Els joves escriuen

Com reduir els cops a les pomes?

La idea de portar a terme aquest treball de recerca va sorgir de la gran influència que les pomes han tingut al llarg de la meva vida. Des de ben petit he viscut el tema de la fruita en l’ambient familiar. Abans el meu avi i ara el meu pare, s’han dedicat a la producció de pomes. Aquest fet m’ha despertat curiositat per saber més sobre un tema que cada any ens amoïna en el moment de la collita: la qualitat de la fruita. I un dels defectes que ens preocupen més a l’hora de collir i emmagatzemar són els cops que reben les pomes.

Vaig assabentar-me que al Centre Experimental Mas Badia de la Tallada d’Empordà volien començar un projecte centrat en aquest tema, el qual incorpora la tecnologia d’uns sensors d’acceleració integrats en una bola enregistradora d’impactes (BEI). Vaig demanar d’ajudar-los i aquest estiu he invertit moltes hores de recerca aplicant la calibratge d’aquesta bola BEI a les pomes de Girona i concretament a la varietat Golden, que és una de les més sensibles.

Mai s’havia fet abans i era un estudi del tot necessari per saber si aquesta bola d’impacte ens donava uns resultats fiables en les nostres condicions. D’aquesta manera es poden corregir els punts més crítics al llarg de tot el procés, des de la collita  fins a la venda de la poma, utilitzant aquests sensors.

Gràcies al treball de calibratge  fet amb aquesta bola, es pot arribar a determinar a partir de quina intensitat de cop les pomes estaran tan copejades que esdevindran no comercials. Detectem els canvis bruscos d’acceleració quan la poma cau des d’una alçada o bé quan va a una certa velocitat, i la canvia de cop en passar per les màquines classificadores o les envasadores d’una central fructícola.

Amb tot, queda pendent de resolució i d’estudi el copejament durant  la collita i el transport. Encara no es treballa amb cap sensor que pugui detectar la pressió excessiva que poden rebre les pomes quan s’agafen amb les mans, quan estan dins d’una caixa plena de pomes o bé quan , durant el transport, el pallox  sofreix alguna batzegada perquè el vehicle passa per un clot, etc.

Al final del treball m’he atrevit a plantejar la fabricació d’un nou sensor de pressió com a possible solució d’aquest problema aprofitant els coneixements tecnològics adquirits al llarg dels meus estudis.

Jordi Pareta