Joan Pericot i Garcia

Els nostres artistes

 

Joan Pericot i Garcia nasqué a Girona l’any 1907 però el seu esperit sempre va estar lligat a Torroella. No en va la família Pericot és arrelada a la nostra vila fa més de quatre-cents anys.
Va ser professor de dibuix i arts aplicades a Barcelona, però aviat va establir col·laboració fixa amb el seu cunyat, l’arquitecte Baca Reixach, de Terrassa.
Tots dos varen identificar el valor de la tradició arquitectònica i cultural del país, i hi varen afegir la seva empremta d’austeritat i gràcia. A Torroella, es va plasmar en cases particulars, comerços i sales recreatives, com can Capellà confiter, el Centre Cine o la reforma del cinema.

Calella de Palafruguell

Es va instal·lar a Calella de Palafrugell, on va ajudar a mantenir un nucli urbà d’encant mariner, edificacions de mida humana, voltes arran de mar… Josep Pla deia amb ironia que “Calella pericoteja”.
Tenia gran domini tècnic del dibuix i sensibilitat exquisida. En els últims anys de la seva vida, es llançà també a la pintura. Captà la lluminositat dels rodals de Torroella, l’horta, la muntanya, el castell…

També escriptor elegantíssim, va col·laborar en el llibre de la Festa Major de Torroella i ens deixà auques de Santa Caterina i del castell, i estudis històrics sobre diversos temes torroellencs.
Joan Pericot morí l’any 1987.