtics, i això és el que s’està fent. Tot i això, i donat que la UE i el Regne Unit estan condemnats a entendre’s pel bé de la ciutadania, el que s’ha de demanar als polítics és que no facin populisme, sinó que gestionin la política en benefici del benestar de les persones.

Reproduït d’El Punt-AVUI del dia 11 d’abril de 2021
Tags: brexiteuropa
Article anterior

Sentits de l’humor

Següent article

Verdaguer vist per Àlvar Valls

Xavier Ferrer

Xavier Ferrer

ECONOMISTA I POLITÒLEG

Articles Relacionats

Economia de la Intenció 
Economia

Economia de la Intenció 

28 de maig de 2025
El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 
Economia

L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 

24 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies