Herois i canalles

En Josep Torroella, col·laborador d’EMPORION i membre del Consell de Redacció de la Revista, ha publicat recentment un llibre titulat Herois i canalles, un mena d’assaig sobre el Bé i el Mal. Es tracta d’un conjunt de vint-i-cinc esbossos biogràfics sobre dues classes de personatges contemporanis ben diferents, la cara i la creu de la humanitat per dir-ho ras i curt. D’una banda,  individus que van dedicar la seva existència (o bona part d’ella) a salvar vides humanes, a defensar els drets humans més elementals,  a tenir cura dels més desvalguts, a esmerçar tots els seus esforços per a preservar la pau al món… Tot i que ells no s’hi consideraven, l’autor els anomena herois, atès que posaren en risc la seva llibertat i fins i tot la seva vida per assolir els seus objectius. Per l’altre costat, trobem al llibre una colla de persones que es dedicaren a fer tot el contrari: a perseguir persones per les seves idees o creences, a destruir vides per motius ètnics, a negar les llibertats més bàsiques als seus governats en els cas dels dictadors… Foren autèntiques personificacions del Mal.

En les pàgines del llibre hi desfilen personatges tan diferents com Nelson Mandela i Josef Mengele (el metge nazi que feia experiments mèdics amb éssers humans); Martin Luther King i Radovan Karadzic (el líder polític dels serbo-bosnians que posà en practicà una neteja ètnica a Bòsnia); Irena Sendler (una infermera polonesa catòlica que salvà més de dos mil nens jueus del gueto de Varsòvia durant la Segona Guerra Mundial) i  el rei belga Leopold II (acusat de genocida); Pere Casaldàliga i Nicolae Ceausescu (el tristament cèlebre dictador romanès)… L’esser humà és capaç del millor i del pitjor, i aquets perfils biogràfics ho palesen. Que alguns dels personatges visquessin l’època de la segona Guerra Mundial és lògic. És en els moments més obscurs de la humanitat que brillen els cors més nobles i actuen els malvats.

Aquest és el segon llibre que publica el nostre col·laborador. El primer, El cant de l’hoatzín, es publicà el 2020. L’autor hi recollia una colla d’històries de supervivència en condicions extremes basades en fets reals.  

El podeu trobar a les llibreries de Torroella i online al següent enllaç.
Llibre Online