Torroella, visca la gent!

SÍ ….. 3.785

NO … 158

Com saben bé els nostres lectors, EMPORION ha estat sortint des de fa deu anys, sense interrupció, el primer dia de cada mes; però, en haver-se assenyalat el dia 1 d’octubre per a la celebració del referèndum, vam decidir que aquest mes, excepcionalment, sortiríem el dia 2 per poder oferir informació i dades d’una jornada tan important. Ha valgut la pena, i el resultat encara ho fa més evident.

Malauradament els esdeveniments s’han anat succeint de forma ben diferent a la que havíem volgut imaginar i, per això ens ha semblat pertinent dedicar principalment l’Editorial a la nostra gent. Altres mitjans tractaran molt millor que nosaltres els aspectes polítics i socials, conseqüents a la consulta i a les circumstàncies en què s’ha hagut de celebrar. Nosaltres volem expressar l’admiració que mereix la nostra gent, la gent de Catalunya i la gent de Torroella.

El detall dels resultats ha estat:

6914 electors
4004 votants
60 % del cens
3785 si
158 no
48 blanc
19 nuls
94’5 % si
3’8 % no

 Des de primeres hores de la matinada del diumenge 1-O, una munió de torroellencs, homes i dones de totes les edats, van acudir al Convent per protegir, si calia, el dret de votar en aquest referèndum. Amb il·lusió van veure com arribaven les urnes i com s’anaven formant les meses, i amb il·lusió va començar la desfilada, quan en va ser hora, per anar-se identificant i posant a l’urna la papereta. La gentada era cada vegada més gran. Un moment destacat va ser l’arribada de la consellera torroellenca per dipositar el seu vot.

Desgraciadament, van començar a arribar les primeres notícies de l’actuació de les forces armades, policia i guàrdia civil, amb càrregues desproporcionades contra la població pacífica, en una gran diversitat de punts de la geografia catalana. Des d’aquell moment, els torroellencs van preparar-se per intentar de salvar les urnes com fos, si venia el cas, i amb gran tensió anà passant la resta de la jornada. Al vespre vam respirar i ho vam celebrar.

Quedarà en l’ànim de tots l’orgull d’haver format part d’una gent esperançada primer, valenta després, sempre disposada a defensar-se de qualsevol escomesa pròpia de temps que crèiem superats.