Iniciem una sèrie d’articles de diferents fets que podem anomenar de crònica negra, que van succeir a Torroella de Montgrí i rodalies. Fets delictius i violents, crims i assassinats, accidents i desgràcies, suïcidis i robatoris, que van tenir lloc a la segona meitat del segle XIX i principis del XX, segons una recerca feta a diferents diaris i periòdics d’aquesta època. S’exposen els fragments i retalls de les notícies que sortien en aquests periòdics. Podeu consultar els retalls de premsa a l’enllaç del final.
– «El Diario de Córdoba», núm. 2606, de 6 de maig de 1859. Segons el diari El Gerundense va tenir lloc un horrorós i doble assassinat a la vila de Torroella. Segons hi explicava una veïna, es veu que al matí del dijous passat (seria el 28 d’abril de 1859) es van presentar uns homes encaputxats a la casa de Josep Garriga, guàrdia rural de don Joaquim de Carles «en ocasión que este estaba ausente, y hallaron dentro la hija de aquel y el que dentro de poco debia ser su marido». Els criminals van lligar en una columna d’un llit als dos joves «a quienes acribillaron de puñaladas, y no contentos con tanta crueldad se despidieron pegando fuego a la cama en donde estaban atadas las víctimas de su desenfreno». Hi van arribar alguns veïns «y juzguese de su impresión al hallar la maldad de un crimen de cuyas circunstáncias aterrorizan. El relatante no ha sabido decir si a la vez ha sido robada la casa ó bien si seria una venganza de celos.»
– «El Eco de Gerona», núm. 1168, de 3 de març de 1868. A la secció de notícies locals, s’explica que el mateix dia que era portat al cadafal l’homicida Ramon Guinart, a Torroella es va cometre un terrible doble assassinat. «La agresora, pues es una muger, tambien parece que despues de dar muerte á dos de sus hijos, se hirió de gravedad. No tenemos más detalles y por consecuencia imposibilitados de dárselos á nuestros lectores.»
– «Diario de Barcelona» núm. 129, de 9 de maig de 1878. Llegim «El cabo del distrito de Torroella de Montgrí, D. Juan Bautista Mascort, acompañado del subcabo y dos individuos del cuerpo, capturó y puso a disposición de la autoridad a Pablo Planas, autor de varias heridas inferidas a un sereno de la población en la madrugada del 22 de abril».
– «La Lucha» . Núm. 1470, de 6 de novembre de 1878 i també a «La Imprenta» núm. 300, de 6 de novembre de 1878. Surt la següent notícia als dos diaris «Oimos decir ayer mañana, que en Torroella de Montgrí se habia cometido un asesinato en la persona de una señora muy conocida en aquella villa. Ignoramos a estas horas lo que haya de verdad».
Continua l’ampliació d’aquest fet en altres diaris:
– «La Voz Montañosa», núm. 1222, de 12 novembre de 1878. Es confirma el rumor de la mort d’una senyora molt coneguda de Torroella. Senyora que vivia sola malgrat la seva edat, de 70 a 74 anys, i que vivia «en su casa, que es de las mejores y más espaciosas de la citada villa y por su riqueza y adornos sin duda la primera de la provincia. Para entretener los ócios se dedicaba al bordado en que era una especialidad y se ocupaba, segun dicen, en prestar dinero á rédito, más o menos crecido.» El dia 4 al matí una veïna va trobar la porta oberta de la casa de la veïna i va cridar a la senyora, que en no contestar, «se introdujo en la habitación encontrando a la anciana señora tendida en el suelo y bañada en un mar de sangre.» Va cridar a les veïns i aquestes, creient «que hubiese fallecido de un accidente cubrieron con arena la sangre del suelo, mientras otras lavaron la que cubría el cadáver y colocaron a este en la cama llamaron al cura ecónomo, pariente de la difunta, quien al verla, cayó sin sentido, avisando luego al Juzgado municipal».
Més informació del cas:
– «El Bien Público», núm. 1706, de 18 de novembre de 1878. Segons una carta que va rebre el diari es va cometre un misteriós assassinat a Torroella el dia 3 o 4 d’aquest mes (novembre). La persona morta era una dona gran de més de setanta anys que vivia sola i sense criada en una casa «tal vez la más lujosa de la comarca» al carrer dels Dolors. Pel que sembla aquesta senyora prestava diners a rèdit i tenia fama «de economica, tanto que cuando habia que trabajar en las tierras de su propiedad iba ella con los trabajadores para ahorrarse el jornal de uno. Ahora bien, esa infeliz fue hallada muerta, en un mar de sangre, algunas vecinas la lavaron y arreglaron como si hubiera muerto naturalmente, poniendo en las manos unos rosarios; el cura ecónomo, pariente de la víctima, cayó desmayado al verla asesinada.» Tot seguit s’explica que amb l’arribada del jutge de La Bisbal es va fer callar els molts comentaris de tot tipus que es feien al poble «donde no se hablaba de otra cosa».
S’afegeix més informació d’aquest cas en el següent diari:
– «Diario de Barcelona», núm. 325, de 21 de novembre de 1878, tarda. En aquest escrit es donem més detalls de l’assassinat anterior . Segons consta a l’auto del jutjat de La Bisbal en el sumari sobre aquest cas per esbrinar els autors «del asesinato perpetrado en Torroella de Montgrí, en la persona de Dª Catalina Capellá, fue preso el Rdo. Cura-economo de esta villa D. Pedro Capellá. El sentimineto que esta detención produjo en el vecindario se trocó de alegria muy pronto al ver que luego de recibida declaración al mencionado señor se le puso en libertad por el juzgado».
– «La Voz Montañesa», núm. 1230, de 21 de novembre de 1878. Segons s’explica en un diari de Barcelona, al poble de Torroella de Montgrí, quan encara no s’havien refet de la consternació que els havia causat el misteriós assassinat pocs dies enrere, el dia 10 de novembre es va produir un altre fet luctuós que encara augmentaria més la consternació. En una casa del carrer dels Bous hi vivia una família jornalera composta pel pare, l’esposa i tres fills menors. El matí de dit dia l’home va marxar a treballar com sempre i la seva dona, una mica més tard, va anar a collir olives deixant sols els fills a la casa «Al regresar a ella presenció el espectáculo más desgarrador: el más pequeño de sus hijos , de tres años á cuatro años de edad, estaba quemado y carbonizado, ignorándose la causa de este triste suceso. A los desgarradores gritos de la madre acudieron varios vecinos y el juez municipal, que instruyó las primeras diligencias.»
– «Diario de Córdoba», núm. 8863, de 7 d’abril de 1880. Comença la noticia amb el títol «Nada hay oculto». Un altre assassinat ocorregut a Torroella. Es tracta de la troballa del cadàver d’un pastor per un gos. «Este habia desaparecido algunos meses antes, sin que se supiera de su paradero, y ha aparecido con señales de haber muerto asesinado, y enterrado á seis palmos de la superficie.»
Referint-se al mateix cas al diari :
– «El Correo» núm. 36, de 8d’abril de 1880. La noticia diu que el pastor havia desaparegut el diumenge de carnaval i que va ser assassinat i enterrat «no lejos de un monte de arena llamado el Clot de la Abella». El cadàver estava ben conservat i es traslladà «por orden del juez en un carro al cementerio donde se verificó la autopsia.»
Hi ha encara més informació sobre aquest cas:
– «La Lucha», núm. 1693, de 11 d’abril de 1880. Es notifica la detenció del culpable de la mort del pastor per part de la guàrdia civil de Castelló d’Empúries i Palafrugell. «Han sido detenidos dos individuos, vecinos de La Escala, como presuntos autores del asesinato del pastor cuyo cadáver ha sido encontrado en Torroella de Montgrí».
En el mateix diari, però en una altra secció, el mateix corresponsal, referint-se a aquest homicidi hi afegeix «acaba de suceder un hecho que si bien no reviste el carácter tenebroso y trágico de aquel, no por esto deja de ser gravísimo». Continula la crónica «Hace tres dias, á poco menos de una legua de esta villa y en el término municipal de Gualta, cierto individuo que, segun parece, era algo amigo de la propiedad agena, recibió un tiro disparado con escopeta que le interesó gravemente un hombro.» Eren cap a les deu de la nit quan aquest individu estava recollint fenc en un camp que no era el seu «y que dejando, al sentir el escopetazo, el cuévano donde metia aquel, se dirigió á su casa donde recibió los ausilios que su deplorable estado reclamaba.» Acaba el relat «Este nuevo atentado podria muy probar las tendencias cada dia más pronunciadas en los habitantes de esta comarca, de contrarrestar la fuerza con la fuerza en las constantes usurpaciones que sufre la propiedad rural y que desgraciadamente quedan casi siempre impunes, sin duda por no poder ser descubiertos los autores de los atentados.»
– «La Lucha» , núm. 2540, de 19 d’abril de 1885. En una carta del corresponsal al diari s’especifica que la nostra pacifica vila s’ha vist sorpresa per un crim «Se trata del asesinato de una pobre muger, y no doy detalles porque son siempre repugnantes los que se refieren al crimen». El jutge municipal D. Rafael Molinas junt amb el fiscal D. Luis Duran, estan instruint les primeres diligències. L’opinió pública assenyala com a autor principal «á un joven de 18 años que ha desaparecido, y para cuya captura se han dado las órdenes oportunas.»
Continua el mateix cas:
– «El Constitucional:periódico liberal». Núm.634, de 22 d’abril de 1885. Es dona compte de l’horrorós assassinat «perpetrado en la persona de una honrada vecina, de aquella pasífica villa: parece que el asesinato ha sido por estrangulación de un jóven en la persona de su madrastra.»
Segueix el mateix cas en el següent diari:
– «La Lucha» núm. 2793, de 24 de gener de 1886. Es notifica que ha sigut detingut per la guàrdia civil de Torroella i posat a disposició del jutjat del partit de La Bisbal, el veí de Torroella Josep Pijuan Trias, com a presumpte autor de l’assassinat de la sra. Anna Polet Fontanellas, que va tenir lloc el 17 d’abril de 1885.
– «La Nueva Lucha», 30 de juliol de 1889. Explica que a la devesa de Girona va tenir lloc una baralla entre una parella, Joan Pinsá Chaques, veí de Girona, i Rosa Coll Carreras, de 17 anys soltera i veïna de Torroella de Montgrí «causando aquel á ésta una herida de arma blanca en el costado izquierdo y la segunda al primero una herida en una pierna, tambien de arma blanca. Ambos fueron llevados al hospital.»
– «El nuevo progreso», núm. 139, de 29 de març de 1890. S’explica el cas d’una dona de Torroella de quaranta anys, casada i amb quatre fills, a qui van trobar morta en un pou a Torroella. «Se cree que el accidente no fué casual».
– «Diario de Gerona», núm. 543, de 4 d’agost de 1891. Diu «Anteayer en la plaza pública de Torroella de Montgrí bromeando dos jóvenes de 16 á 17 años con un cuchillo ordinario de pequeñas dimensiones, el que tenia el arma tuvo la mala suerte de dar al otro una cuchillada tan certera que lo dejó cadáver en el acto.»
Continua la notícia en un altre diari amb més detalls :
– «La Provincia», núm. 717, de 9 d’agost de 1891. S’explica que la nit del dia 3 d’agost a les 11 de la nit a Torroella de Montgrí, per una disputa sobre joc en el Café del Comerç «riñeron Narciso Tauler y Julian Carbó, habiendo inferido este último al primero una puñalada en el costado izquierdo de la que falleció á la media hora.» A la porta de l’església dels Dolors va ser detingut Julià Carbó, jove de 16 anys, «quien confesó el hecho diciendo que salieron del café desafiados á causa de no querer Narciso, jóven de 18 años de edad, pagarle cinco céntimos que le ganó jugando al burro. El homicidio fue perpetrado con una navaja de las llamadas Sevillanas de 40 centímetros de longitud.»
Continua la noticia en un altre article dins el mateix diari «Con arreglo al veredicto del Jurado, el tribunal de derecho de la Audiencia de Figueras ha impuesto ocho años y un dia de presidio al jóven que, por cuestiones en el juego, de una puñalada mató a un compañero suyo en Torroella de Montgrí.»
– «Diario de Gerona», núm. 1802, de 8 d’octubre de 1895. i «El Baluarte, periódico tradicionalista», núm. 432, de 9 d’octubre de 1895. En ambdós diaris es llegeix la mateixa notícia. Es tracta del descobriment d’un crim que havia quedat amagat fins ara. La guàrdia civil va rebre una notícia confidencial que la dona del masover de la Torre Ponça morta el 7 de març d’aquest any «murió á consecuencia del atropello de que fué objeto por parte de un pastor que tenian en la casa en la tarde del 26 de julio del año pasado, que intentó abusar de la misma. En vista de dicha confidencia fué interrogado el colono, viudo de la víctima, quien confirmó antecedentes indicados, en vista de lo cual fué capturado á las pocas horas el pastor referido en el vecindario de Sobrestany. Del interrogatorio á que fué sujetado el referido pastor no pudo sacarse nada en claro, però parece que tampoco quedó duda de que había tenido participación en el hecho.».
Podeu consultar tots els retalls de les citades notícies en el següent enllaç :
https://premsahistoricadetorroellademontgri.blogspot.com/p/cronica-negra-torroella-1-crims-i.html