Emporion
Dijous, 17 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

Encegats pel sol II

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
24 de setembre de 2019
a Medi Ambient, núm. 154-octubre-2019
Temps de lectura: 3 minuts
Encegats pel sol II

A l’últim escrit es van presentar alguns dels arguments de base ambientalista que qüestionen la bondat de desregular la instal·lació domèstica de plaques solars. Concloíem que els canvis legislatius podrien conduir a disposar d’un sistema energètic duplicat: amb una xarxa com la que tenim ara i, a més, una constel·lació d’instal·lacions domèstiques que, en conjunt, resultarien en una menor eficiència a l’hora de satisfer la demanda d’energia.

Entrant en la qüestió dels efectes socioeconòmics de la possible materialització d’aquesta nova situació, és evident que la construcció d’un sistema paral·lel té costos econòmics elevats. Cada equip domèstic costa entre uns 2.000 i 10.000 euros, depenent de les capacitats i funcions. Val la pena la inversió? Depèn de per a qui:

  • Per a les empreses dissenyadores i fabricants xineses que copen d’una manera creixent el mercat d’aquests sistemes és innegable que val molt la pena: cada sistema adquirit es tradueix en benefici econòmic.
  • Per a la indústria de la instal·lació de casa nostra i per als centres formatius en muntatge d’aquestes tecnologies també és una benedicció: emergeixen noves empreses, hi ha demanda d’aprenentatge i oportunitats de negoci.
  • Per a les administracions i equips de govern, el boom de la solar també té aspectes positius: a més de captar impostos i taxes per a les arques institucionals, poden presumir que l’economia creix i que es creen llocs de treball.
  • A les llars que volen invertir en aquests sistemes, la indústria els diu que s’amortitzen en un període d’entre 5 i 10 anys, segons quin sigui l’estudi o opinió “experta” consultada. Més enllà de l’estadística, cal tenir en compte que els costos reals poden variar molt en funció de les hores anuals de sol a la ubicació de la instal·lació, de la magnitud de les obres que calgui efectuar, de la pròpia qualitat de l’equipament, de la quantitat i gravetat de les avaries que es puguin produir al llarg de la seva vida útil i dels hàbits de vida i necessitats de qui visqui a cada llar. De manera determinant, totes aquestes estimacions es fan sobre el supòsit que les persones usuàries renuncien a la seva connexió a la xarxa elèctrica, quan en realitat gairebé mai és així i, en realitat, la nova instal·lació s’hi afegeix. Això suposa, es consumeixi o no electricitat de la xarxa, haver de pagar uns costos fixos i regulats gens menyspreables i que, casualitats de la vida (o no), han experimentat un paorós increment en els darrers anys. De fet, els costos de producció d’energia solen suposar només entre el 35% i el 40% d’una factura de subministrament elèctric, i per tant aquest és l’estalvi màxim sobre el qual es podria arribar a incidir autoproduint cada llar la seva energia.
  • Per a la població que viu en blocs de pisos, a causa de la menor disponibilitat de superfície per llar on ubicar plaques solars, extreure’ls un cert rendiment pot suposar tot un repte, i per tant és esperable que els efectes sobre aquest grup siguin els mateixos que els presentats al guió anterior, però amb menor intensitat (es redueix la inversió, i per tant també els càrrecs i potencials beneficis).
  • Per a la població que no té els recursos econòmics per adquirir un equip solar i accedir així al club de l’autoproducció, preguntar per la conveniència del sistema té poc sentit, aparentment. Però si la gent que sí que, per diners i espai, s’ho pot permetre instal·lés massivament plaques solars, és probable que les elèctriques i el govern acabessin augmentant el preu de la factura elèctrica. Podrien, així, afrontar els costos addicionals de mantenir la xarxa actual i la capacitat de producció adequada per a pics d’insuficient producció domèstica en unes condicions de menor demanda anual, motivada per l’autoconsum. Aquests augments de preu repercutirien directament sobre la població amb menys recursos, però també sobre les llars amb sistemes d’autoproducció connectades a la xarxa. De fet, aquesta situació de menor eficiència i augment de costos fixos podria arribar a esborrar qualsevol estalvi pretesament aconseguit amb la instal·lació de plaques domèstiques.

Globalment, en qualsevol dels escenaris plantejats, és probable que l’actual popularitat dels sistemes de generació domèstica i autoconsum elèctric facilitada per les reformes “verdes” de la tardor passada acabin suposant una major transferència de riquesa des de les llars fins als comptes de beneficis tant de les noves empreses dedicades a l’energia solar com, paradoxalment, de les grans empreses tradicionals del sector. Parlarem més d’elles en el proper escrit on, a més, es proposarà un model sostenible ambientalment i autènticament beneficiós per a la societat.

 

Tags: energia solarimpost al solopinió
Article anterior

Marta Pessarrodona,

Següent article

Editorial

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina
Medi Ambient

Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina

28 de juny de 2025
Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà
Medi Ambient

Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà

7 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies