Emporion
Dissabte, 14 juny
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2009 núm. 31 -juliol- 2009

Les lliçons de les eleccions al Parlament Europeu

Xavier FerrerperXavier Ferrer
28 de juliol de 2009
a núm. 31 -juliol- 2009, Política
Temps de lectura: 3 minuts
Les lliçons de les eleccions al Parlament Europeu

Els resultats de les eleccions al Parlament Europeu han confirmat el que ja es veia venir: una significativa abstenció. La veritat és que no ens ha de sorprendre si ens atenem a la situació actual de crisi econòmica que, tot i no està directament relacionada amb les eleccions, sí que provoca més incertesa entre la ciutadania i, per tant, probablement menys interès per anar a votar i més en unes eleccions que ja és habitual que els ciutadans no les percebin com a pròpies. Seria normal que durant la campanya de les eleccions al Parlament Europeu es parlés d’Europa, de la Unió Europea, del que aporten les institucions comunitàries, del que pot fer i fa el Parlament Europeu, però la realitat ens mostra que, en general, es parla més delsaspectes polítics que ens toquen de prop, els municipals, els nacionals i, fins i tot, els estatals, i s’utilitza la campanya més com a arma de desautorització de l’adversari que no pas d’exposició dels temes europeus, dels que afecten la ciutadania europea, del que podria aportar-nos l’Europa unida. No és bo per a la Unió Europea en general, ni per a la ciutadania europea, que no es vegin aquestes eleccions com a pròpies, ja que això provoca una important abstenció que no beneficia el sistema democràtic i, a més, ha facilitat l’entrada de grups extremistes i euroescèptics al Parlament Europeu. No és bo que els ciutadans europeus no tinguin interès en les eleccions europees, ja que el 75% de les lleis que finalment acaben afectant-nos surten de Brussel·les, i el Parlament Europeu hi té molt a dir.

Així, la realitat, però, ha confirmat el que ja s’anunciava, fins al punt que la participació mitjana en tota la UE ha sigut del 43,2%, però el més alarmant és que a Catalunya, que sempre ens hem mostrat europeista i que veiem la Unió Europea com el lloc de referència per la nostra existència com a nació, la participació ha sigut del 37,5%, de les més baixes si ho comparem amb altres zones d’Europa i molt per sota de la mitjana de l’Estat espanyol. Cal destacar la important diferència que queda entre els diputats del Partit Popular europeu i el Partit Socialista europeu, que és de 268 a 160, fet que dóna un clar color conservador a la cambra comunitària. Altres coalicions se situen lluny dels populars pel que fa a nombre de diputats.

És una trista realitat que ha de fer reflexionar els partits polítics, les institucions i també els ciutadans, ja que, prescindint dels resultats electorals, més bons per uns i no tant pels altres, el que afecta tots els partits i el sistema democràtic és la participació de la ciutadania en les conteses electorals, amb la finalitat de mostrar la vitalitat de la societat i la legitimitat dels elegits. S’han de cercar fórmules i missatges que informin i al mateix temps engresquin la ciutadania. Hi haurà temps per analitzar per què ha passat, però el que no es pot fer és amagar el cap sota l’ala o mirar un altre costat. El que convé és deixar d’analitzar els resultats electorals en clau de partit i també orientar les campanyes de les europees parlant d’Europa, amb la finalitat d’informar la ciutadania de la importància de tot el que es fa en el Parlament Europeu i a d’altres institucions comunitàries. Tots hi hem de posar esforços, des de les institucions, passant pels partits polítics, la ciutadania i també els mitjans de comunicació.

Tags: eleccionseleccions parlament europeueuropa
Article anterior

Banca ètica

Següent article

Una visita a les escoles de Fes (Marroc)

Xavier Ferrer

Xavier Ferrer

ECONOMISTA I POLITÒLEG

Articles Relacionats

El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
Les pors d’Europa
Opinió

Les pors d’Europa

30 de gener de 2025
Disfuncions a Occident
Opinió

Disfuncions a Occident

24 d'octubre de 2023
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies