El tren d’alta velocitat a casa nostra

Des del passat 9 de gener, Girona i Figueres ja estan connectades mitjançant tren d’alta velocitat amb la ciutat de Barcelona.

D’aquesta manera, s’ha completat definitivament la línia Madrid – Barcelona – frontera francesa. Després de mig any de funcionament, gairebé 600.000 viatgers han utilitzat un servei d’alta velocitat amb sortida o destinació a una de les dues ciutats gironines, amb una ocupació mitjana dels combois del 73% (servei Avant)[1].

L’alta velocitat és un mitjà rendible econòmicament respecte del cotxe o de l’avió quan les ciutats que connecta es troben a una distància d’entre 150 i 500 quilòmetres. Si la distància és més curta de 150 quilòmetres, el cotxe resulta ser més competitiu; per contra, a mesura que la distància augmenta a més de 500 quilòmetres, el trajecte total[2] amb avió es realitza amb menys temps. Un dels altres factors econòmics per desenvolupar l’alta velocitat entre dues ciutats és l’estimació d’un volum d’entre 8 i 10 milions de passatgers el primer any de servei. D’aquests dos punts no se’n compleix cap, però hem d’entendre que la línia Barcelona-Figueres en un futur estarà connectada amb metròpolis del sud de França com Tolosa, Montpeller o Marsella.

Actualment, Girona i Figueres estan connectades amb Barcelona amb 19 freqüències diàries d’alta velocitat: 10 en sentit Figueres i 9 en sentit Barcelona, amb un temps de 37 minuts entre Girona i Barcelona, i de 53 minuts entre Figueres i Barcelona. Això fa que el trajecte es faci amb la meitat de temps que amb un tren de mitjana distància (MD), la qual cosa suposa un estalvi de temps important per a la gent que és usuària de les estacions de Girona i Figueres. Les tarifes també són més cares, malgrat estar molt subvencionades per part de l’estat. Per a un tren convencional, el cost del bitllet senzill de Girona-Barcelona i Figueres-Barcelona és de 10,50 € i 15 € respectivament, mentre que l’alta velocitat són 15,70 € fins a la capital gironina i 20,20 € fins a la ciutat empordanesa.

Però l’alta velocitat és rendible pel que fa al temps per a la resta d’usuaris que no agafen els trens a les ciutats de Figueres i Girona?

Prenem, per exemple, la situació del nostre poble o rodalies, Torroella, on una sèrie d’habitants es desplacen a la capital catalana per motius laborals o d’oci. La majoria solen agafar el cotxe fins a Flaçà (30 minuts). El tren de Flaçà a Barcelona Sants triga 1 hora i 35 minuts aproximadament. Per tant, ens trobem que el trajecte de la porta de casa a l’estació de Sants es fa amb 2 hores i 5 minuts. Si aquest mateix trajecte el volem fer amb alta velocitat, ens hem de desplaçar amb cotxe fins al centre de Girona, cosa que significa que s’ha de marxar de casa amb una hora d’antelació i hem de comptar que haurem d’estacionar el cotxe en un pàrquing de pagament. Així doncs, el temps des de la porta de casa fins a Barcelona Sants és d’1 hora i 37 minuts, reduint així el temps en 28 minuts, però augmentant el preu considerablement, ja que s’haurà de sumar al cost del trajecte el combustible dels quilòmetres fets de més i l’estacionament del vehicle.

Una alternativa seria arribar a Girona mitjançant el transport públic, ja fos amb autobús o bé utilitzant un tren regional fins a Girona i connectant posteriorment amb el TGV. Això també suposaria un augment del preu del bitllet, però ens estalviaríem el pàrquing de pagament del cotxe de tot un dia. El problema principal d’aquesta alternativa és la pobra combinació entre mitjans. En direcció Barcelona hi ha dos autobusos a primera hora del matí que enllacen amb un temps d’entre 15 i 25 minuts amb el TGV. Pel que fa a trens, trobem quatre bons enllaços en direcció Barcelona: dos al matí, un a primera hora de la tarda i l’altre a la tarda. En direcció contrària les combinacions són pitjors, ja que hi ha 3 connexions amb trens MD per arribar a Flaçà, però el canvi s’ha de fer en 6 minuts, temps pràcticament insuficient. A més a més, només hi ha una única connexió bona amb l’autobús que és a quarts de nou del vespre.

Per tant, les connexions amb un interval de temps raonable d’entre 15 i 25 minuts són poques i és molt probable que no hagin estat planificades. És per això que és important millorar la xarxa comarcal de transport públic que permeti transportar viatgers de fora de Girona a l’alta velocitat. Per aquest motiu, és convenient que es desenvolupi amb urgència el servei de rodalies de Girona amb horaris ben planificats per connectar amb els trens d’alta velocitat amb un interval adequat.

Com a conclusió, no podem dir que l’alta velocitat beneficiï d’una forma molt clara la gent usuària del tren convencional de la línia Portbou-Barcelona i que resideixen a l’àrea de Torroella.

[1] Servei Avant: nom que rep el servei regional d’alta velocitat.
[1] Trajecte total: durada d’un trajecte des de la porta de casa fins a la porta de destinació.