Anem fent camí

Al gener d’aquest any 2014, en aquest mateix espai editorial, parlàvem de commemoracions: del tricentenari del 1714 (la desfeta dels defensors de les llibertats de Catalunya com a nació), del bicentenari del 1814 (Catalunya deixa de formar part de l’imperi francès de Napoleó) i del centenari del 1914 (constitució de la Mancomunitat, inici del redreçament polític del nostre país), i anunciàvem la nostra intenció de commemorar ben aviat, el gener de l’any 2015, una data que, com a torroellencs, ens és més propera, més íntima: la de la creació del periòdic EMPORION, al qual des de fa anys vam decidir de donar continuïtat en la seva tercera època.

Mentrestant, van passant coses, i a tots nivells: la sorprenent declaració de frau fiscal de Jordi Pujol, la reunió de Mas amb Rajoy, l’absorció de Catalunya Caixa pel BBVA, la publicació d’unes balances fiscals discutibles però reveladores per part del govern espanyol o la guerra cada cop més intensa a la frontera de Gaza.  Com a exemples més immediats, al nostre municipi, la inauguració de la nova estació d’autobusos de Torroella de Montgrí o, molt més transcendent, l’aprovació per la Generalitat de la proposta de creació de l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit.

Pel que fa a l’EMD de l’Estartit, EMPORION ja va contribuir amb la seva opinió i els seus comentaris, tan per escrit, com en les reunions informatives, en el moment que el debat era obert a les aportacions del torroellencs; pendents del redactat definitiu que aparegui al Diari Oficial de la Generalitat, de moment no hi hem d’afegir res més, només desitjar que es compleixin les previsions de millora esgrimides pels que en varen ser defensors i que s’evitin les dificultats pronosticades pels detractors. Sobre l’estació d’autobusos, en aquest mateix número un jove col·laborador de la nostra revista fa les seves observacions i n’apunta avantatges i defectes, alguns dels quals no depenen només de les nostres autoritats municipals, com ara els problemes d’accés, que poden repercutir en la seguretat, les freqüències de les línies, o l’entorn de la infraestructura i les possibles millores urbanístiques.

Ens plau molt d’assenyalar com un fet molt positiu aquesta incorporació d’una persona jove com a col·laborador en aquest número d’EMPORION. No és el primer i segur que no serà l’últim. Ja podem anunciar que una altra persona jove, en aquest cas una col·laboradora, es farà càrrec de continuar, a partir del mes vinent, la secció d’exercicis de llengua catalana. Aquesta presència juvenil a les nostres pàgines és, amb tota seguretat, el millor obsequi per fer-nos mirar esperançats com s’acosta la data del primer de gener de 2015, la data del centenari d’EMPORION. És el millor regal d’aniversari. Anem fent camí.

Per acabar, i ja que hem arribat amb un moderat optimisme al mes d’agost del 2014, només ens falta desitjar a tots els nostres lectors torroellencs, i als de fora que s’hi vulguin afegir, una molt feliç Festa Major de Sant Genís.