L’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella de Montgrí feia molt de temps que volia portar a la pràctica fer la sol·licitud d’un segell dedicat al castell del Montgrí, però malauradament no trobàvem mai el moment oportú per iniciar tota la tramitació. Era una idea que consideràvem que, en cas de poder-la dur a terme amb èxit, representaria un esdeveniment molt important per a la nostra vila.
Va ser en la reunió preparatòria de les activitats de l’any 2004 quan definitivament vam decidir posar fil a l’agulla i iniciar els tràmits, tenint en compte que la tasca era difícil i el resultat incert.
Gràcies a la col·laboració del director de Can Quintana, Sr. Antoni Roviras, obtinguérem un llibre que recollia tota la història del castell i consideràrem que era molt interessant, un cop traduït al castellà, poder-lo adjuntar en els tres expedients que estàvem preparant. Al mateix temps, s’envià cartes al Departament de Cultura de la Generalitat, Consell Comarcal i als municipis que formen la plana del Baix Ter, així com a nombroses entitats filatèliques demanant el seu suport a la nostra petició.
Va ser una feina lenta, però a principi del 2005, finalment, els expedients sortien cap a Madrid: Ministerio de Fomento, Dirección de Filatelia de Correos i Federación Española de Entidades Filatélicas.
A final del mes de juny rebíem la desagradable notícia que la nostra sol·licitud no la podien incloure dins la programació de l’any 2006.
Malgrat això, l’ànim no va decaure i, gràcies a diverses gestions, a final del 2005 el nostre treball tenia la seva recompensa: el segell del castell del Montgrí era una realitat i seria emès dintre la sèrie anual de “Castillos de España” el dia 8 de setembre del 2006.
Si tenim en compte que el primer segell espanyol data de l’any 1850 i durant aquests 156 anys no havia aparegut mai cap segell relacionat amb monuments o personatges de Torroella de Montgrí, podem dir que estem davant un fet històric que donarà a conèixer, a més a més, la nostra vila per tot arreu, ja que són molts els col·leccionistes que desenvolupen el tema de castells.
Per poder fer-se una idea, cal recordar que en tot l’Estat espanyol hi ha més de 2.500 castells; i només han concedit 5 segells amb castells de Catalunya: a) de la província de Barcelona, el de Montesquiu i Balsareny; b) de la de Girona, el castell d’Oix, el de Sant Ferran de Figueres i des del 8 de setembre del 2006 el castell del Montgrí, el nostre.
La presentació oficial del segell tingué lloc el passat dia 8 de setembre a les 8 del vespre a l’auditori de Can Quintana i estava presidit pel director general de Correus i Telecomunicacions de Catalunya, Sr. Jesús Angel Flores; el cap provincial de Correus de Girona, Sr. Manel Rey; l’alcalde de Torroella de Montgrí, Sr. Carles Negra; el president de l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella, Sr. Pere Subirà, i pel director de Can Quintana, Sr Antoni Roviras.
En la part reservada a la resta d’autoritats i representants d’entitats filatèliques, s’hi trobaven els altres membres de la Junta Directiva i els hi acompanyaven el president de la Federació Catalana d’Entitats Filatèliques, Sr. Enric Mons; diversos regidors del consistori torroellenc, i els companys de l’oficina de Correus de Torroella.
Les set associacions filatèliques gironines restants (Banyoles, Blanes, Figueres, Girona, Olot, Ripoll i Sant Feliu de Guíxols) també estaven representades per nombrosos dirigents de cada una d’elles i vàrem comptar també amb directius de les de Tordera, Calella i Mataró, sense oblidar l’assistència a l’acte dels nostres amics del Club Philatélic de Céret.
A part del socis assistents, moguts per l’afició i pel sentit de participació als nostres actes, hi havia una gran quantitat de vilatans que hi assistiren encuriosits per la importància de l’esdeveniment, ja que de tots és coneguda l’estima que tenim els torroellencs pel nostre castell, element patrimonial de la nostra entitat col·lectiva i símbol inconfusible de la plana del Baix Ter. Podem dir que l?auditori presentava un magnífic aspecte, ja que totes les cadires estaven ocupades i fins i tot als passadissos laterals i al fons de la sala s’aplegava molt públic.
Un cop acabats els discursos, tots ells destacant la importància que tenia per a Torroella de Montgrí haver aconseguit el segell del castell, es procedí a l’acte més emotiu, l’acte de matasegellar el segell del castell del Montgrí pel Sr. Alcalde de la vila i la posterior posada en circulació del segell, ja que fins aquell moment era impossible poder disposar de cap exemplar. Varen ser molts els assistents que repetiren el mateix acte immortalitzant-lo a través de moltes fotografies per al record.
Per a l’Associació Filatèlica, a part de la satisfacció que representa fer realitat un desig llargament perseguit, ha sigut molt més important haver pogut apreciar l’agraïment de tots els assistents i posteriorment de nombrosos torroellencs que, a més d’expressar-nos la seva felicitació, ens han encoratjat a continuar amb aquesta tasca de divulgar l’afició a la filatèlia.