Les eleccions més properes

Aquest 2015 és un any electoral molt important. S’han de celebrar tres eleccions, totes de gran transcendència per als ciutadans. La primera cita amb les urnes serà el 24 de maig per decidir la composició dels consistoris; la segona, les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, de caire plebiscitari, i la tercera, les eleccions generals que es podrien celebrar el mes de novembre.

Les eleccions locals enceten aquesta cadena de comicis i per primera vegada al municipi de Torroella de Montgrí es presenten nou llistes. Un rècord de candidatures per un municipi de menys de dotze mil habitants. Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Unitat i Progrés Municipal, Partit Popular, Coet, L’Est, PxC, la CUP i Gent per Torroella-L’Estartit competiran per aconseguir l’alcaldia i/o alguns dels 17 regidors que formen el cartipàs municipal.

Paral·lelament, per primera vegada, a l’Estartit també s’escolliran el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) i els sis vocals que l’acompanyaran. L’elecció del president es farà per elecció directa i els vocals aniran en funció de la proporció que aconsegueixin els partits a l’urna d’elecció dels membres de tot el municipi. UPM, ERC, CiU, L’EST, COET i PP presenten candidats a formar aquesta primera composició de l’EMD.

Per la democràcia és molt positiva la participació massiva en unes eleccions i que els ciutadans puguin escollir els seus representants entre moltes opcions polítiques . Alhora que indica una voluntat de canvi, ganes de participació ciutadana en les eleccions municipals i una democràcia viva tant a Torroella com a l’Estartit.

L’Ajuntament i l’EMD són les administracions públiques més pròximes als ciutadans i per això, segurament de totes les eleccions, les locals són les que tenen uns components més peculiars. El coneixement dels candidats és fonamental, el contacte personal i la imatge que en tenen els ciutadans són bàsics per aconseguir-ne la seva confiança. Per als qui han governat els últims anys, la feina feta és clau per aconseguir tornar a tenir la confiança del poble i, per als qui han fet oposició o es presenten com a noves opcions, les propostes que puguin aportar i les ganes de canviar les coses.

Aquest mes ja sabrem els resultats que, siguin els que siguin, tornaran a demostrar la voluntat real dels ciutadans. Des d’Emporion –entitat no vinculada a cap partit- volem desitjar a tots els candidats que tinguin molt d’encert en l’enfocament de la campanya electoral i molt de respecte per a tots els ciutadans que vivim al municipi. Els pobles tenen el dret d’exigir que els seus futurs representants siguin un model de comportament democràtic i aquest és el comportament que, n’estem segurs, trobarem en els nostres candidats.