Brots verds

Entenem l’expressió “brots verds” quan s’observen petits creixements o oportunitats, normalment després d’una crisi o de situacions complexes. Molt utilitzat en economia quan, després de moments complicats, comencen a sorgir oportunitats. En aquest espai, però, utilitzaré l’expressió “brots verds” per detallar alguns moments que han succeït recentment en el marc de la política, a favor de la democràcia, de la participació i de l’expressió popular, davant de la voluntat d’anar cap a l’autoritarisme.

Em refereixo al que ha succeït a Itàlia amb la crisi política provocada per la insistència de Salvini de trencar el govern i convocar eleccions, pensant que les guanyaria, donat que les enquestes preveien una victòria del seu partit extremista i així poder exercir el seu autoritarisme sense límits; però la voluntat dels altres partits, la pressió popular i el compromís del cap de govern Giuseppe Conte han propiciat no convocar eleccions i construir un govern democràtic, allunyant el fantasma de l’extrema dreta i apostant per refer els ponts amb la Unió Europea.

Per altra part, al Regne Unit, la voluntat inamovible de Boris Johnson, que ha aconseguit tancar el Parlament durant cinc setmanes amb la finalitat de limitar o millor dit evitar l’acció dels representants del poble, i ha apostat per un Brexit dur, si la UE no rectificava la seva proposta, se n’ha anat en orris per la contundent resposta dels parlamentaris, fins i tot alguns del mateix partit de Johnson, que han evitat que el mandatari pogués avançar cap a un Brexit sense acord el 31 d’octubre i tampoc pogués convocar eleccions. Per tant, és un altre cas en el qual els representats dels ciutadans, els parlamentaris, han aturat actituds autoritàries, i el que és tan o més important, han aturat els efectes nefastos per a l’economia i la societat que hauria provocat el Brexit sense acord. Esperem que Johnson hagi après la lliçó i no es tregui alguna altra argúcia per aconseguir el seu objectiu que és sortir de la UE sigui com sigui i al preu que sigui.

I, a una altra part del planeta, a Hong Kong també ha succeït quelcom similar, ja que la cap del govern, alineada amb Pequín, ha retirat, després de tres mesos de fortes protestes dels ciutadans i de moltes detencions, la llei que permetria extradir a la República Popular activistes o acusats de Hong Kong, tot plegat impensable tractant-se d’un govern satèl·lit de Pequín, que normalment no accepta les pressions populars.

Tant de bo aquests fets en què ha guanyat la democràcia, la pressió popular i la voluntat de diàleg, aquests “brots verds”, tinguin continuïtat en altres parts d’Europa, a casa nostra també, i a d’altres parts del planeta. De fet, es tracta d’actuar amb els valors que defineixen la UE i que estan detallats a la Carta dels Drets Fonamentals i a l’art. 2 del Tractat de la Unió Europea, com són el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’estat de dret i el respecte als drets humans, i apostar pel diàleg i la negociació política.