La grip porcina -nova-, AH1N1. Comunicat de l’ OMS i estadístiques

Reproduïm les declaracions de Margaret Chan, directora general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a Ginebra en la clausura de l’Assemblea Mundial de la Salut: ”Els països on el virus H1N1 de la nova grip està estès han d’esperar veure més casos d’infeccions greus i mortals”. I matisà: “No esperem en aquests moments un brusc i fort augment de casos greus i de morts”. “Aquest és un virus subtil i silenciós. No anuncia la seva presència o la seva arribada a un nou país amb una sobtada explosió del nombre de pacients que busquen atenció mèdica o precisen hospitalització”. “Hem de vigilar molt de prop el seu comportament a mesura que trobi altres virus que circulin durant la temporada de grip a l’hemisferi sud”. “Els virus gripals possiblement tindran una oportunitat d’intercanviar el seu material genètic de maneres impredictibles”.

Aquest advertiment es produeix un dia després que Mèxic finalitzà l’alerta sanitària, i quan la preocupació inicial pel virus tendeix a minimitzar-se en alguns països.
A Catalunya es produí el primer cas de contagi sense contacte directe amb el brot en el xicot d’una de les noies malaltes que sí viatjà a Mèxic. En aquell moment, la consellera de Salut, Marina Geli, va informar que teníem a Catalunya 6 casos confirmats de grip porcina i s’elevaven a 10 els que hi havia a Espanya, país amb el número més alt de casos a Europa, que n’havia confirmat 19.
Segons alguns economistes, aquesta grip podria agreujar la crisi econòmico-financera per la possible influència negativa per al turisme, una de les fonts importants de l’economia de Catalunya.

Aquests són alguns dels titulars que hem anat veien en les notícies, en periòdics i a la televisió.
“Es neguen a embarcar en un avió amb destinació a Barcelona, per no compartir el vol amb passatgers procedents de Mèxic”. “Els casos a Catalunya s’eleven a…”. “A tot Espanya s’han confirmat ja…”.”França proposa a la Unió Europea que suspengui els vols a Mèxic per la grip porcina”. “Primera mort als Estats Units per grip porcina”. “Ics casos confirmats de grip porcina a Europa”. “La consellera de Salut Marina Geli diu que les mascaretes no són necessàries”. “Grip porcina: alerta sanitària…”. “Rússia recomana no viatjar a l’Estat espanyol per la grip A”. “Rússia rectifica i retira la recomanació de no viatjar a l’Estat espanyol”. “Es prohibeix la importació de porcs procedents de Catalunya”. “El consum de carn de porc no té riscos”. “Defensa reclou a 460 militars a la base d’Hoyo de Manzanares”. “Chacón fa investigar perquè es va permetre la visita d’un col·legi a la caserna amb un brot de grip AH1N1”.
Avui, però, les xifres són unes altres.

El total de casos registrats, segons dades de l’OMS i del Ministeri de Sanitat (s’indiquen els totals per continent i els dos països amb quantitats més importants, la resta molt menys significatives), són:
Xifres mundials: 11.178 casos confirmats, amb 86 morts.
Al continent americà, 10.540 casos, amb 86 morts. Als EEUU, 5.764 casos, amb 9 morts; i a Mèxic, 3.892 casos, amb 75 morts.
A Europa, 299 caos, amb cap mort. A Espanya, 126 casos, i 112 al Regne Unit.
A Àsia, 323 casos, amb cap mort.  Al Japó, 294 casos, i a Xina, 11 casos.
A Oceania, concretament a Nova Zelanda, 9 casos, i a Austràlia, 7 casos.
Preocupa als especialistes que el virus AH1N1, fins ara relativament benigne, es creui amb algun altre virus gripal en els  propers sis mesos, temporada gripal a l’hemisferi sud, i engendri una soca més perillosa.
L’organització sanitària manté l’alerta de pandèmies en el nivell 5, en una escala de 6, i es segueix treballant per desenvolupar una vacuna que limiti l’impacte del nou virus; es creu que es podrà començar a produir cap a la meitat de proper mes de juliol.