Torroella de Montgrí 10 de gener del 2015
Estimat Sr. Blasi,
L’altre dia a classe vam començar a parlar sobre la revista que vostè i Mossèn Viver varen fundar: Emporion. Aquesta revista va ser fundada l’any 1915.
En aquella època Europa estava en plena 1a guerra Mundial, però Espanya no hi participava i era un temps de bonança econòmica i de canvis tecnològics i científics molt grans.
Catalunya tenia una de les institucions més importants que ha tingut mai: la Mancomunitat. Va fer construir carreteres, ponts, camins, telèfons i va voler que cada poble tingués la seva escola i la seva biblioteca. També, en aquells anys, Pompeu Fabra va publicar les Normes d’ortografia catalana.
Tota aquesta situació històrica va tenir una gran influència en el que va fer vostè. Vostè era un professor que va arribar a Torroella l’any 1911. Era una persona que l’importava molt la cultura. Va arribar per dignificar una escola, i va augmentar el nivell cultural dels vilatans a través d’ un centre cultural, l’Ateneu Montgrí. Dos anys més tard, va arribar Mossèn Viver que conjuntament amb vostè i més col·laboradors, varen fundar la revista Emporion. Al cap d’uns anys us la van prohibir, però la vau poder tornar a editar més tard.
Quan es va acabar la Guerra Civil, ja no la vàreu poder publicar més, fins que al 2006, un grup de gent la va voler recuperar. I encara es segueix publicant, però en format digital.
Finalment m’agradaria dir-li que en el seu honor, han fet una biblioteca amb el seu nom. Seria interessant que encara estigués viu per poder saber la seva opinió sobre l’època que vivim ara, tant diferent de la de 1915.
Molts petons i abraçades
Carla.
Torroella de Montgrí, 12 de gener del 2015
Benvolgut Sr. Pere Blasi.
Sóc la Mariona Regincós de Torroella de Montgrí i tinc 13 anys.
M’han demanat que li escrigui una carta i, abans d’escriure-la, m’he documentat una mica sobre la seva trajectòria i he observat que la vida en aquell temps no era tant fàcil com ara.
Ara tenim ordinadors i Internet. Els ordinadors són uns artefactes que es fan servir per fer activitats amb més facilitat i, amb l’ajuda d’Internet ens comuniquem amb tot el món en una xarxa d’interminables cables que uneixen les vides de quasi totes les persones del món. Li deu semblar que exagero però és real, tot i que amaga molts perills, Internet és un dels avenços més grans en la tecnologia dels nostres temps. Estic segura que li agradaria.
Ara tot és diferent, ja no ens hem d’amagar per llegir llibres en català sinó al contrari, a vegades fins i tot ens obliguen a llegir!
Aquí, a Torroella, van fer una biblioteca i van decidir que el seu nom es decidiria per votació. Entre els noms que es podien triar hi havia el de Pere Blasi i va sortir elegit!
O sigui, que ara té una biblioteca amb el seu nom.
«Boig, el món és boig, però és nostre i és el millor entre els possibles» Aquesta és una frase de Lax’n’busto, un grup català. L’he triat per incloure en aquesta carta perquè per a mi reflecteix, una mica, el que va fer vostè. No sé si a vostè el món li semblava boig però sí que crec que el que va fer va ser lluitar perquè fos el millor entre els possibles. I, no sé si ho va aconseguir com volia, però a mi ja m’està bé el món que ens va deixar.
Espero que sigui a on sigui li arribi el que he volgut expressar en aquesta carta.
Mariona
Torroella de Montgrí, 11 de gener de 2015
Estimat Mossèn Viver:
Sóc un alumne de 2n d’ESO de l’Institut Montgrí i ens han explicat que aquest any celebrem el centenari del naixement de la vostra revista, Emporion. Qui us havia de dir quan la vau crear, amb el mestre Blasi, que al cap de cent anys la revista encara es publicaria!
A Torroella de Montgrí han passat moltes coses des de llavors, no us podríeu creure com funcionen ara les coses. Algunes us agradarien i d’altres no tant, però segur que estaríeu molt contents de com ha evolucionat aquesta revista.
El camí fins arribar al número noranta-set de la tercera època no ha estat gens fàcil ni continu, han passat coses de tota mena: Ja sabeu que la varen tancar dues vegades, durant les dues dictadures que hi va haver durant el segle XX a l’Estat espanyol. La Guerra Civil devia ser una època molt difícil que us va fer marxar de Torroella, perquè estàveu en perill. Però després de la guerra, quan vàreu tornar i no vàreu poder seguir endavant amb Emporion, també devia ser molt dur.
Aquest any 2014 ha estat especial per a tots els catalans i catalanes perquè hem pogut opinar sobre la independència de Catalunya. Si haguéssiu viscut aquests moments de ben segur que estaríeu al capdavant d’aquest procés.
Catalans com voslatres ens han portat fins on som ara i sou l’exemple de molts catalans i catalanes que lluiten pels seus ideals.
Gràcies per tot el que heu fet per Torroella.
Cordialment
Pau Fuentes Lima