Emporion
Diumenge, 6 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2019 núm. 152-agost-2019

Ignasi Ribera i Rovira (1880-1942)

Adrià ArboixperAdrià Arboix
26 de juliol de 2019
a núm. 152-agost-2019
Temps de lectura: 4 minuts
Ignasi Ribera i Rovira (1880-1942)

 i la seva obra “Atlàntiques. Antologia de poetes portuguesos”

“A un peninsular culto, debería por un igual serle fácil el manejo y comprensión de los tres grandes idiomas ibéricos: el castellano, el portugués y el catalán.”
(Ribera i Rovira, 1918)

L’editorial Barcino, en la seva secció “Biblioteca Històrica de la Traducció Catalana”, acaba de publicar l’obra d’Ignasi de L. Ribera i Rovira (1880-1942), Atlàntiques. Antologia de poetes portuguesos. Es tracta d’una reproducció facsímil del llibre publicat l’any 1913 dins la Biblioteca Literària de l’Editorial Catalana, una de les fites més importants en les relacions contemporànies entre les literatures portuguesa i catalana.

Ignasi de L. Ribera i Rovira va néixer a Castellbell i el Vilar, periodista i escriptor va ser un intel·lectual modernista que es va convertir en fervent pioner de l’iberisme i va predicar la gran Ibèria de les nacionalitats federades. A principis del segle passat, el catalanisme va fer seu l’ideari iberista, promogut per doctrines polítiques molt diferents i per autors com Víctor Balaguer, Pi i Margall o, fins i tot, Jacint Verdaguer. El catalanisme va aplegar l’iberisme federalista i va postular que les unitats a federar-se havien de ser les pàtries definides per les grans llengües romàniques de cultura de la península ibèrica: el galaicoportuguès, el castellà i el català. L’iberisme dels catalanistes (iberisme catalanista o catalanisme iberista) va ser proposat literàriament per Joan Maragall, on parlava de l’Espanya atlàntica, de l’Espanya central o interior i de l’Espanya mediterrània, tres zones geogràfiques, tres faixes verticals i paral·leles de dalt a baix de la península hispànica. Era, doncs, un iberisme trinacional. Ribera i Rovira va ser un defensor constant d’aquest ideal, tenint sempre present la solidaritat lusocatalana. Es demanava la llibertat de les nacions ibèriques perquè després poguessin establir llaços fraternals. Prat de la Riba i Cambó també van ser iberistes.

Segons el filòleg i expert Martínez-Gil, Ribera i Rovira, que tenia un coneixement i un domini absolut de l’idioma portuguès, caldria considerar-lo com el fundador del lusitanisme català, ja que va aconseguir introduir la literatura portuguesa dins el polisistema literari català contemporani. Les possibles semblances entre el català i el portuguès, destacades per Maragall, eren defensades per Ribera i Rovira, que fins i tot comparava provençal, català i portuguès.

La seva tasca lusòfila es va consolidar quan es va traslladar a viure a Portugal, on va ser el creador de la Societat Catalana d’Estudis Portuguesos (1906), del Comité Catalanóphilo de Lisboa amb una càtedra en llengua catalana (1907) i del Casal Català de Lisboa (1909).

Era un fervent defensor del lusocatalanisme com a motor de regeneració ibèrica i internacional en el marc de la Societat de Nacions, aleshores en procés de constitució i en la qual el catalanisme va buscar aixopluc i legitimitat.

L’antologia Atlàntiques és una de les seves principals contribucions literàries i va ser publicada el mes de març de 1913. Aquesta obra va ser prèvia a les antologies publicades posteriorment per Josep Maria Llopart als anys 1984 i 1988 i representa el moment central en l’actuació literària de Ribera i Rovira.

Constitueix una antologia de la poesia portuguesa del moment, una de les tradicions líriques més rellevants d’Europa, traduïda per ell mateix al català, encara amb normativa prefabriana. A l’antologia, segons Martínez-Gil, va triar el millor de la nova renaixença portuguesa. L’autor la volia fer servir per fer evident la importància de la nova poesia portuguesa davant del Noucentisme i va proposar aquesta poesia com a punt de partida d’una actuació politicocultural basada en la confluència lusocatalana.

L’autor remarca que la mare de l’ànima portuguesa era la paraula saudade, un sentiment singular ple de dolor però també d’esperança. En català seria sinònim en part d’enyorança o d’enyorament i situava Maragall al màxim nivell de poesia de l’enyorança, així com també Arnau de Vilanova, Llull i March. En aquest concepte hi ha un equilibri entre poesia i filosofia, consciència de personalitat i destí. És una poesia amb una forta càrrega ètica a la cerca d’una ànima, la portuguesa o la catalana, i d’un noble estat anímic col·lectiu.

Ribera i Rovira es va considerar hereu de l’antiga solidaritat lusocatalana, una solidaritat defensiva davant l’expansió de Castella al segle XVI i que presenta una llarga continuïtat. Durant el segle XIX el suport català a l’homenatge a Camöes de l’any 1880, va tenir com a contrapartida el suport portuguès al Primer Congrés Catalanista. Ribera i Rovira parlava de la semblança entre catalans i portuguesos en oposició als castellans: la “castellana dominadora” davant del federalisme defensiu de catalans i portuguesos.

L’entrada de Portugal el 1916 en la Guerra Mundial per defensar les seves colònies la va fer apartar-se de l’Espanya germanòfila. I a partir d’aquí Ribera i Rovira perdé protagonisme, però la seva figura i la seva obra varen aconseguir per primera vegada crear un espai de trobada i de debat de la cultura catalana de l’època amb la prestigiosa tradició literària portuguesa.

Dedicat a l’Alba Arboix, bona coneixedora de la llengua portuguesa.

Referències bibliogràfiques:

1.RIBERA I ROVIRA, Ignasi. Atlàntiques. Antologia de poetes portuguesos. Editorial Barcino. Biblioteca Història de la Traducció Catalana, Barcelona 2017.

2.MARTÍNEZ GIL, Víctor. Atlàntiques: una antologia de la modernitat lusocatalana. A: “Atlàntiques. Antologia de poetes portuguesos”. Editorial Barcino. Biblioteca Història de la Traducció Catalana, pàgines 9-85, Barcelona 2017

Sonet

Ah! No ser jo l’aire que respiressis,
la llum que ·l teu esguard anima, exalta,
i no ser jo ·l tresor on hi trobessis
la bellesa i la glòria que a mi’m falta!…

No ser la teva sang, la teva vida
harmoniosa i clara palpitant,
perdent-me tant en tu, i abandonant,
que tota en tu ‘y restés embadalida!…

No ser jo la serena melodia,
que floreix en la calma, en l’alegria
de la teva set verge d’estimar!…

Ah! no tenir sinó la desperança
de dir-te que ’m consum una frisança
de dar-me tota sens poder-me dar!

Augusto Casimiro (1889-1967)

 

Tags: culturaopinió
Article anterior

Carme Ferrer i el seu llegat benefactor

Següent article

Una autèntica reforma de la PAC

Adrià Arboix

Adrià Arboix

Articles Relacionats

Editorial

Geganters de Torroella. Una exposició, un llibre i una crida

26 de juliol de 2019
Una autèntica reforma de la PAC
Medi Ambient

Una autèntica reforma de la PAC

26 de juliol de 2019
Una autèntica reforma de la PAC
Història

Carme Ferrer i el seu llegat benefactor

26 de juliol de 2019
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies