Les cremades

Les cremades són lesions als teixits produïdes per agents externs de naturalesa diversa: tèrmica, com el foc, les escaldades; elèctrica, química, radioactiva, solar.

La gravetat de la ferida depèn de l’estona d’exposició, de la temperatura, de l’extensió de pell afectada, de la profunditat, de la zona del cos on hi ha la ferida, de l’edat i de l’estat de salut general del pacient.

Els accidents de cremades sovint passen a casa, amb foc, i amb l’exposició del cos a les radiacions solars. En aquest article només parlaré de les cremades lleus, de 1r. i 2n grau, ja que les més greus, quan hi ha l’aparició de butllofes, s’han de tractar amb el personal mèdic autoritzat.

Les cremades de 1r i 2n grau són ferides netes, tancades, doloroses, que deixen la pell vermella i brillant. Les primeres es curen de forma espontània en 4 o 5 dies i les segones tarden entre 7 i 10 dies. El tractament adequat és l’aplicació d’aigua, evitant que sigui molt freda perquè pot provocar vasoconstricció sobre la ferida. Per alleugerir el dolor es pot prendre un analgèsic corrent del tipus paracetamol. S’ha de buscar un ambient fresc i intentar tenir el cos relaxat. Per rehidratar la pell i reduir la inflamació es pot aplicar una crema amb aloe o amb hidrocortisona a l’ 1%, sempre que no sigui una ferida oberta.

Sobretot us vull prevenir de cures inventades. He vist ferides molt lletges per culpa de mals consells com ara aplicar lleixiu, dentífric o oli d’oliva sobre una cremada. L’aigua i un analgèsic són els únics remeis.

El seny a l’hora de prendre el sol és el que dóna millor resultat: vigilar i protegir els nens amb crema solar, aprofitar les ombres urbanes si hem de sortir al migdia, utilitzar roba de teixits naturals que protegeixen el cos, etc. Podeu trobar més informació al web de l’ OMS www.who.int/uv.

Viure l’estiu, a mar o muntanya, serà una bona aventura si tenim salut.