Notícies

Concert de nadales

La música i les cançons nadalenques són l’acompanyament més adient per a les festes nadalenques, i la coral El Recer, com ens té acostumats en aquesta diada del primer d’any, va interpretar un escollit concert de nadales al Cine Petit, sota la direcció d’Eduard Font.

01-Reis d Orient-AjuntamentRecollida de cartes pels carters reials i benvinguda dels Reis a Torroella

En una nit màgica, l’esplèndid castell de focs artificials a la plaça del Lledoner va donar la benvinguda als Tres Reis d’Orient. Pels carrers de Torroella, milers de persones, grans i menuts, amb fanalets encesos, recollien els caramels, saludaven els Reis i cantaven a ple pulmó “visca els Tres Reis d’Orient, que porten coses a tota la gent…”.
A la plaça de la Vila, la tradicional salutació dels Reis Mags,  des del balcó de l’Ajuntament, portaren a tots un munt d’alegria i un bri d’esperança per al nou any 2011.

També a l’Estartit

Lliurament de cartes al patge reial, espectacle infantil amb Jordi Tonieti, i cavalcada i focs artificials a la platgeta del Port i a la plaça del Port, a l’arribada a les nostres contrades, dels Reis d’Orient.

Inauguració de l’exposició de dibuixos.  IV Concurs cartell de Reis 

A la Capella de Sant Antoni, tingué lloc la inauguració de l’exposició dels dibuixos per al cartell de Reis, en la seva quarta edició, i l’entrega dels premis corresponents als guanyadors.

Concert a càrrec de Martinú Ensemble

Sota la direcció d’Armando Merino, la formació Martinú Ensemble, un nonet format per flauta, oboè, clarinet , fagot, trompa, violí, viola, violoncel i contrabaix, va interpretar, de Bohuslav Martinú, Nonet núm. 2; d’Andrés Serafini,  Rezongó; de Nino Rota, Nonetto, i de Gabriel Fauré: Pavana op. 50.
Sota el títol de  L’altre segle XX, van interpretar música del segle passat, poc habitual en les sales de concert, molt aplaudida pel públic assistent.

Els aficionats al motocròs tenen a Verges un circuit legalitzat

Després que Urbanisme de Girona va donar-hi el vistiplau, els aficionats al motocròs podran practicar aquest esport en un circuit legalitzat, adaptat per a aquesta activitat, encerclat amb un filat metàl·lic , que ocupa prop de dues hectàrees, i situat a la carretera que uneix Verges amb Garrigoles.

Concert a càrrec del grup musical Calidae

Al Cine Petit i organitzat pel Recer, va actuar el conjunt Calidae, sota la direcció de Josep Vilar, de l’Esplai de Caldes de Malavella.
Format per nou músics, ja retirats, que actuen de forma totalment desinteressada per a altres esplais: dos clarinets, clarinet i saxo tenor, saxo tenor i saxo baríton,  trompeta, trompa i trombó de vares i violí, percussió, trombó, contrabaix i violí.
Amb obres que anaren des de la Serenata de Schubert, la Cançó de bressol de Brahms… El Charleston, bolerosHarlem nocturn…  Aires de Montserrat i És la Moreneta, que varen cantar amb la pregada col·laboració de Josep Clausell. 
Van acabar així quasi dues hores de concert amb la Marxa Radetsky i els aplaudiments del públic de peu, que omplia el Cine Petit.

Presentació de la primera edició del 2011 del Voluntariat per la llengua

Un any més, aquest és ja el vuitè delVoluntariat per la llengua, a càrrec de l’Oficina de català de Torroella de Montgrí.
A la sala d’actes de Casa Pastors, es va fer la presentació de les parelles lingüístiques de la primera edició del 2011, així com del funcionament del programa i dels actes programats per a les deu properes setmanes.

Millores en el pàrquing de sobre el carrer d’Enric Morera

Varen iniciar-se les obres de millora sobre aquest aparcament, situat a la sortida de la vila en direcció a l’Estartit, obres que es preveu que estiguin finalitzades per Setmana Santa.
L’aparcament tindrà a costat seu la nova estació d’autobusos.

Preservació dels masos i cases rurals existents en sòl no urbanitzable 

L’Ajuntament de Torroella, amb la col·laboració de l’Associació de Masos, ha preparat i aprovat provisionalment el Pla especial del catàleg, que fa referència a 98 masies, incloses les 14 del nucli rural de Sobrestany.  Es tracta d’un pla que regula les futures actuacions de reconstrucció, rehabilitació i canvi d’usos (turisme rural, educació i lleure, o hotel), que resta pendent d’aprovació definitiva per Urbanisme a Girona.
Destaca el gran valor patrimonial de les masies construïdes entre els segles XV i XVIII, especialment les set fortificades arran de les ràtzies pirates.    

05-Ben-Mascotes
e Benedicció de mascotes Classe CSS de la imatge

Festa de Sant Antoni Abat – L’Estartit

En la festivitat de Sant Antoni tingué lloc la tradicional benedicció dels animals de peu rodó indispensables a la pagesia. Avui s’ha estès a tots els animals i animalons de companyia.  La trobada es va realitzar a la plaça del Port i la corrua d’assistents i mascotes, iniciada per tres esplèndids cavalls i un petit xarret, feren la cercavila fins a la plaça de l’Església.

Benedicció i repartiment d’obsequis a les mascotes i acompanyants: fou la part final de la diada amb l’aspersió de l’aigua que sorprenia la majoria de les mascotes, obsequiades amb un premi comestible, i als acompanyants, amb un deliciós tortellet.

 

Bibliomúsica a la Biblioteca Pere Blasi

Organitzada per l’Escola Municipal de Música Anselm Viola, de Torroella de Montgrí, i amb els seus alumnes, tingué lloc la ja tradicional Bibliomúsica, la primera de l’any 2011.    

07-Catalunya
Catalunya, terra pagesa

Presentació al Museu de la Mediterrània de  l’exposició Catalunya, terra pagesa

Un recorregut fotogràfic pel nostre espai agrari, que amb motiu del 35 aniversari de la Unió de Pagesos de Catalunya, s’ha encarregat a una desena de fotògrafs. El resultat il·lustra la varietat immensa de produccions agrícoles, ramaderes i forestals que es concentra en aquest ‘país petit’, resultat de la feina de les explotacions familiars agràries.
Us convidem a tots a venir a la presentació de l’exposició que comptarà amb la presència de Joan Caball,  coordinador nacional d’Unió de Pagesos.

Claudia Schneider i Alfredo Armero, en concert al Cine Petit

La veu de la mezzosoprano Clàudia Schneider,  acompanyada al piano per Alfredo Armero, es va sentir en el recital d’obres d’Enric Granados, La maja dolorosa; de Xavier Montsalvatge, Canciones negras, i de Kurt Weil, Die Dreigroschenoper, Happy End, Nanna’s Lied, Je ne t’aime pas, i One touch of Venus. I Alfredo Amero va interpretar al piano la Dansa del ritual del foc, de l’Amor Brujo de Manuel de Falla. Una i altra actuacions foren molt aplaudides pel públic assistent; aplaudiments que van ser correspostos  amb cinc peces fora de programa.

VI Mostra de Teatre

L’Associació de Teatre Medes-Montgrí va organitzar la sisena mostra amb dues obres: La primera:
Leila, on vas?
De Francesc Lorenzo i Gràcia, interpretada per la companyia estartidenca Penjats pel Teatre. El títol de l’obra reflecteix el final de l’obra, el crit de la mare a la filla que, destruïda per les drogues, no pot fugir del seu fatal desenllaç.
I la segona:

Un mal dia. 
D’Hugo Daniel Marcos, interpretada pel Grup de Teatre Cassanenc. L’obra reflecteix el dia que t’has llevat amb el peu esquerre i no tot et surt bé. Un jove actor es disfressa de capellà, però el confonen amb un capellà de veritat. Excusa perfecta per riure.

 

Club de Lectura Llegim Els jugadors de whist

Conduït pel mateix autor de l’obra, Vicenç Pagès, tingué lloc, a la Biblioteca Pere Blasi, lalectura-tertúlia-comentari de l’obra dirigida especialment al públic juvenil. que recentment s’ha publicat en versió en castellà. 

11-Pere Oller-Intensitat color
Pere Oller, la intensitat dels colors

Exposició de pintura a la capella de Sant Antoni

A la capella de Sant Antoni, i sota el títol de Pere Oller, la intensitat dels colors, s’exposa l’obra d’aquest artista. Hi destaca la pintura Roselles del Montgrí, que reflecteix  els colors d’aquests camps plens de roselles que conformen el títol de l’exposició.

15-Castell - Loteria NacionalEl castell del Montgrí i la Loteria Nacional

Les gestions realitzades per l’Ajuntament amb Loterias y Apuestas del Estado, han donat com a fruit la utilització de la imatge de castell com il·lustració dels sis milions de dècims del sorteig del 3 de febrer d’enguany. En el mateix dècim es fa també menció del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Catalunya

Educació – setmana blanca i la sisena hora

Francesc Homs ha reconegut que no es pot “cobrir” el compromís del govern anterior de destinar 800.000 euros a ajudar les associacions de pares. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha mantingut reunions amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació de Municipis de Catalunya (AMC), les federacions de pares i mares i el professorat per comunicar aquesta situació, que “la norma és que es faci” però “la voluntat que no es repeteixi”. I per optimitzar recursos estudiarà la supressió de la sisena hora, afirmant que “un mestre cremat difícilment pot ser un bon mestre”.

Pilota d’or per a la Masia: Messi, Xavi, Iniesta

Leo Messi ha rebut el guardó que l’acredita com el millor jugador de l’any 2010. Josep Guardiola va parlar en català i va ser l’encarregat d’obrir el sobre i lliurar el guardó en la gala organitzada per la revista France Football i la FIFA. La segona i la tercera posició les han aconseguit Andrés Iniesta i Xavi Hernández. Tots tres jugadors han sorgit de la pedrera de la Masia. Quant a entrenadors el primer lloc ha estat per a José Mourinyo, el qual l’any passat, a l’Inter de Milà, va aconseguir la Lliga de Campions, la Lliga i la Copa italiana; va superar a Guardiola i a del Bosque, els altres dos candidats.

Dues-centes entitats per la convivència a Salt

Més de 3.000 persones s’han manifestat de forma unitària amb el lema “Volem viure a Salt en pau i bé”. Davant de l’Ajuntament s’ha llegit un manifest en què es demana l’actuació dels polítics de forma unitària, tal com ha fet la ciutadania. 

 

Espanya

14-Miquel Bofill.Senador
Miquel Bofill, Senador

El català al Senat

Per primera vegada en la història es reconeix l’ús del català, el gallec i l’euskera al Senat, i de retruc en les institucions europees. El senador Miquel Bofill, convilatà nostre, i un dels 34 senadors no adscrits a grups del PP o el PSOE,  va presentar una proposta per la normalització de l’ús oral de totes les llengües oficials d’Espanya, en totes les activitats del Senat. La negociació ha donat com a resultat la implantació de la traducció simultània només al Ple. En el seu bloc conclou afirmant: “Avui però, sobretot, ens hem de felicitar perquè hem eixamplat l’espai democràtic de reconeixement i ús del català. […] i veurem com els representants de l’Espanya monolingüe castellana, amb més o menys bon grat, es posen els auriculars per entendre’ns i acaben participant amb normalitat en un debat plurilingüe”.

La crisi econòmica

-Elena Salgado, ministra d’Economia, va anunciar inicialment que el dèficit del conjunt de les administracions públiques representarà el 9,2% del PIB en el tancament de l’any 2010, una dècima per sota del  objectiu exigit per Brussel·les. La Generalitat preveu que el de l’any 2010 arribarà a 7.800 milions, un 8,6% del PIB. Molt per sobre del 2,4% del dèficit previst per les autonomies.

-Carlos Ocaña, secretari d’estat d’Hisenda, va recordar que el límit fixat per al 2011 és d’un 1,8% del PIB, uns 2.000 milions i que es limitarà la capacitat d’endeutament si Catalunya supera aquest objectiu. 

-El president Rodríguez Zapatero, en una entrevista al Financial Times, va assenyalar que l’Estat té previst regular l’emissió de deute a les autonomies que no compleixin amb el dèficit previst.

-El president de la Generalitat Artur Mas, culpa l’Estat del dèficit i va recordar al parlament que el govern espanyol no ha aportat els diners previstos, 1.000 milions del fons de competitivitat. La resposta ha estat que tenen temps fins l’any 2013.

-Els ajuntaments gironins deuen prop de 600 milions.

-Catalunya insta Madrid a ocupar-se d’aprimar l’Estat.
-Elena Salgado, ministra d’Economia, ha anunciat ara que el dèficit serà menor al previst, la qual cosa es tradueix en una major disponibilitat, per import de 8.000 milions d’euros, que faria possible i va accedir a permetre que la Generalitat es pugui endeutar el 2011, indicant però que la autorització al govern català serà a curt o llarg termini depenent del grau de compliment de la reducció del dèficit de l’any 2011.  La recentralització de les autonomies, i “Ningun niño andaluz…”
José Maria Aznar afirma que l’Espanya de les disset autonomies “és políticament inviable i financerament impossible”. Mariano Rajoy, líder del PP, ha dit: “Espanya té set d’urnes”i va advocar per “més cooperació” perquè “els territoris acceptin les lleis estatals” i “contribueixin a l’engrandiment d’Espanya”.
Javier Arenas, president del PP andalús, avisa que no permetran cap discriminació per raó de llengua, “serem bel·ligerants si a un nen andalús se l’obliga a estudiar en una llengua diferent a la seva”; ni al treball, “si un andalús perd una feina per haver estat format exclusivament en castellà, o sigui en espanyol”. TV3. Ramón Jáuregui, ministre de la Presidència, va demanar que cada territori es plantegi i reflexioni sobre la necessitat de canals propis de televisió.

La nova  llei antitabac

Va entrar en vigor el 2 de gener d’enguany: està prohibit fumar en qualsevol establiment , ja sigui bar, discoteca, restaurant.., o davant de cap centre de salut o escola. S’ha reduït l’alta mortalitat que comporta el tabac; cada any moren uns 50.000 fumadors i 1.000 fumadors passius. La llei ha originat la proliferació de fumadors a l’exterior dels locals, l’adaptació de terrasses amb cendres i estufes i el descontent dels veïns per l’increment de soroll en l’oci nocturn. Els propietaris de bars i restaurants que havien fet una despesa important adaptant els seus locals a espais per a fumadors es queixen de la poca responsabilitat dels legisladors.

La pressió del govern per tancar el nou plantejament per a les caixes

L’Executiu espanyol i el Banc d’Espanya anunciaven que la nova llei garantiria la despolitització de les caixes d’estalvis. En realitat, permet tenir el control d’aquestes entitats. Pot ser un moment difícil per a les caixes catalanes, un sistema basat en l’estalvi, que ha permès l’accés al crèdit a aquells que no ho podien fer per la banca comercial, al temps que destinaven els beneficis a accions socials i culturals.

Món

La Xina tanca l’any 2010 amb un creixement del PIB superior al 10 %

L’any 2010 ha presentat un creixement del PIB per sobre del 10%. Xina és ja la segona potència mundial econòmica, lloc del qual ha desplaçat el Japó. D’altra part ha fet  una molt alta inversió en deute americà, que la converteix en el banquer dels Estats Units. Recentment, el president xinès Hu Jintao ha visitat el president Obama; han parlat molt d’economia, de la necessitat que el iuan sigui revaluat, i poc de drets humans

Tunísia. La revolta popular obliga Ben Alí a fugir

Zine al-Abidine Ben Alí s’ha exiliat amb tota la seva família a Aràbia Saudita quan la revolta popular de milers de ciutadans ocupaven el carrer, tips de la falta d’oportunitats, de llibertats i de la corrupció de 23 anys de dictadura. El fins ara primer ministre, Mohamed Ghannouchi, va assumir la presidència interina, la situació no està clarament definida, ja que no té la confiança de la població tunisiana.

L’exdictador Duvalier torna a Haití

Després de 25 anys d’exili, ha dit que torna per demostrar als seus compatriotes la seva preocupació després del terratrèmol i el còlera que els ha afligit. La justícia haitiana l’està investigant per la seva actuació en els 15 anys de dictadura al capdavant del país.

Cavalcada de Reis a Torroella de Montgri