El Baix Ter 

Des d’un bon començament, ara fa una mica més d’un any, Emporion s’ha definit com un periòdic digital vinculat al territori del Baix Ter. Però, realment, sabem què volem dir quan parlem del Baix Ter? Qui el forma?

Si plantegem aquestes preguntes, segur que hi haurà diferents opinions. Des de les dels geòlegs (les terrasses més modernes del riu Ter), a la dels polítics (una realitat supramunicipal, no reconeguda oficialment), passant per totes les d’aquelles persones particulars que viuen en aquest espai.
Què és per a nosaltres el Baix Ter? Doncs, senzillament, el territori que formen els municipis que es troben al darrer tram del curs dels rius Ter i Daró, i que tenen per frontera natural el massís del Montgrí, al nord, el mar, a l’est, els primers contraforts dels massissos de les Gavarres i de Begur, al sud, i les muntanyes que sobresurten de la plana més enllà de Verges, a l’oest. En aquest sentit, estaríem parlant de: Torroella de Montgrí, Ullà, Bellcaire, Albons,  la Tallada, Verges, Jafre, Colomers, Foixà, Rupià, Ultramort, Parlavà, Serra de Daró, Gualta, Fontanilles, Palau-sator i Pals. Podríem incloure-hi també Ullastret, per tota la part del seu municipi que dóna a l’antic estany (darrer tram del curs del Daró, antigament).

Ja sabem que no és una realitat política, però sí cultural, econòmica i de serveis. Tots tenim en comú una plana que s’ha format al llarg dels segles amb les aportacions fluvials dels rius Ter i Daró i de diverses rieres (com el torrent de la Revetlla de Peratallada o la riera Grossa de Pals). Una plana rica que ha evolucionat a partir de les transformacions que els seus homes i dones li han anat introduint al llarg dels anys, i que avui poc s’assembla a la que varen veure els antics habitants de la Fonollera o del poblat ibèric d’Ullastret. I no hem d’oblidar que fa només uns dos-cents cinquanta anys una colla d’estanys i altres zones humides l’ocupaven en bona part. I que la transformació cap al seu estat actual va ser una empresa comuna.

I què esperem, els que fem Emporion, dels homes i dones d’aquest territori? Potser, en primer lloc, que tots siguem conscients de les nostres mateixes velles arrels, que tots ens sentim continuadors de l’empresa comuna dels nostres avantpassats, tots partícips dels mateixos problemes i de les mateixes il·lusions; que tots vivim del Ter i defensem el Ter. En segon lloc, que conegueu Emporion, que ens llegiu, que participeu de les nostres inquietuds. En tercer lloc, és clar, que hi col·laboreu. Si ja us heu habituat a llegir els nostres articles, ja heu vist de què volem parlar i opinar; per tant, esperem les vostres reflexions i els vostres suggeriments.

És veritat que volem arribar molt més lluny i que ens interessa, molt especialment, que també ens llegeixin aquells veïns nostres que han de viure fora d’aquest territori (i d’ells i d’elles, també n’esperem la col·laboració), però, evidentment, és la nostra intenció arribar a tothom que estimi aquest territori.