Molts mitjans de comunicació de tot Catalunya s’han fet ressò de l’acord pres al ple municipal de Torroella del dijous dia 5 de maig en relació a la moció presentada pel Partit Animalista, PACMA, per declarar la nostra vila lliure de correbous.
La proposta s’aprovà amb 8 vots favorables, 5 en contra i 4 abstencions; hi votaren a favor ERC, la CUP i L’EST, i en contra ho feren CiU i un regidor d’UPM. Un resultat que reflecteix les diferents posicions defensades pels grups municipals, davant d’una concurrència multitudinària, sobretot de simpatitzants de la festa de les vaquillas. El debat fou llarg i apassionat, i diverses vegades l’alcalde va haver d’imposar la seva autoritat reclamant silenci davant d’aplaudiments, xiulets o esbroncades dels assistents.
Per als diferents grups municipals és incòmode haver de prendre una decisió que pugui ferir el sentiment d’una part dels ciutadans. Uns consideren que la forma més democràtica de procedir és traslladar el problema al carrer i resoldre’l mitjançant una consulta popular; altres manifesten respecte per les tradicions, però pensen que res no és per sempre, que també les tradicions evolucionen, es consoliden o es desfan en la mesura que canvien les circumstàncies; uns altres no acaben d’aclarir si la defensa de les vaquillas s’ha de basar en el Parlament de Catalunya i en la tradició dels correbous que arranca del segle XVII o s’ha de sustentar en l’exemplar multiculturalitat del nostre municipi, amb 37 anys de vaquillas, tan integrades que en diuen “vaquetes”.
Sigui com sigui, hi ha hagut debat i votació, i aquesta ha aprovat la proposta d’acord, que diu el següent:
Declarar Torroella de Montgrí com a “Vila lliure de correbous”, i expressar aquesta voluntat mitjançant la renúncia expressa a continuar organitzant o col·laborant, directa, indirectament o per omissió, amb cap tipus de festa o activitat lúdica on s’utilitzin animals vius com a objecte de divertiment.
I veus aquí que el Partit Animalista, amb aquesta proposta, enceta una qüestió de molta més volada. Al marge de les vaquillas, a Torroella es fan moltes festes amb intervenció d’animals per a divertiment de la gent, com ara els concursos de gossos d’atura, la desfilada i benedicció de tota mena d’animals per Sant Antoni, les mostres hípiques de la Fira de Sant Andreu, la ja tradicional Fira de la Màgia, on surten coloms de la butxaca dels mags… L’Ajuntament hi col·labora directament o indirecta (o per omissió: les deixa fer, com la pesca o la cacera).
Com que l’acord no és immediatament vinculant, ara vindrà un procés de reflexió i un altre debat molt més complex, molt més inconcret. Hi haurà opinions per a tots els gustos. Fins on arribaria una crueltat gratuïta que provocaria repugnància i justificaria la prohibició? El joc que es fa amb les vaquilles és malvat o és innocent? Potser fins i tot distreu les mateixes bèsties i les fa felices? La doma de cavalls és salvatge i muntar-los és despietat? L’ensinistrament dels gossos d’atura provoca estrès a les pobres criatures fins al punt de fer-lo rebutjable? Cal prohibir la cacera al nostre municipi? I la pesca per plaer mar endins, o a la platja, o a la vora del riu?
Mentre s’aclareix tot plegat, sembla que la penya San Marcos pot anar preparant tranquil·lament la seva contribució tradicional a la nostra Festa Major.