Els joves escriuen
El cos d’un cop
- Autor: Javier Cercas
- Títol: Anatomia d’un instant
- Editorial: Rosa dels Vents
- Any d’edició: Setembre de 2009
- Pàgines: 435
Anatomia d’un Instant no és una novel·la. Tampoc és ben bé un assaig, ni una tesi. De fet, Anatomia d’un Instant és el que ens diu el títol, totes les circumstàncies, les persones i els moments, unides per un entramat de fils invisibles que teixeixen un moment únic, el cop d’estat del 23 de febrer. Amb la seva última creació, Javier Cercas ha aconseguit descriure i explicar a la perfecció un fet que ha marcat la història recent d’Espanya, un esdeveniment que va posar a prova la fortalesa d’una incipient democràcia. Allò que havia de ser una novel·la es va convertir en una obra d’un gènere difícil de definir, però no per això menys bona ni menys interessant.
No és la primera vegada que Cercas s’endinsa a la història recent d’Espanya per crear una narració. Ja al llibre Soldados de Salamina l’autor extremeny va situar la seva novel·la en terres gironines, durant els anys convulsos de la Guerra Civil. La seva nova obra és molt més realista, però no per això menys intensa. El propi autor explicava que allò que havia de ser una novel·la es va convertir en l’anatomia d’un instant perquè la realitat del 23 F era tan complexa i apassionant que no calia inventar-se una nova història. A banda, la traducció de l’obra al català, a càrrec d’Esther Roig, respecte el to original del llibre i la marca personal de l’autor.
La descripció de les gravacions de les càmeres del Congrés durant el cop inicien cada capítol. A continuació, comença la narració de la veritable anatomia d’aquell instant, la placenta del cop, els colpistes davant del cop, els polítics davant del cop, els militars, la monarquia i la societat civil davant del cop. Cada detall està destinat a explicar allò que va ser el 23 de febrer, o allò que Cercas pensa que va ser. Segurament no coneixerem mai tots els detalls d’aquell dia, però sí que ens podem imaginar les converses, les reunions i els pensaments dels protagonistes del 23 F.
Classificar els personatges que van protagonitzar aquell moment entre bons i dolents és una divisió molt simple enmig d’un instant tan complicat. Cercas coneix massa bé el 23 F per no caure en aquesta temptació. El rei va salvar la democràcia, però va cometre errors; Suárez es va mantenir ferm durant aquell dia, però feia molt temps que ja havia deixat de fer política; Carrillo tampoc es va rendir a les ordres dels militars, però durant els últims anys havia dirigit un partit comunista que queia en picat. Per altra banda, tot i que el cop de Milans del Bosc, Tejero i Armada és del tot condemnable, no es pot criminalitzar sense analitzar la situació a fons. El cop tou que planejaven, no només tenia el suport dels militars, sinó també de part de la societat civil i la classe política. La intervenció de Tejero però, va fer que el “cop tou” prengués la forma d’un “cop dur” i que el país es paralitzés, marcat encara pel record d’una Guerra Civil.
El llibre de Javier Cercas, en definitiva, ajuda a comprendre millor les raons que van desencadenar el 23 F. Moments històrics com aquest no neixen del no-res, i només la perspectiva que dóna el pas del temps aconsegueix analitzar l’instant amb el rigor que ho ha fet Cercas. Allò que hagués pogut ser és només una hipòtesi, però gràcies a Anatomia d’un Instant podem conèixer tot el cos del cop.