Els joves escriuen

Torroella de Montgrí 8 de gener de 2015

Benvolgut Sr. Pere Blasi

Eloi

El meu nom és Eloi Rodriguez Ferrer; estudio a l’Ins Montgrí i estic cursant 2n d’ ESO.

Li escric aquesta carta per agrair-li el seu esforç per crear la revista Emporion que avui dia fa que tothom recordi les seves grans inquietuds culturals i les seves laborioses tasques de mestre perquè ningú, a la vila de Torroella de Montgrí, es quedés analfabet, sense saber llegir, sense saber escriure. Tot això passava en aquells primers anys del segle XX que degut a les guerres i a les dictadures es feia tan difícil.

Tot i això, vostè i el seu amic, el mossèn Viver, van fer possible que existís la popular revista EMPORION. Dos senyors que, gràcies a la seva dedicació van fer possible aquesta revista que encara avui es segueix editant!! Sí, Sí, el que sent, tot i que ara ja no s’edita amb paper i ploma, no. Ara les coses ja no són igual que abans! Ara tenim telèfon, televisors, ordinadors i d’

altres. Un gran avenç tecnològic que ha fet possible que aquesta revista es seguís editant, però mes econòmica i beneficiosa per al medi ambient!

I sàpiga Sr Pere Blasi, que tot gran esforç té la seva recompensa!!! Miri ara, al segle XXI, continua essent recordat!! continua tenint èxit! Continua essent famós per les seves ganes, els seus esforços, per dur a terme aquesta revista tan bestial! Què? Encara no s’ho creu?? Com m’agradaria convidar-lo i que vingués a Torroella un dia i visités la biblioteca: La biblioteca Municipal de Torroella de Montgrí, que va rebre el nom mitj

ançant votacions entre els ciutadans i ciutadanes de Torroella: La Biblioteca Pere Blasi.

Doncs observi i admiri, continua essent recordat per un poble al que va fer un gran servei.

Fins aquí la meva carta.
A reveure, amic meu!
Eloi Rodríguez Ferrer


Torroella de Montgrí, 10 de gener de 2015

Benvolgut Sr. Pere Blasi,

Gina

Sóc la Gina Pons Viladomat i vaig a l’institut Montgrí de Torroella. Avui a la classe de català ens han explicat com es va formar la revista Emporion. Sé que vostè en va ser un dels fundadors i que la revista es va formar gràcies a la fusió de la revista Montgrí, fundada per Mossèn Francesc Viver i de la revista Mont-gris fundada  per vostè mateix.

En fi que he quedat impressionada en saber que després de tants anys encara hi hagi una revista anomenada Emporion inspirada en la revista Emporion de l’any 1915.

Sé que l’any 1923 es va prohibir la seva publicació degut al cop d’estat de Primo de Rivera, i que l’any 1939, durant la dictadura de Franco, es tornà a prohibir. És per això que em sorprèn que aquesta revista hagi arribat fins als nostres dies amb la funció d’informar i engrandir la cultura de la població torroellenca.

I així mateix m’acomiado de vostè, un gran home que, per cert, l’actual biblioteca de Torroella de Montgrí porta el seu nom.

Molt cordialment,
Gina Pons Viladomat.


Torroella de Montgrí, 10 de gener de 2015

Estimat Pere Blasi,

Mont

Vostè va ser un dels creadors de la revista Emporion, juntament amb Mossèn Viver. Trobo que va ser molt bona idea que us ajuntéssiu. Vau fer un gran equip i vau aconseguir que aquesta revista perdurés en el temps: Ja fa cent anys!!

Sé que va ser difícil quan el 1923, va haver-hi el cop d’estat del General Primo de Rivera i us van prohibir de fer-la. Això mateix va passar el 1939 quan va començar la dictadura de Franco. Quan va esclatar la Guerra Civil, el 1936, us vau haver d’exiliar i això també va ser molt dur per vostè, i també per Mossèn Viver, que es va haver d’amagar.

Molts anys després, el 2006, un grup de gent de Torroella va engegar la publicació d’Emporion i ara, al 2015, encara es va publicant cada mes. Aquest any, doncs, celebrarem el seu centenari, perquè com ja sap vostè, Emporion va néixer l’any 1915.

Aquesta revista es pot llegir en format paper i gràcies a les noves tecnologies, també es troba la versió on-line. Es quedaria parat si ho pogués veure!

Sr. Pere Blasi, també li puc dir que han construït una biblioteca i li han posat el seu nom, i a Mossèn Viver li han fet un monument al passeig de l’església. Tots dos vàreu fer una gran feina.

Cordialment,
Mont Plaja Roglans.