El municipi de Torroella de Montgrí-l’Estartit escollit segona destínació turística sostenible del món.

Torroella de Montgrí-l’Estartit-Illes Medes ha estat escollida com la segona millor destinació sostenible del món en la categoria de Terra (Medi Ambient i Clima) dels premis World’s Best Sustainable Destination, que concedeix l’organització internacional Green Destinations.

El municipi de Torroella de Montgrí-l’Estartit està situat a la comarca del Baix Empordà, en un entorn geogràfic molt divers i d’un important valor mediambiental. Aquest territori, en una extensió de 66 quilòmetres quadrats, inclou paratges i ecosistemes ben diferents. La part muntanyosa del Montgrí, la frondosa plana del Baix Ter, la franja marítima amb una extensa platja i una zona de costa abrupta amb les Illes Medes com element destacat. Aquest conjunt va ser declarat Parc Natural l’any 2010. Des de fa uns anys el municipi aposta clarament per protegir el paisatge i els seus hàbitats, en una clara opció de treball cap a un model més sostenible.

Des de fa molts anys, l’Oficina de Turisme de l’Estartit ha fet un valuós treball de recollida d’indicadors sobre com funciona l’activitat turística del municipi, amb enquestes, índex d’ocupació de llocs de treball, etc. Tota aquesta informació, recollida durant molts anys, s’ha estandarditzat, per així poder-la comparar amb altres destinacions turístiques del món. S’ha entrat en un sistema d’indicadors que es diu Etis Europeen Tourisme Sustainability Indicators. Un sistema d’indicadors de sostenibilitat i competitivitat per a destins turístics, proposat per la Direcció General d’Industria i Empresa de la Comunitat Europea. El 2014, l’Oficina de Turisme de l’Estartit s’hi va adherir i li varen concedir una menció com a “bones pràctiques”.

El 2017 va sortir una convocatòria d’una associació holandesa que es diu Green Destinations, la qual, a partir dels indicadors i un qüestionari, pot escollir quines són les millors destinacions turístiques del món. Aquesta entitat privada, però avalada per associacions d’arreu, universitats, empreses, organismes internacionals, l’any 2017 va aconseguir el reconeixement del programa de l’ONU que certifica les etiquetes de sostenibilitat de les destinacions turístiques mundials.

A aquesta convocatòria, Torroella-l’Estartit-Illes Medes s’hi va presentar. Com que es disposava de tota la informació que es demanava, va sortir escollida una de les cent millors destinacions turístiques del món. De Catalunya s’hi havia presentat les Terres de l’Ebre (Patronat de Turisme), que havien aconseguit distinció l’any anterior. De la resta d’Espanya hi ha dues distincions més: un municipi de Cantabria i les Illes Cies, arxipèlag de la província de Pontevedra.

Dins de la Fira Internacional de Turisme de Berlin aquest any s’ha fet una nova convocatòria en la qual s’ha proposat que els cent destins premiats el 2017 tinguin l’opció de presentar-s’hi per tal de ser escollits entre aquests, els tres millors destins del món. La condició que s’ha posat és estar presents físicament en la convocatòria que es fa a la Fira ITB i acabar de complir una sèrie de criteris. Aquesta convocatòria i elecció dels premiats es fa dins dels actes de la Fira de Berlin, la més important d’Europa. Els premis estan distribuïts en diferents àmbits, en diverses categories. Patrimoni i Cultura, Fauna, Hàbitat, Aigua, Litoral. Un d’aquest és el de Terra i Clima que inclou bàsicament planificació, ordenació del territori, urbanisme i treballs realitzats per fer aquesta ordenació més sostenible. Torroella de Montgrí-l’Estartit-Illes Medes s’ha presentat en aquesta línia.

Després de les deliberacions del jurat, van quedar tres finalistes: el Regne de Butan, (serralada de l’Himàlaia), Reykjanes (Islàndia) i Torroella que finalment va quedar segon, Butan en primer lloc i Reykjanes, tercer. Josep Capellà ens explica que al fer-se l’atorgament de premis, s’anuncià primer el tercer i al sentir que aquest s’adjudicava a Reykjanes, i que només quedàvem Butan i nosaltres, vàrem saltar i plorar d’alegria. Se’ns atorgava el reconeixement de segona millor destinació sostenible del món.

Similars convocatòries abans les feia el National Geogràfic, ara ho fa la ITB Berlin, la fira de referència mundial. El que escullen, no és la destinació turística més sostenible, sinó l’evidència que s’està treballant per un model més sostenible.

Els responsables de turisme de l’Ajuntament de Torroella-l’Estartit, tenen el propòsit de presentar-se novament l’any que ve a aquestes convocatòries, perquè es pot aspirar a una qualificació més alta si prèviament se sotmeten a successives auditories.

Tots aquests distintius i reconeixements es divulguen a tot el món en dossiers i fulletons en els quals hi figuren els distintius dels reconeixements i certificacions obtinguts, així com en les revistes associades que publiquen reportatges i els premis atorgats. Tot plegat dona fe dels avenços que des de l’any 1983 s’han anat fent al municipi en l’àmbit de la sostenibilitat i ha suposat que Torroella de Montgrí-l’Estartit-Illes Medes estigui al capdavant d’aquests treballs i se la reconegui com una de les millors destinacions de turisme sostenible del món, en la categoria Terra (Medi Ambient i Clima).