Emporion
Diumenge, 6 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici arts

Els “apunts” de Sorolla

Josep PericotperJosep Pericot
19 de març de 2023
a arts
Temps de lectura: 5 minuts
Els “apunts” de Sorolla

Nois nedant, Xàbia, 1905, oli s/t

Al remodelat edifici neoclàssic del Palau Martorell, s’hi presenta una primera exposició ( pel que sembla, hi ha el projecte d’assolir un nou espai per l’art i la cultura en aquest palau de Barcelona) del gran pintor valencià Joaquín Sorolla  (València 1863 – Cercedilla, Madrid 1923).

El que Sorolla denominava “apunts” eren els esbossos o pintures en petit format, que acostumava a pintar en els moments o en els llocs en què la seva mirada copsava quelcom suggeridor, com si la realitat viscuda l’empentés a fixar-la i així restés exposada definitivament a qui la contemplés. Igual que han fet i fan altres pintors, Sorolla, en els apunts, s’abandonava a la seva expertesa i domini del color, per captar l’essència del que veia: la subtil atmosfera en què el “subjecte” pintat i ell mateix estaven immersos (Figs.1 i 2). Parlem de “subjecte”, perquè la major part de la seva obra no és sols paisatge, sinó paisatge i figura humana (1).

Es conegut que, al llarg de la seva vida, Sorolla va pintar milers d’apunts. Aquestes pintures es feien sobre cartró o fusta molt prima, rectangular i de mides petites, no més de vint per trenta centímetres. Sorolla s’hi trobava còmode fent els seus “apunts o “notes de color” com també les anomenava. Aquestes li permetien exercitar-se i experimentar amb el color, emprant una tècnica, la seva, que s’acomodava a la llei del contrast de colors segons les teories de Michel Eugène Chevreul (2).

Clotilde a la platja, 1904, oli s/ll

L’exposició consta de 193 olis i és una mostra molt representativa del conjunt de la seva obra; del que era la pintura a l aire lliure ( del plain air impulsat per l’escola de Barbizon ) (3), com també la pintura instantània, no pas improvisada, però sí feta amb agilitat i en poc temps. Uns procediments que es generalitzaren a partir de l impressionisme i que Sorolla va practicar a bastament. 

Aquesta exposició permet apropar-nos a l´artista que va ser Sorolla i interpretar alguns aspectes de la seva trajectòria, no exempta de polèmica.

Vol dir això que Sorolla era un pintor impressionista o que s’adherís a les avantguardes? És evident que no. Sorolla inicia la seva estada a Roma, pensionat per la Diputació de València el gener del 1885 i a la  tardor s’escapa a París, ciutat que visitarà en successives ocasions el 1891, 1900 i el 1906, en què hi presenta amb gran èxit de vendes quatre-centes cinquanta obres a la Galerie Georges Petit (4). El pintor hauria de conèixer forçosament els moviments moderns com l’impressionisme, el cubisme o els fauvistes, però no s’hi va sumar, o al menys considerà que no encaixaven amb la seva manera de pensar, més influenciada per pintors naturalistes, com Jules Bastien-Lepage (1848-1884) i Adolph Menzel (1815-1905) (5).

Altres influències li venien de pintors que el precediren com Francesc Domingo (València 1842 – Madrid 1920), Ignacio Pinazo (València 1849 – Godella 1916) o Marià Fortuny (Reus 1833 – Roma 1874) (6). També, des de més lluny, admirava els grans mestres del barroc espanyol, en especial Velázquez.

Sorolla, sense descuidar l’estudi de la forma ( el dibuix en seria el substrat ), aconsegueix un domini de la llum en què els colors, claror i ombra, es contraposen i fan possible el verisme de l’escena,  on plasma la visió i el sentiment que ell viu momentàniament. És aquesta excel·lència tècnica amb la seva pinzellada llarga i la tria del color el que li permet sobresortir com a mestre, al marge dels “ismes” i avantguardes del seu temps. Aquestes, pel que sabem, no les criticà, però tampoc va voler seguir-les. Tanmateix, en els apunts i en el seu tractament del color, s’hi poden establir paral·lelismes i en ocasions, trobar-hi resultats semblants (Fig.3).  

Barques i Pescadors, 1902, oli s/t

En aquest sentit i a fi de copsar millor el seu pensament, podria ser d’interès conèixer el contingut de les cartes que escrivia a Clotilde, la seva dona. Cartes que per llegat testamentari no es poden fer públiques fins passats els cent anys de la seva mort, és a dir fins enguany.

Sorolla resta deutor de la llum i del paisatge de la seva joventut i malgrat que  pinta arreu i capta l’atmosfera del lloc, retorna d’alguna manera als seus orígens: a València i a la llum mediterrània (Fig.4). La seva figura destaca per sobre de les tendències i corrents del tombant del segle XIX i s’hi manté aïllada ( curiosament, aquest tret tan característic, de pintor singular, també el trobem en altres pintors del nostre país, com podrien ser Fortuny o Anglada-Camarasa, entre d’altres ). Sorolla, allunyat de mon intel·lectual, encara que amic de Blasco Ibáñez, defensa una pintura que abona el naturalisme i el seu personal realisme del “moment”.

Veles a la Platja de València, 1886-89, oli s/t

Josep Pericot Barcelona, 17 de febrer de 2023

Bibliografia:

  1. Trinidad Simó, J. Sorolla, p.182, Vicens Garcia Editores. Paterna (Valencia) 1980.
  2. María López Fernández y Blanca Pons-Sorolla, Cazando Impresiones, Sorolla en pequeño formato, p.37 i p.68, Ediciones El Viso. Madrid 2019.
  3. María López Fernández, Cazando Impresiones, Sorolla en pequeño formato, p.14, Ediciones El Viso. Madrid 2019.
  4. Blanca Pon-Sorolla, Cazando Impresiones, Sorolla en pequeño formato, p.126, Ediciones El Viso. Madrid 2019.
  5. María López Fernández y Blanca Pons-Sorolla, Cazando Impresiones, Sorolla en pequeño formato, p.33, Ediciones El Viso. Madrid 2019
  6. Trinidad Simó, J. Sorolla, p.p.62-63, Vicens Garcia Editores. Paterna (Valencia) 1980.
Tags: opiniópintura
Article anterior

Xavier Besalú: “La millor política educativa és la millor política social”

Següent article

Màquines que parlen

Josep Pericot

Josep Pericot

Articles Relacionats

Sean Scully
arts

Sean Scully

3 de juliol de 2025
Abel Font: “M’agradaria no perdre el públic habitual, però alhora obrir una mica més el pla”
arts

Abel Font: “M’agradaria no perdre el públic habitual, però alhora obrir una mica més el pla”

11 de juny de 2025
De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914
arts

De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914

7 de maig de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies