L’economia rural és l’estudi de les economies rurals, que inclou: indústria agrícola i no agrícola, creixement econòmic, desenvolupament i canvi de mida i de distribució espacial de la producció i de les unitats domèstiques, comerç interregional, ús del sòl, habitatge, migració i (des)població, finances, polítiques governamentals pel que fa al desenvolupament, la inversió, la regulació i el transport, anàlisi de l’equilibri general i del benestar, per exemple, les interdependències del sistema i les disparitats d’ingressos entre zones rurals i urbanes…
Vaja, una visió econòmica general molt àmplia vista des de l’àmbit rural, camperol, del món pobletà, de la pagesia, o com en vulguem dir.
Segons l’Organització Internacional del Treball, l’economia rural té un gran potencial per crear llocs de treball decents i productius, així com per contribuir al desenvolupament sostenible i el creixement econòmic. Tot i això, encara que representa una proporció significativa de l’ocupació i la producció en molts països en desenvolupament, es caracteritza de forma generalitzada per l’existència d’un elevat nivell de pobresa i de greus dèficits de treball decent. De fet, aquest és el context en què se situa gairebé el 80% de la població pobra del planeta.
La promoció del treball decent a l’economia rural és fonamental per eliminar de soca-rel la pobresa i garantir que es satisfacin les necessitats nutricionals d’una població mundial en creixement. Aquest principi es reconeix a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que propugna una atenció més gran al desenvolupament rural i, en particular, a l’agricultura i la seguretat alimentària.
La COVID
La crisi del coronavirus ha obert la porta a un transvasament de població i d’activitat econòmica cap a les zones rurals, però caldrà veure els pròxims anys si es consolida aquesta tendència.
Els confinaments i les restriccions de mobilitat derivats de la pandèmia han accelerat els desplaçaments des de les zones urbanes cap a territoris de l’interior i de muntanya. Aquests canvis han obert un nou escenari de repoblament al món rural. Es generen noves oportunitats vinculades a internet i les noves tecnologies (teletreball…) i al fre a la globalització i les exigències mediambientals a causa del canvi climàtic, circumstàncies totes elles, que poden afavorir les àrees rurals del país, segons suggereix el nou Atles del Món Rural de Catalunya (2022). La pandèmia sembla que ha ressituat l’agricultura i el sector agroalimentari en les agendes polítiques.
El Pacte Rural Europeu (Comissió Europea, desembre 2021)
La visió a llarg termini de les zones rurals de la UE és una iniciativa de la Comissió Europea que crea un nou impuls per a les zones rurals. El Pacte Rural pretén proporcionar un marc comú per al compromís i la cooperació d’una àmplia gamma d’actors a nivell de la UE, nacional, regional i local.
El 83% del territori europeu és rural i hi viuen 137 milions de persones de 751 milions del total, o sigui, només un 18%. A Catalunya només un 26% és territori agrícola, però potser hem d’incloure a lo rural tota la nostra i immensa zona boscosa (62%). Després tenim un 3% sense vegetació i un 7% que és urbà i infraestructura. En aquest marc territorial, la distribució ocupacional és la següent: un 15% treballa a la indústria, 6% a la construcció, 78% en serveis i l’1% a l’agricultura… i aquest 1% alimenta la resta en una aportació d’entre el 40 i el 45% de producte alimentari, mentre que el que falta pel total ho importem quan, segons estudis seriosos, en podríem ser autònoms si canviéssim alguns hàbits tant en la producció com en el consum.
Espanya
El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, diu que el sector agroalimentari espanyol té un gran paper en el futur del món rural espanyol pel caràcter de “columna vertebral” en la generació d’activitat econòmica i en la provisió de mitjans de vida per als seus habitants, i ha recordat que la renda agrària va augmentar un 2,3% l’any passat (el 2021) i que les exportacions van superar els 60.000 milions d’euros.
Catalunya
El darrer Observatori del Món Rural publicat (novembre 2020) mostra un augment del dinamisme socioeconòmic degut sobretot a l’increment de població rural, fonamentalment població estrangera. Malgrat això, els indicadors demogràfics palesen que l’envelliment de la població continua sent una realitat al món rural; més d’una cinquena part de la població sobrepassa els 65 anys, i d’aquesta part, el 20% en tenen més de 85. Tot i que aquestes dades no difereixen gaire de la situació global a Catalunya, cal destacar que són entre 3 i 4 punts percentuals superiors respecte de les zones urbanes.
Torroella de Montgrí
L’economia rural ja no està lligada al concepte tradicional de sector agrícola i ramader. Hi ha un munt d’activitats econòmiques no agrícoles que generen ingressos a casa nostra. L’economia del municipi està repartida en diversos sectors, encara que el turisme, la construcció i les empreses de serveis en configuren la part més important. En segon lloc, les indústries agroalimentàries i de maquinària, que ocupen bona part de la mà d’obra. Finalment hi ha l’agricultura, principalment el cultiu de cereals, i la pesca, tradicionalment les principals activitats del municipi.
El món rural està “de moda” i alhora “preocupa i ocupa les agendes. Vet aquí una mostra:
12/03/2020: El creixement de l’economia no frena la davallada demogràfica de les comarques rurals a les Terres de l’Ebre. Polítiques de divulgació del món rural i serveis equitatius arreu del país per frenar-lo.
22/02/2021: S’obre la consulta pública sobre el futur del món rural. La comissió redactora de l’Agenda Rural de Catalunya, integrada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS) analitzaran les propostes presentades en aquesta consulta.
17/12/2021: El desenvolupament rural i el ruralisme centren l’última jornada del cicle “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya” organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Institució Catalana d’Estudis Agraris.
19/02/2022: “Alcarràs” de Carla Simón guanya l’Ós d’Or de la Berlinale. El tema del film és el món rural: la història d’una família pagesa, que viu a Alcarràs, un poble agrari, que treballa la fruita, al costat de Lleida.
23/04/2022: Rosa Cerarols i Joan Nogué publiquen el llibre: “L’altre món rural. Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana”. Un llibre coral (més de 40 autors) que presenta una visió esperançadora del món rural, dotant-lo de discurs propi, assenyalant els principals reptes als que s’enfronta i acostant-nos a experiències reals i molt diverses.
31/05/2022: Agenda Rural de Catalunya. 7 propostes: 1) Garantir els drets socials i uns serveis dignes i assegurar un món rural viu; 2) Una economia circular que faci front al canvi climàtic i faciliti la biodiversitat; 3) Una Catalunya equilibrada en l’àmbit de les comunicacions; 4) Avançar cap a la sobirania alimentària; 5) Impulsar una gestió i un aprofitament forestal sostenibles; 6) Garantir serveis econòmics essencials i nous filons d’ocupació i generar oportunitats i innovació en l’economia rural; i 7) Descentralitzar i democratitzar la participació i la presa de decisions.
19/06/2022: El Pla de l’Estany mira de salvar el món rural. Un full de ruta marca accions per reactivar un territori on pagesos i ramaders estan passant per una situació molt delicada.
31/08/2022: La indústria va incrementar el 2021 el pes en l’economia catalana fins al 20,3%. El valor afegit brut (VAB) va créixer un 5,3% durant el 2021, la indústria va ser el segon sector més expansiu de Catalunya (6,3%), seguit de l’agricultura i construcció, amb creixements moderats (1,5% i 1,6% respectivament).
06/09/2022: Adolescents que ja no volen marxar del seu poble (Alpont). Un programa del Parlament Europeu desperta l’orgull dels joves i capgira la percepció de les oportunitats del món rural. Alpont és un municipi de la comarca dels Serrans, al País Valencià.
El món rural ha estat, i és, un model de vida on tota la conducta humana està condicionada al benestar. Així i tot, calen canvis, el món rural ha de tornar a ser un lloc d’oportunitats, on s’hi trobin bé els que ara hi som i els que puguin venir, on hi estiguin garantits tots els serveis bàsics (carreteres, connectivitat, sanitat, educació…), perquè tothom, visqui on visqui, té els mateixos drets i ha de poder desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat de condicions. En el món rural el jovent ha de poder estar orgullós de ser d’allà on és, perquè no hi ha millor ambaixador d’un territori que la seva pròpia població, aquella que la coneix i se l’estima.
No és una moda, és una realitat, una realitat que cal donar a conèixer i ha de ser respectada. Visca el món rural! Sentim-nos orgullosos de ser d’allà on som! El món rural és el nostre futur, el de tots!
Bibliografia
https://en.wikipedia.org/wiki/Rural_economics?utm_source=pocket_mylist
https://www.emporda.info/opinio/2022/06/22/mon-rural-67478618.html?utm_source=pocket_mylist
https://www.firatarrega.cat/fira/programa/2022/76/laltre-mon-rural
http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/desenvolupament-rural/agenda-rural/
https://www.emporda.info/economia/2022/08/31/industria-incrementar-2021-pes-leconomia-74837973.html