“La Guerra Civil i la Revolució a Torroella de Montgrí (1936-1939)”

Fa uns mesos vaig escriure una nota a EMPORION en la qual demanava ajut als lectors que em poguessin fer arribar informació documental per a un llibre que estava escrivint sobre la Guerra Civil i la revolta anarquista a Torroella. Vaig aconseguir una resposta minsa, però estimable. Avui em plau comunicar que el llibre ja està acabat i que, mentre no s’editi, l’he cedit en dipòsit al Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània per facilitar la seva consulta a qui hi pugui estar interessat. A algunes persones que en algun moment m’han manifestat aquest interès, els ho comunicaré personalment.

El títol del llibre és el que encapçala aquesta nota. El treball ha consistit a aplegar i ordenar documents de l’època, testimonis escrits i explicacions orals, sempre referits a Torroella, i situar tot plegat en el context dels fets que es van produir aquells anys a tot Catalunya i a la resta d’Espanya. Es tracta, doncs, d’un recull coordinat de relats individuals, documents oficials, articles periodístics i altres escrits, i de la seva ubicació en el marc de la història del nostre país.

He utilitzat textos de Jaume Surroca, Josep Alabau, Pilar Espígol, Salvador Dabau, Narcís Camps, Joan Pericot, Jaume Puiggrós, Genís Baquer, una casset amb el relat de Miquel Canals “Pahí”, escrits publicats per diversos autors al Llibre de la Festa Major i en altres publicacions, i explicacions orals de molts torroellencs. Per emmarcar el treball dins del context històric del país he consultat obres d’historiadors reconeguts.

Pensant en una possible futura edició, he fet la cessió amb una limitació, el Centre de Documentació no podrà facilitar fotocòpies de l’obra, ni de la de la totalitat ni parcials. Pel mateix motiu, he sol·licitat la inscripció de l’obra al registre de la propietat intel·lectual. Penso que aquestes cauteles es poden considerar comprensibles.