II Marató de donació de sang

TORROELLA DE MONTGRÍ, 10 DE NOVEMBRE DE 2012 

La marató a Torroella de Montgrí – l’Estartit, tindrà lloc el dissabte 10 de novembre a l’Espai Ter.

L’horari previst és de 10 h a 14 h i de 16 h a 21 h.

No ho sembla i aviat farà tres anys de l’ organització de la I Marató de Donació de Sang que es va celebrar al municipi de Torroella de Montgrí-l’Estartit el 31 d’octubre de l’any 2009. En aquella ocasió l’èxit fou rotund gràcies a la participació i col·laboració de diferents entitats, empreses i ciutadania en general. Menció especial cal tenir pel comerç que es va abocar sense reserves en un projecte que va aconseguir 305 unitats de sang, de les quals 44 foren donants de primera vegada, a més dels 26 oferiments de persones que per diferents motius no van poder donar aquell dia.

Les reserves existents al Banc de Sang són limitades i és per això que no podem deixar d’emprendre accions que garanteixin un bon nivell de reserves de sang, fet essencial pel sistema públic de salut català. Els darrers anys el volum de donacions ha experimentat un lleuger descens, fet que justifica encara més tota acció que ajudi a millorar el volum de reserves.

La donació de sang és un acte solidari, lliure i responsable que fa possible l’autosuficiència dels centres de salut de Catalunya pel que fa les transfusions de sang per a tractaments mèdics, intervencions quirúrgiques, etc. Prendre consciència de la importància que té la donació de sang pel manteniment de l’assistència i tractaments mèdics és un repte que tenim com a societat conscient i responsable.

Donar sang no suposa cap risc per al donant, a condició que aquest disposi d’una bona salut. La donació de sang pot durar entre 25 i 30 minuts, repartits de la següent manera:

  •   Recepció
  •   Qüestionari i entrevista amb el metge
  •   Donació de sang
  •   Refrigeri

Qui pot donar sang?

  •   Qualsevol persona entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 kg.
  •   Els homes poden fer un total de 4 donacions l’any i les dones 3, sempre respectant que entre donació i donació ha de passar un mínim de 3 mesos.
  •   No cal estar en dejú.
  •   Donar sang no suposa cap risc ni cap alteració.

La marató es proposa organitzar activitats que siguin atractives per a les famílies i que les animin a participar en la jornada, ja sigui donant sang o simplement informant-se de l’acte de donació de sang.

L’Associació de Donants de Sang de Girona juntament amb el Banc de Sang i Teixits s’han posat en contacte amb les associacions i entitats del municipi per demanar-los la seva implicació en aquest propòsit. L’èxit de la marató depèn en gran mesura de la implicació que siguem capaços d’aconseguir per part de les entitats municipals. En aquest sentit, és important que el municipi respiri marató durant els dies previs i en especial durant el dia 10 de novembre. Així, per exemple, ens hem posat en contacte amb Montgrí Comerç per demanar-los la implicació dels comerciants de Torroella en la marató de sang, de manera que el dia la marató els comerciants portaran la samarreta del Banc de Sang i promouran entre els seus clients la donació de sang en general i la marató de Torroella de manera particular. També es demanarà als comerciants que engalanin els seus aparadors amb el tema de la donació de sang.

Torroella de Montgrí – l’Estartit té un teixit associatiu molt important amb més d’un centenar d’associacions de diferent naturalesa (culturals, cíviques, esportives, juvenils, etc). Aquest fet ha motivat els organitzadors a dedicar una atenció especial pel que fa a la difusió entre les entitats del municipi. Pensem que una bona manera d’arribar a la població és a través de les associacions municipals.