El tren  imprescindible

Fa mesos que a emporion parlem d’infraestructures, i ens fem ressò de necessitats, de deficiències i d’esperances de millora. Si ens cenyim a l’àmbit del transport, les empreses i els particulars fa molt de temps que clamen per culpa de les mancances, tant d’inversió com de capacitat de gestió i de decisió, als ports, als aeroports, a les carreteres i, sobretot, al ferrocarril.

No sembla que ara sigui moment per pensar en grans inversions públiques, però ens hem referit algun cop a les necessitats de Torroella i del Baix Empordà, i hem fet present fins i tot que un tren subcomarcal Torroella-Sant Feliu hauria estat una bona alternativa pública a la cada dia més exuberant, i a la llarga insuportable, processó d’automòbils privats i de camions. Però les prioritats econòmiques obliguen a deixar ara de banda aquests tipus de millores torroellenques. Considerem el conjunt del país, que també ens afecta, i molt. Què passa amb el tren a Catalunya?

Desgraciadament és molt poc conegut que, amb gran diferència, Catalunya és la comunitat espanyola amb un comerç més intens amb el País Valencià, i no ho és Madrid, que resta a distància. Tan poc conegut (o reconegut) és això, que el pla estratègic d’infraestructures de transports espanyol va ometre l’enllaç ferroviari entre Castelló i Tarragona, que encara no és de via doble!, i pel que fa a l’AVE va planejar, i s’ha dut a terme, la connexió de Madrid amb València-Castelló i amb Lleida-Tarragona-Barcelona-França, però l’AVE no enllaça Tarragona amb Castelló.

Davant la irracionalitat econòmica dels plantejaments governamentals, el sector privat ha hagut d’actuar. L’agost del 2004 es va constituir l’associació sense ànim de lucre FERRMED, creada pel món empresarial per contribuir a la millora de la competitivitat europea mitjançant l’impuls del Gran Eix Ferroviari de mercaderies Escandinàvia-Rin-Roina-Mediterrani occidental.

El dia 12 de gener passat FERRMED va  liderar un acte a la seu del Parlament Europeu de Brussel•les per proclamar la seva posició pel que fa al disseny de la Xarxa Ferroviària Principal Europea i defensar la inclusió del Corredor Mediterrani en aquesta xarxa. La Comissió Europea té previst confeccionar ara mateix l’esborrany definitiu del mapa de la xarxa principal, que s’enviarà als Estats membres i se sotmetrà a aprovació el mes d’abril de 2011.

Lamentablement, el pla estratègic d’infraestructures de transports del Govern Central té la seva proposta alternativa, i encara hi ha qui pretén aconseguir que Europa beneeixi el pas de mercaderies més car, menys racional, per Madrid i Irun. Els plans d’infraestructures destaquen clarament per quins territoris s’aposta i per quins no s’aposta, i en aquest joc ens hi va el futur econòmic. Aquí també tenim fàbriques que exporten a Europa i de ben a prop nostre surten camions de fruita cap el nord.  Torroella i l’Empordà poden beneficiar-se d’una anella privilegiada de la cadena logística o convertir-se definitivament en perifèria, al nord-est d’Espanya, lluny del corredor europeu. Aquesta primavera Europa haurà de triar. O per Barcelona-València o per Irun-Madrid. Les últimes declaracions de gener del ministre José Blanco fan pensar, tanmateix, que el govern espanyol acceptarà i desenvoluparà el corredor mediterrani.