Emporion
Divendres, 4 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Editorial

Revisem la despesa

Consell de RedaccióperConsell de Redacció
23 de desembre de 2007
a Editorial, núm. 12 -desembre- 2007
Temps de lectura: 3 minuts

A finals de desembre i començaments de gener s’acumulen unes festes que ens conviden a comprar amb tanta força que, per a moltes famílies, suposen el temps de més forta despesa anual. És una activitat, la de comprar, que ha adquirit tanta importància en la vida moderna que bé podem dir que és la nova religió: anar de compres és la nova litúrgia; els centres comercials, els nous temples; la publicitat, l’evangeli renovat i els logos s’han convertit en els símbols i signes de la moderna religiositat que dóna sentit a l’existència.

Les generacions dels nostres avis utilitzaven ben poc el diner perquè era costum intercanviar  productes. Els nostres avis consumien perquè per viure hem de consumir, però des de fa unes dècades s’han invertit els termes i ara sembla que hom viu per consumir, no consumeix per viure. Quan s’arriba a una exageració es cau en el terreny de la patologia i el consumisme seria la desviació del consum equilibrat per viure una vida de qualitat. Viure al marge d’aquest fenomen consumista no és pas fàcil, sobretot per als més joves, que no han tingut temps de formar-se una personalitat. La publicitat és tan brutal i la pressió social tan forta, que a vegades les persones que segueixen uns criteris de consum ordenats acaben marginades; són considerades extravagants.

Serà ben difícil sortir d’aquest cercle diabòlic perquè hem convertit el món en un mercat. Ja no és un món amb mercat com sempre havia estat, ara el món és un gran mercat proveïdor de felicitat i ens hem de preguntar si no és la gran buidor, la gran infelicitat de molts que sosté el mercat desproporcionat que és el consumisme. Està més que demostrat que consumir en desmesura no afecta les nostres satisfaccions vitals. En canvi, la Terra no pot suportar un excés de consum. Cada persona que viu als EUA necessita de mitjana 10,3 hectàrees de terreny per satisfer les seves exigències de consum; al Japó, 4,3; a Alemanya, 5,3, però les disponibilitats del planeta són d’1,7 hectàrees per persona. Actualment la petjada de la Xina és d’1,2 hectàrees i 0,8 la de l’Índia. Quin futur ens espera quan aquests països consumeixin com nosaltres? Un 80% dels humans viu sense automòbil, sense refrigerador ni telèfon, quin dret tenim nosaltres a frenar que adquireixin aquests béns dels quals nosaltres fa tants anys que gaudim? Per fer possible que tothom disposi dels béns bàsics, no és absolutament imprescindible que deixem aquesta malaltia del consumisme forassenyat?

La democràcia més genuïna és prendre’s seriosament la possibilitat de l’autodeterminació personal i com més sumem per anar cap a un consum responsable, més fàcilment aconseguirem invertir una situació que no pot pas durar. És clar que el consum responsable ha de començar per totes les administracions públiques; cal que donin exemple de contenció sensata. Tanta il·luminació a les vies públiques en aquests dies nadalencs, no requereix un replantejament per donar exemple? Seguirem el dia de Reis trepitjant la catifa de caramels que amb tanta desmesura s’han llançat alguns anys? A Torroella i als altres pobles del Montgrí i del Baix Ter, tindrem ajuntaments coratjosos per planificar de manera integral la despesa i la sostenibilitat, començant per evitar la contaminació lumínica? Assessoraran i premiaran amb els impostos aquells ciutadans que demostrin unes bones pràctiques? Són preguntes que aviat hauran de ser exigències.

Tags: editorial
Article anterior

Noticies

Següent article

Fet i Fumut…!

Consell de Redacció

Consell de Redacció

Articles Relacionats

Responsabilitat, coratge, solidaritat
Editorial

Responsabilitat, coratge, solidaritat

26 de març de 2020
Editorial

EMPORION canvia la seva presentació

27 de desembre de 2019
Editorial

Una sentència que entristeix i que indigna

26 d'octubre de 2019
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies