L’avaria del Cinema

El passat dissabte 5 d’octubre, quan al Cinema Montgrí anava a començar la sessió de cinema infantil amb la divertida pel·lícula Mascotas 2, amb una notable assistència de nens i nenes, l’equip de projecció no es va posar en marxa. D’entrada, aquest fet no ens va alarmar, perquè altres vegades una anomalia d’aquest tipus, com passa també en un ordinador normal, reiniciant l’equip, es posa en marxa. Així dons, el vam reiniciar diverses vegades i aquest no va respondre. Finalment, a la pantalla de control va aparèixer un rètol amb el text “sense connexió”. Vàrem revisar totes les connexions i tot semblava correcte. Així que immediatament vàrem decidir posar-nos en contacte amb l’empresa OAK CINEMA, la que ens havia subministrat l’equip i amb la que tenim acordat un conveni de manteniment. Amb aquest conveni, des de la seva seu a Barcelona, a través del programa Team Viewer, podem connectar-nos i entrar conjuntament en el software de l’equip per tal de comprovar, i reparar si calgués, qualsevol situació anòmala. Després de vàries comprovacions, el tècnic ens va donar la mala notícia amb aquestes paraules: “el servidor s’ha mort, no hi podem fer res”. Al cap de mitja hora després de l’hora d’inici anunciada, es va comunicar al públic de la sala que la sessió se suspenia per causa d’una avaria greu. Vàrem proporcionar una entrada que permet assistir a una altra sessió, o be vàrem retornar el seu import als assistents que així ho van preferir. Immediatament es van distribuir comunicats anunciant que per aquesta causa quedaven suspeses les altres sessions previstes per a aquell cap de setmana.

Calia, dons, posar un altre servidor a l’equip. L’equip de projecció es composa bàsicament de dos elements importants. Per una part, el projector, és a dir, la làmpada que dona la llum per reflectir les imatges a la pantalla, els miralls i altres components òptics que les creen i el sistema de so, i per l’altre, el servidor, que seria l’ordinador que fa funcionar i controla el sistema. Aquest és el que es va avariar.

El problema fort va ser quan se’ns comunica que recanvis per arreglar el tipus de servidor que tenim en aquest equip, no n’hi ha de disponibles, ja que la companyia que els fabricava (empresa americana), havia estat absorbida per una multinacional que fabrica els seus propis models i l’única sortida que ens van donar fou comprar el nou model que ara posa al mercat aquesta companyia. Un servidor nou que es subministra des d’Estats Units per un import, segons el pressupost que al cap de dos dies ens van oferir, amb instal·lació inclosa, de 7.893€. L’Ajuntament ens ha assegurat que col·laborarà en el seu pagament.

Com ja hem dit, vàrem tenir de suprimir les sessions programades per als dies 5,6 i 7 d’octubre. Com que el termini de lliurement del servidor que se’ns va donar va ser de tres setmanes, aproximadament, vàrem tenir de pensar en algun enginy per no deixar buides les sessions corresponents a aquests dies d’espera. En primer lloc, tenint en compte que encara tenim operatiu l’antic projector de 35 mm., amb el qual es poden projectar les antigues pel·lícules de cintes de cel·luloide (les pel·lícules antigues, en els darrers temps eren de polièster), només calia trobar alguna distribuïdora que en disposés. Així ho vàrem fer i vam aconseguir programar dues pel·lícules antigues però extraordinàries: Esplendor en la hierba , d’Elia Kazan, amb Warren Beatty i Natalie Wood, la qual vàrem poder passar en versió original subtitulada en castellà i Memorias de África, de Sydney Pollack, amb Meryll Streep i Robert Redford, en versió doblada. Molts bons aficionats al cinema ens han expressat la seva felicitació per aquesta iniciativa i ens han encoratjat a que la repetim altres vegades, la qual cosa no defugim. L’assistència a aquestes sessions va ser de 177 persones. Puntualment tornarem a fer cinema clàssic amb el format original: cinta de 35 mm.

Entretant, hem aconseguit d’un conegut entusiasta del cinema que es dedica a fer sessions de cinema a la fresca durant l’estiu, un projector similar al nostre que en aquest dies no s’utilitza, el servidor del qual ens ha instal·lat en el nostre projector, i així, a partir del cap de setmana del 19 al 23 d’octubre, hem pogut reiniciar la programació prèviament prevista.

Les sessions de cinema del Cinema Montgrí, després de superar aquesta inesperada situació pròpia de les complicacions de les noves tecnologies digitals, s’han reprès i a Torroella continuarà fent-se cinema. La seva continuïtat dependrà de tots vosaltres. Des del Cine Club Torroellenc continuarem fent l’esforç que calgui.