Festa Major

Aquest mes d’agost, els torroellencs celebrem la Festa Major. És el dia 25, diada de Sant Genís, patró de la nostra vila. Genís era un important personatge, un honrat i eficient notari d’Arles (França), el qual, segons la història, no es deixava subornar per ningú. Una gran persona!

L’origen de les festes majors dels pobles, viles o ciutats és antiquíssim, tots tenen el seu patró, o patrona, per festejar-lo una vegada l’any, homenatjar-lo  i demanar-li protecció per a tots els habitants.
La Festa Major ha sigut sempre motiu de reunió de familiars i amics. Al cap de casa li agrada reunir-los al voltant de la seva taula per poder oferir-los un bon i abundant àpat de Festa Major. Als inicis d’aquestes festes no era tan fàcil com ara traslladar-se, anar d’un lloc a l’altre, i almenys una vegada l’any aquesta diada els ho permetia.
Aquest costum sortosament ha continuat, tot i els grans canvis que hem experimentat en l’organització de la nostra festa. Continuem amb el tradicional Ofici Solemne en honor al patró, sant Genís; es ballen sardanes a plaça; els gegants i capgrossos també surten a ballar, i s’organitzen concerts, un sopar de germanor i altres espectacles. Ha minvat, i molt, l’assistència a les sardanes de tarda, segurament a causa de l’hora intempestiva en què les toquen, les cinc. Seria una llàstima que una vila tan vinculada a la música, i que ha tingut diverses cobles i excel·lents compositors de sardanes, perdés aquesta tradicional ballada.

La Festa Major és ben rebuda per gent de tota mena de tendències, polítiques o religioses. Complaure a tots és el que procuren els encarregats de portar a bon terme les diverses activitats previstes, amb les seves limitacions i mancances, que sempre n’hi ha. Tot es fa per poder passar una bona Festa Major, amb l’objectiu que sigui una trobada de torroellencs i visitants plena d’il·lusió i bona convivència.