Cartes per la llibertat

“Cartes per la llibertat” és un espai de VilaWeb per expressar la solidaritat amb els presos polítics i exiliats i, alhora, per fer conèixer qui són. Dolors Bassa va fer arribar a VilaWeb l’última carta que va escriure des de la cel·la 33 del mòdul B2 d’Alcalá Meco, dirigida als habitants de Torroella.

Segurament molts ja la coneixeu, Dolors la va adreçar al municipi, als seus habitants i als membres de l’Ajuntament, regidors i regidores de l’equip de govern i de l’oposició quan el seu trasllat a una presó catalana era imminent.

Deia a la carta: “La meva família m’ha informat que se’m concedeix, aquest any 2018, la medalla del Montgrí. És un goig acceptar-la i ho faig amb el convenciment de poder sentir, des del fons del cor, que és un dels millors reconeixements que podia rebre. Ho faig per fer-vos arribar el meu agraïment al consistori i a totes les persones del municipi.”

Comentava tot seguit la feina que havia fet durant dos anys com a consellera del Govern, càrrec de què va ser destituïda de manera poc legítima i democràtica, i que això li aportava tristesa; però continuava: “Ara el reconeixement de ser mereixedora de la medalla de Montgrí em produeix goig i un gran orgull. M’he sentit, em sento i em sentiré orgullosa del meu municipi”. Es referia després als temps convulsos que vivim i al temor de no poder-la recollir personalment a l’agost, durant la Festa Major.

Parlava del seu pròxim trasllat i el seu significat: “Sigui en una presó a prop de casa o lluny, no ens oblidem ni una hora, ni un dia, d’aquesta ignomínia de presó i manca de llibertat”. Deia, però, que la solitud, la reflexió i sobretot la pròpia convicció “fan que la indignació i la ràbia es converteixin en fermesa i serenor amb l’esperança que tard o d’hora demostrarem que la veritat, la llibertat i la democràcia sempre guanyen. Res no serà en va!”.

I afegia: “Gràcies per la força de la vostra solidaritat i mobilització, això va de llibertat, democràcia i drets humans. Gràcies per no deixar-vos emportar per les paraules maldestres, per idees falses com la neutralitat d’espais públics o pels discursos de la permanent tensió que defensen persones de partits nacionalistes espanyolistes excloents”.

Feia referència als valors que defensava: “Nosaltres creiem en una societat de totes i tots, com un conjunt de microcosmos en el qual tothom és valorat en clau de llibertat, igualtat i fraternitat. Una societat multicultural, inclusiva, acollidora, defensora de les llibertats d’expressió i amb espais públics de la ciutadania i per la ciutadania. Creiem en la convivència i el diàleg, sempre. Els drets i les llibertats no es demostren només amb paraules sinó exercint-les”.

Quant a la medalla concedida, assenyalava que “representa el més alt rang possible per a qui se sent orgullós de pertànyer al municipi” i assegurava: “la lluiré amb molt d’orgull i serà un element més per a ser ambaixadora de Torroella de Montgrí i l’Estartit, sigui on sigui.

Gràcies a tothom per pensar en mi”.
(Última carta des de la cel·la 33 de la presó d’Acalá Meco. 2 de juliol. 133 dies)

Transcric a continuació un fragment del Butlletí d’Informació Municipal, de juliol del 2018, que recull l’acord de concessió de la Medalla.

Medalla del Montgrí 2018, atorgada a Dolors Bassa i Coll

El Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, del passat 5 de Juliol va acordar concedir la Medalla del Montgrí d’aquest any 2018 a la Dolors Bassa i Coll, que porta mesos tancada a la presó, preventiva, sense judici, per haver donat compliment al mandat democràtic dels ciutadans de votar l’1 d’octubre en el referèndum per a la República Catalana. Per aquest motiu, però també especialment per tota la seva trajectòria professional i cívica, el Ple va acordar concedir-li el màxim guardó municipal. L’acte tindrà un marcat caràcter institucional i de compromís del municipi amb la democràcia. No ens podem sentir dignes mentre continuï empresonada i el nostre compromís, com a municipi i Ajuntament, serà constant fins que torni a  estar entre nosaltres. L’acte de lliurament es farà el 24 d’agost, a l’Espai Ter, i estarà presidit pel President del Parlament, Roger Torrent.