Tots els que estem connectats a alguna xarxa social, rebem cada dia sense demanar-ho una bona quantitat de publicitat, que curiosament resulta molt afí als nostres gustos o necessitats; això no és pas casualitat, de fet és el resultat de processar amb complicats algoritmes la infinitat de dades personals de què disposen.
Suposo que a moltes persones, aquest flux constant de publicitat els és totalment indiferent i l’ignoren, a altres els resulta un xic pesat i carregós i finalment hi ha un tercer grup que fins i tot ho pot trobar insuficient. Segurament entre les persones de l’últim grup podríem comptar-hi els seguidors dels influencers, que busquen trobar en la seva particular informació, l´orientació, l’ajuda o la suficient motivació per a prendre decisions.
Fotolog, una xarxa social creada el 2003 i en l’actualitat pràcticament en desús, va ser una de les primeres on van entrar en escena els influencers. En l’actualitat, aquestes persones son omnipresents en totes les xarxes socials, compartint d’una manera atractiva i enlluernadora les seves experiències personals o el seu particular punt de vista sobre marques, productes de bellesa, destins turístics, estils de vida, modes i una àmplia varietat de productes que van en funció de les empreses o les marques que els contracten. Alguns dels influencers amb més poder d’atracció són generalment persones famoses que pertanyen a l’anomenada “gent guapa”, “celebritys”, etc, que venen recolzades per una imatge d’èxit i un glamur que per algunes persones fan molt cobejats els productes que recomanen.
Els seguidors dels influencers es compten per centenars de milers o per milions i tenen tanta capacitat d’influència en les decisions d’algunes persones que poden arribar a marcar tendències i a generar canvis en els hàbits de consum. Serveixi d’exemple el fet que tan sols cal una atractiva imatge del que vesteixen o del seu pentinat, perquè milers de seguidors vulguin vestir el mateix o pentinar-se igual que ells; valdria també la seva imatge en una bonica platja, perquè aquell lloc es convertís en el destí somiat per les vacances de molta gent.
Possiblement estem davant una mostra del que serà la publicitat del futur. Els estrategs del marketing i publicitat de les empreses capten cada dia més influencers per la seva publicitat online, en detriment del mitjans de comunicació i publicitat tradicionals. Atenent als resultats, les empreses han passat de convidar-los a presentacions i a obsequiar-los amb els seus productes, a contractar-los i a pagar alts honoraris pel seus serveis.
Les plataformes per on es mouen en són també beneficiaris directes i no tenen cap inconvenient a compartir amb ells els beneficis per publicitat, que aniran en funció del tipus i preu dels anuncis o de la quantitat de vegades que es reprodueixin els seus vídeos o muntatges audiovisuals a les xarxes.
Una part de la societat, i especialment la gent més jove nascuda en l’era de l’electrònica, potser busca trobar en els influencers el referent dels triomfadors que altres generacions vam trobar entre les historietes de les pàgines dels còmics.
Els que vivim en societats que se’n diu avançades cada vegada estem més acostumats que ens ho donin tot fet, i permetem a persones que només coneixem de veure’ls rere la pantalla i que segurament hem situat per sobre del llistó que els correspon, que ens facin propostes de tota classe -cada vegada més individualitzades si és a través de les xarxes-, amb el propòsit d’influir de manera important en les nostres decisions. Suposo que això deu ser l’essència de la publicitat.
Si els nous models de publicitat segueixen augmentant la seva persistència i intensitat, i com tot fa suposar continuen captant adeptes, tenen moltes possibilitats de marcar unes tendències que amb el temps poden fer perdre a moltes persones bona part de la seva personalitat i de la lliure capacitat de decisió, febleses que de ben segur seran degudament reconduïdes pel poder que manegin els grans bancs de dades -origen del problema- per dirigir-les mitjançant la publicitat cap els seus terrenys més adobats per augmentar beneficis.
En un temps potser molt menys llunyà del que podem suposar, em pregunto: ¿Podrà la publicitat del futur arribar a convertir les persones més influenciables quasi en autòmats? ¿Ho farà amb tanta subtilesa que fins i tot seguiran pensant que són lliures per decidir? De manera tan perversa com astuta, ¿podrà dirigir alguns sectors de la societat talment com si fossin un ramat i sense que ni tan sols se n’adonin? ¿Es pot permetre que la publicitat arribi un dia a tenir tant poder?
Ciència-ficció? És molt probable, o no… Si generacions passades poguessin contestar aquestes preguntes en el context del món d’avui, sens dubte que ens dirien que de més verdes n’han vist caure.